TOP 10

Besmrtne tenisice

28.07.2010 u 13:41

Bionic
Reading

Tenisice su svakodnevni dio naših života, neki im pridodaju posebnu pažnju, dok drugi kupe prve koje im pristaju, no gotovo nitko se ne zapita što stoji iza pojedine tenisice, kakva je njena povijest, što joj je bila prvotna namjena i sl. U ovoj temi predstavljamo vam neke od najzanimljivijih tenisica u povijesti koje se nose još i danas


Converse All Star
Legendarne starke ili mrzite ili nosite isključivo njih, no trajnost im se nikako ne može osporiti. U svim mogućim bojama, oblicima i kombinacijama, ove tenisice uvijek su nošene, što im je i omogućilo više od 600 milijuna prodanih parova, zbog čega je ovaj model daleko najprodavanija tenisica u povijesti. Prvi put proizvedene daleke 1917, starke nikada nisu bile popularne, sve dok Chuck Taylor nije na njih stavio svoj potpis, a ostalo je povijest. Proizvodnja i korišteni materijali djelomično su se izmijenili tek 2003. kada je Nike kupio Converse spasivši ga tako od propasti. Tenisica je u 70-ima postala i nešto više od sportske obuće jer su je prisvojili pankeri i rokeri, sve od članova Ramonesa, pa do Kurta Cobaina i The Edgea iz U2.




Adidas Samba

Adidas Samba model je koji potječe iz 1950-ih, a prvotno je bio namijenjen treningu nogometaša na smrznutom tlu. U crnoj i bijeloj verziji, s tri karakteristične crte sa strane i specifičnim vršnim dijelom, Samba je postala možda i najprepoznatljiviji Adidasov dizajn. S vremenom je Samba dobila brojne podmodele, među njima i Millennium koji nije imao produženi jezik i značio je prelazak Sambe iz sporta u svakodnevni život gdje se nalazi i danas. Samba svoj kultni status potvrđuje pojavom na mnogim slavnim stopalima. Nosili su ih Noel Gallagher, Freddie Mercury, Roger Daltrey, Ewan McGregor u Trainspottingu, pa čak i klasa skauta u multiplayer FPS-u Team Fortress 2.


Air Jordan

Početkom 80-ih Nike je poželio ući na tržište obuće za košarku te su za to odlučili angažirati tada još 'rookieja' Michaela Jordana, koji je na to pristao nakon dugih nagovora. Vidjevši prve skice Jordan je izjavio da ne može nositi crveno-crne tenisice jer su to 'đavolje boje', no ugovor od 2,5 milijuna dolara brzo mu je promijenio mišljenje. Jordan je u novim tenisicama na teren prvi put istrčao 17. studenoga 1984. protiv Philadelphia 76ersa i odmah izazvao skandal. Naime, NBA je imala stroga pravila o izgledu tenisica, koje su morale biti - bijele. Jordan je nastavio ignorirati zabranu, što ga je po utakmici stajalo 5000 dolara, no Nikeu je to bio najmanji problem s obzirom na dobiveni publicitet. Godinu kasnije Air Jordan tenisice puštene su u prodaju te su u narednim godinama doživjele desetine modela i milijunsku prodaju. Od 1997. Air Jordan je postao Nikeov podbrend te otada više ne nosi Nikeov logo.

Adidas Stan Smith / Adidas Superstar

Model Stan Smith nastao je u 60-ima te bio namijenjen profesionalnim igračima tenisa, a danas je poznat po vrlo jednostavnom dizajnu koji ne sadrži čak ni prepoznatljive tri crte sa strane već tri reda sitnih rupica za protok zraka. Na prijelazu u 21. stoljeće model je ponovo izdan pod imenom Stan Smith II, a Stan Smith je postao najprodavaniji Adidasov model u povijesti.
Sličan Stan Smithu je model Superstar koji je u prodaju pušten 1969, kao tenisica za košarku te doživio gotovo instantni uspjeh jer je već u prvim godinama postojanja čak 75 posto igrača u NBA ligi nosilo ovaj model, dok je Kareem Abdul Jabbar ostao upamćen kao najveći promotor ove tenisice prepoznatljive po vršku od gume.

Vans Old Skool / Vans Slip-On
Osnovana 1966, tvrtka Van Doren Rubber Company proizvodila je cipele koje su se nakon nekog vremena frustrirajuće raspadale. Kako bi riješili taj problem, dosjetili su se gumenom potplatu koji bi se uzdizao i okruživao i stopalo. Tako je nastao model danas poznat pod imenom Old Skool koji je još i danas ultimativna skate tenisica, a prihvatile su ga i brojne druge supkulturne skupine. Vans je zaslužan i za Slip-On, model bez vezica, predstavljen 1979. godine.


Nike Dunk
Legendarni Dunk prvi se put na tržištu našao 1985. te je idejno bio namijenjen košarci na prestižnim američkim koledžima, u čijim karakterističnim bojama je i proizveden. S vremenom ga je prisvojila skate-scena, a kasnije je postao i svojevrsna modna ikona koja sve do danas nije izgubila na popularnosti.


Puma Suede
Puma je osnovana 1948, nakon nevjerojatnih okolnosti u poraženoj Njemačkoj. Osnovao ju je Rudolf Dassler, brat Adolfa Dasslera, osnivača Adidasa. Najpoznatiji Pumin model potječe iz 1973, a u povijest ju je lansirao Tommie Smith koji je tijekom primanja medalje na Ljetnim olimpijskim igrama 1968.  izveo pozdrav 'black power', a u tom je trenutku nosio upravo Suede. Kasnije je na nju svoj potpis stavio i košarkaš Walt 'Clyde' Frazier, a popularna je bila i među prvim break-dancerima u New Yorku. 


Reebok Pump
Reebok, osnovan 1895, a 2006. kupljen od Adidasa, jedan od svojih najznačajnijih modela izdao je u 80-ima pod nazivom Pump. Radilo se o revolucionarnim tenisicama koje su imale unutarnji mehanizam koji je regulirao tlak zraka u jeziku, što je omogućavalo savršeno prianjanje uz nogu, te je model zbog toga u to vrijeme stajao enormnih 175 dolara. Unatoč tome ipak je postao statusni simbol u košarci i modi. Od 2004. Pump je ponovo u prodaji.

New Balance
Mnogima nepoznat, New Balance osnovan je 1906. godine, a danas je izniman zbog činjenice da se sve njegove tenisice prizvode u SAD-u (70 posto) i Velikoj Britaniji (30 posto). Između nekoliko legendarnih modela ističe se 577 koji je uvijek, kao i većina proizvoda New Balancea, bio namijenjen svakodnevnom nošenju, bez težnji nekom sportu.

Adidas Aditennis / Adidas Nizza
Oba iz ranih 70-ih, ova dva modela prvotno su bila namijenjena za igranje tenisa, s visokim potplatom te gumenim vrškom, zbog čega Aditennis vrlo podsjeća na All Star konversice, no odlikuje ga mnogo čvršća izrada i kvalitetniji materijali. Oba modela vraćena su u proizvodnju u posljednje 2-3 godine u sklopu Adidasove kolekcije Adidas Originals.