INTERVJU

Moderat

06.07.2010 u 13:37

Bionic
Reading

Hartera, četiri ujutro. Backstage. Szary i Sasha Apparat utonuli su u neke svoje filmove, a mi smo za to vrijeme razgovarali s Gernotom Bronsertom iz fenomenalnog Moderata - čiste teutonske snage koja vlada plesnim podijem

Mastermajndovi iza glazbenog mutanta Moderat nekoliko sati prije svog nastupa na Harteri izgledali su kao da ih je neka poplava slučajno nanijela u Rijeku. Sasha Ring aka Apparat gurao je svoj srebrni kofer kroz hotelski lobi prema sobi uz molbu menadžeru da ga pusti da odspava dva sata. Sebastian Szary nije bio raspoložen ni za kakvu komunikaciju, a Gernot Bronsert i ovaj put bio je glasnogovornik glazbene družine: 'Skršeni smo, sinoć smo svirali u Francuskoj, bilo je fantastično, ali smo jezivo mamurni i imamo tehničkih problema koje nismo uspjeli ukloniti na tonskoj probi. Ajmo, molim te, razgovarati nakon nastupa, bit ćemo puno opušteniji?’
Da, baš... Kome je do posla usred zabave, u četiri ujutro na Harteri, mislim dok pristojno i s razumijevanjem kimam glavicom i udovoljavam molbi. Ipak se radi o Moderatu, moje divljenje i plesni razular dobili su već prvim beatovima koje su odaslali, a pozitivne emocije naslonile su se na postojeći veliki rispekt koji imam i prema sastavnim česticama projekta; Modeselektoru, bass bogovima slomljenoga beata i Apparatu melakoličnog vokala u pratnji predivnih fraktalnih melodija.

Nekoliko sati kasnije, glavna Harterina pozornica izgarala je u savršenom spoju njihove glazbe i razgaljene i grozničave publike koja im nije dala da odu, uporno išćući bis za bisom. Kakvi sretnici, mislila sam žureći se prema backstageu na dogovoreni razgovor, koja ljubav i idolopoklonstvo. Kada su prošle godine Szary i Brosnert kao Modeselektor gostovali u Zagrebu, publika je presretna plesala kako su oni svirali. Nastup je ostao zabilježen kao THE provod sezone. Pored toga što je bio iznimno glazbeno iskustvo.

'Jeste li ikada nastupali pred mlakom publikom?' pitam Gernota.
'Ne, nikada!'
Sretnici, potvrđeno.

S Modeselektorom ste na turneji, evo, već petu godinu, posljednjih godinu dana turate kao Moderat. Jeste li se umorili, zasitili? Jesu li vam nastupi postali posao ili je još uvijek u pitanju čisto zadovoljstvo?

Gernot: Nastupi su nam uvijek i isključivo zadovoljstvo! Mrzimo doći i odraditi svoje, zato dobro promislimo koliko ćemo i kada nastupati da se ne preforsiramo. Nema ništa gore od umornih i bezvoljnih performera koji odrađuju gažu, vrlo je bitno biti dobre volje i u formi. Nastupamo uglavnom samo vikendom. Preko tjedna smo u Berlinu, gdje živimo i radimo. U studiju smo od utorka do petka, od 10 do 18 sati. Jedan vikend u mjesecu ne nastupamo, to je vrijeme koje uglavnom provodimo s obitelji. Jer, i Szary i ja smo oženjeni, on ima curicu od dvije godine, ja sina. I to je raspored koji nas zadovoljava i štiti od festivalske kolotečine, a ostavlja nam dovoljno prostora i vremena da se bavimo nekim drugim našim projektima.

Kakva je trenutačno klupska atmosfera u Berlinu?

Gernot: Obožavam taj grad! Mi smo svi odrasli uz techno, nakon što je srušen zid. Kod nas se nikad nije slušala Nirvana, recimo, techno je bila jedina glazba koja nas je okruživala. Mada sam prilično umoran od uobičajene klabing procedure: đuskanje na podiju uz povremene špice dizalice... Još uvijek volim tu glazbu, posebno onu koja dolazi iz Berghaina, DJ Marcel Dettmann moj je favorit. On je iz Istočnog Berlina, odakle smo i mi. Sve dobro uglavnom dolazi s Istoka. :)
Sretni smo što nas nema u gradu vikendima, jer tako izbjegavamo turističke navale. Čak smo i studio s Hackescher Markta morali zbog gužve preseliti na 11. kat nebodera na Alexanderplatz, pored kluba Weekend. Nemam ništa protiv ekipe koja dolazi partijati, ali priznajem - ponekad malo umaraju.

Što si radio u 80-ima? Pet Shop Boys fan?

