JURICA SAVJETUJE

Zamusani odrasli - čista djeca

23.07.2010 u 11:00

Bionic
Reading

Kako rashladiti piće na plaži, kako pravilno igrati picigin, kako napraviti izvrstan domaći sladoled? Voljeli biste znati, ali niste imali koga pitati? Odgovore na ova i još mnoga druga pitanja odlučili smo prepustiti našem autoru Jurici Grosingeru, koji će vas iz tjedna u tjedan voditi kroz male tajne velikih majstora življenja. Seriju otvaramo trikovima za uklanjanje mrlja - vol. 1. Uživajte...

Iako su djeca načelno hodajući magneti za mrlje, ponekad se i najspretnijima dogodi prava svinjarija koja može u tren oka pokvariti odličnu večer, ako ne i cijelo ljetovanje ukoliko se radi o skupom ili vrlo dragom odjevnom predmetu. Tijekom kratkog ljetovanja ne pada nam na pamet kupovati deterdžente i ribati mrlje satima nad umivaonikom iznajmljene sobe ili apartmana. K tome, to sve košta i povećava troškove, a i stvara nepotreban višak ionako poveće prtljage. Na sreću odraslih, a tako i djece (s tim da znamo više musavih odraslih nego što smo ikada vidjeli takvih mališana), postoje jeftini, netoksični i jednostavni načini za uklanjanje mrlja koje su svima više manje pod nosom.
Imajte na umu da je mrlje najbolje ukloniti čim prije, dok su svježe. Također se nipošto ne smije trljati tkaninu jer će to mrlju povući još dublje te oštetiti boju; nikako ne koristite vruću ili toplu vodu (osim ako nije navedeno), fen ili peglu dok se sasvim niste riješili mrlje – jednom kad toplina dograbi to fizičko sjećanje na sladoled ili ležanje na travi, tada će je jedva izvući i Duh Sveti. Prije nego što počnete ribati u ritmu muzike za ples, shvatite da se možda nećete riješiti mrlje i da svijet ide dalje te da tu košulju ili minjak možete dati siromašnima, pa neka hodaju gradom pomodni i gladni (poput pravih žrtava mode) ili ih obojite u neku drugu, najčešće tamniju boju.

Sladoled – Uklonite sasušene mrlje tupim nožem (takvih je hrpa u iznajmljenim apartmanima). Operite hladnom vodom i direktno na mrlju utapkajte

par kapi deterdženta za posuđe ili za rublje i ostavite pola sata da djeluje, potom operite u hladnoj vodi kao i inače. Ponovite ukoliko je potrebno, a bit će, naročito ako ste jeli voćne ili čokoladne sladolede. U svakom sljedećem ponavljanju postupka ostavite deterdžent da djeluje bar nekoliko sati.

Trava – Pritom mislimo na travu u parku ili šumi ;)


Natopite mrlje od trave alkoholnim octom i operite kao i inače u hladnoj vodi – tako će mrlje lako zbrisati. Ako su se pojavile smeđe mrlje, znači da je šećer iz soka trave ostao na tkanini i počeo se karamelizirati. Utapkajte deterdžent kao iz prethodne točke, također ostavite pola sata i potom operite u hladnoj vodi.

Vino – Da, Courtney Love je super i svakako pratite njezine Tweetove, ali sigurno ne 

želite izgledati poput nje ;). Zato primite platnenu salvetu u ruke i njome tapkanjem izvucite višak vina iz tkanine dok je još mokra te je odmah polijte alkoholnim octom i potom njega izvucite tapkanjem čistom salvetom. Ponavljajte proceduru dok mrlja ne nestane i potom operite na klasičan način.

Znoj – Natopite mrlje alkoholnim octom, ostavite da odstoje petnaestak minuta i potom uobičajeno operite. Ajmo sad ponovno ruke u zrak i čagica!

Smola – Baš je prava smola kad nam smola zalijepi novi ručnik ili kupaće. Old school pristup je najbolji. Nježno utrljajte - rekli smo nježno! - maslac

ili margarin (može i svinjska mast za koju napokon znamo zašto postoji u dućanima) ili pak kikiriki maslac, ostavite da stoji pola minute i potom uklonite višak masnoće. Potom nanesite deterdžent za posuđe ili rublje na mrlju, ostavite pola sata i operite u hladnoj vodi. Ponovite ako je potrebno. Metilni alkohol će također odlično poslužiti pri uklanjanju smole.

Rajčica/kečap/voće – Razvucite tkaninu preko umivaonika i potom polijevajte mrlju vrućom vodom sve dok mrlja ne

nestane. Pazite prste!

Senf – Pala vam je hrenovka i cura vas je pogledala k'o da vam to nije prvi put. Osvjetlajte obraz muškom rodu i utapkajte glicerin na mrlju te ostavite pet do deset minuta. Potom isperite glicerin i operite tkaninu kao inače. Kako vas je sad pogledala?