Gernot: Nipošto! Mrzim ih! Ja sam više The Cure dečko, no prva elektronska glazba koja mi se svidjela dolazila je iz Detroita, s labela Underground Resistance. Kad

sam radio u popularnom berlinskom vinil shopu Hardwax, dobio sam za 19. rođendan limited edition UR majicu - koja svijetli u mraku. Bio je to čin moje inicijacije u 'familiju'.

 

Sebastian i ti poznajete se gotovo pa od djetinjstva. Kako se slažete?

Gernot: Poznajemo se iz osnovne škole. Fenomenalno se slažemo, ali mislim da je tajna naše dugovječnosti u tome što ne dijelimo privatni život. On živi na svoj način, ja na svoj. Puno toga što on privatno radi, ja ne odobravam, a i razlikujemo se po prirodi. Dok je kod mene okupljalište frendova, pije se vino, kuha i zabavlja, Szary je puno zatvoreniji tip, mirniji. Mada bi se po njegovu scenskom nastupu s Modeselektorom, kad je sav razuzdan, moglo zaključiti drukčije. Mora da je skriveni egzibicionist. :) Dr. Jekyll i Mr. Hyde.


Dok Gernot i ja pričamo, Szary se opušteno klaunira po Harteri, fotka članove Klaxsonsa sa svojim najdražim 'Village People kožnim kačketom' na glavama, malo priča, puno se smješka. Sasha Apparat ispija votku s brusnicom, sjedi i sluša što pričamo.

Prije godinu dana napustili ste poznati berlinski glazbeni label B-Pitch i osnovali vlastiti - Monkeytown Records. Zbog čega?

Gernot: Na B-Pitchu smo bili desetak godina i došlo je vrijeme da nešto promijenimo. Osobno nisam bio preveliki fan glazbe koju je label forsirao, a Modeselektor je i zvukom dosta odudarao od ostatka ekipe. Otišli smo u ljubavi, zajedno s trenutačno najpoznatijim njemačkim techno live actom - Paulom Kalkbrennerom, da radimo što želimo i kako želimo. Dvadesetak nas je u timu, tu brojim i sedam VJ-a iz tima Pfadfinderei. Htjeli bismo da Monkeytown Records pruži utočište talentiranim autorima koje bismo zaštititi od žrvnja glazbene industrije. Prečesto smo svjedočili talentima koje se prepozna, ali krivo tretira pa vrlo brzo, nakon kratkotrajnog hypa, iskrvare i nestanu.


Koje konkretno autore želite privesti svom Monkeytown timu?

Gernot: Apparata, definitivno! On je upravo raskinuo sve veze sa Shitkatapultom, čiji je bio suvlasnik, i bili bismo presretni da se pridruži našoj obitelji. Upravo se vratio iz Meksika s fenomenalnim materijalom, koji mu se sad ne sviđa. Želimo ga prigrliti i razuvjeriti. :)


Želite li surađivati s nekim drugim autorom na projektima poput Moderata?

Gernot: Ne. Ili barem ne u ovom trenutku. Ne mogu zamisliti da kroz ovakav intenzivni kreativni proces prođem s nekim drugim. A i kad je album gotov, slijedi intenzivno druženje na turnejama. Velika su to ega, senzibiliteti, kompromisi. Ovaj smo album radili gotovo sedam godina, mi smo bili zauzeti s Modeselektorom, Sasha s Apparatom. Puno energije je potrebno, u svakom slučaju. Ukratko: suradnja na pojedinačnim pjesmama - da, na cijelom albumu - ipak ne.


Kojim se projektima trenutačno zabavljate?

Gernot: S velikim guštom kuriramo program ovogodišnjeg festivala Melt!, a imamo i naš MODESELECTION stage, pri kraju je i MODESELECTION album na kojem se nalazi osamnaest pjesama raznih fenomenalnih autora. Nakon toga slijede razuzdane MODESELECTION zabave koje će se rolati po Evropi, ali moguće i po SAD-u.


Na pitanje kakva im je prođa preko oceana, Gernot ispaljuje: 'Ekipa nas obožava jer smo raznoliki, dinamični i na jedan pozitivan način agresivni. Kada nastupamo, trudimo se oko vizualnog identiteta (Pfadfinderei kolektiv), na stageu nas je dosta, radimo show. Sretni su Ameri kad nas čuju, jer, bez obzira na veličinu SAD-a i raznoliku ponudu, njihov je mainstream izuzetno jak i prisutan. Za sljedeći album Modeselektora, koji se također kuha, planiramo suradnju s jednim od glavnih američkih labela zbog olakšane procedure izdavanja albuma, njegove distribucije i promocije. No to ne znači da ćemo mijenjati zvuk. :)
 
Moderat 9. srpnja nastupa na najvećem regionalnom festivalu elektronske glazbe - Exitu, a samo dan kasnije, u Veneciji na New Music Festivalu. Ako ste ih propustili u Rijeci, odlučite između istoka i zapada i uhvatite ih dok još uvijek nastupaju u ovom sastavu.