TOP 10

Aplikacije za iPhone vol. 3

10.08.2010 u 12:41

Bionic
Reading

Svježa preporuka deset, ovog puta nešto ozbiljnijih aplikacija za iPhone

Od prošlog pregleda najzanimljivijih aplikacija za iPhone protekla je poprilična količina vremena. U međuvremenu se dogodilo nekoliko dosta značajnih promjena na tržištu - finalna verzija iOS-a 4, nova inačica operacijskog sustava za Appleove prijenosne uređaje konačno je u puštena u opticaj, s gomilom novosti, nekih većih (prvenstveno multitasking ili, bolje rečeno, 'multitasking', s obzirom da i dalje nije riječ o pravom multitaskingu), a nekih manjih. Pojavio se i novi iPhone, sa svim manama i prednostima koje je donio. No nećemo sad o kontroverzama poput takozvanog Antennagatea ili raspravljati o tome treba li nam doista na mobitelu ekran razlučivosti 960x640 piksela, već se bacamo na posao. Ovaj put donosimo vam malo ozbiljniju, manje zaigranu selekciju aplikacija, kao protutežu zabavnim ljetnim zanimacijama koje smo ostavili za sljedeći put.

1. Scanner Pro
$6,99

Aplikacije za skeniranje posjetnica nisu nikakva novost, a nije niti korištenje kamere mobitela za digitaliziranje papirnatih dokumenata. Scanner Pro spaja te dvije ideje u jednu, uz neke dodatne mogućnosti - automatsku konverziju u PDF, podršku za višestranične dokumente, dijeljenje WebDAV-om, mailom, Dropboxom i drugim servisima - te odličnu izvedbu (automatsko ispravljanje i izoštravanje slike).

2. Read It Later
Free: free
Pro: $4,99

Evernote je na glasu kao jedna od ponajboljih scrapbook aplikacija i servisa na tržištu. Prema našim iskustvima je, međutim, totalni overkill trebate li samo bazu u koju ćete trpati web stranice za kasnije offline čitanje, a k tome je i grozno nestabilna. Read It Later puno je bolje, brže i jednostavnije rješenje za tu namjenu. Free inačica je dovoljna, a trebate li napredno automatizirano kategoriziranje, probajte Pro.

3. Osfoora
$2,99

Postoji čitav niz razloga zašto nam je Tweetie, otkad ga je Twitter kupio poznat kao Twitter for iPhone, mrzak. Čak i unatoč tome što je besplatan. Osfoora nam se daleko više sviđa, što zbog mogućnosti izbora između bijelog i crnog skina (odlično za tweetanje u kasne noćne sate), što zbog simpatičnih featurea poput automatskih 'now playing' i 'follow friday' tweetova, što zato što je jednostavno - odlična.

4. Calcbot
$0,99

Zamjenski kalkulator autora nekih od vizualno najljepših aplikacija za iPhone (Convertbot, Weightbot, Pastebot). Nije da ugrađenom iPhoneovom kalkulatoru nešto ozbiljno nedostaje (ne trebate li baš napredne stvari poput RPN-a), ali smatramo da Calcbot vrijedi tih 99 centi koliko košta - što zbog user experiencea, što zbog povijesti računskih operacija u obliku trake te mogućnosti kopiranja i pozivanja vrijednosti i funkcija s nje.

5. BigStopWatch
free

BigStopWatch je, kao što joj i ime kaže, štoperica i ništa više od toga. Ali s odličnim korisničkim sučeljem, neograničenim brojem lap splitova, odličnom vidljivošću i čitljivošću, odbrojavanjem prije starta te još koječim drugim. K tome još radi i ako je zatvorite, a i posve je besplatna, pa zašto je ne isprobati…

6. SoundHound
$4,99

Ako ste se više nego jednom zapitali koja pjesma svira na radiju, u kafiću, klubu ili praktički bilo gdje da ste se našli, SoundHound je aplikacija koju jednostavno morate imati. Dovoljno je pokrenuti je, stisnuti ogromnu, predimenzioniranu tipku i okrenuti mikrofon prema izvoru zvuka i dobit ćete odgovor u tili čas. Zajedno s linkovima na informacije o izvođaču, riječima pjesme, spotovima i koječim drugim.

7. Mill Colour
free

Postoje mnoge aplikacije za gradaciju fotografija, to jest, njihovo koloriranje, kontrastiranje i slične manipulacije. Dobar dio njih postao je poznat iz vrlo prozaičnog razloga - jer obradu fotografija maksimalno pojednostavljuje te sakriva izvorne parametre od korisnika. Za one napredne, koji žele punu kontrolu, tu je Mill Colour, koji je, osim što svoj posao radi i više nego uzorno, još i posve besplatan te iza sebe ima pedigre Oscarima i BAFTA-ma okrunjene kompanije The Mill.

8. Air Mouse
FREE: free
Pro: $1,99

U kombinaciji sa serverskom aplikacijom za Mac OS i Windowse (sve verzije oba operacijska sustava), Air Mouse vaš iPhone pretvara u kombinaciju daljinskog upravljača, miša i pokazivača (pointera) te vam daje mogućnost upravljanja kursorom na desktopu jednostavnim mahanjem telefonom po zraku ili povlačenjem prsta po ekranu iPhonea kao po trackpadu. Tu su još i daljinska tastatura, notifikacije, mogućnost skakanja s aplikacije na aplikaciju te još štošta.

PhotoKeys je najlakše opisati kao daljinsku alatnu paletu za Photoshop. Koristite li intenzivno Photoshop, vjerojatno ste s njegovim tipkovničkim kraticama već na ti, pa vam se nešto ovakvo može učiniti redundantnim i nepotrebnim. Pa ipak, koristite li u radu grafički tablet, ova će vam aplikacija biti od neprocjenjive vrijednosti jer je znatno jednostavnije i ergonomičnije kraj tableta držati iPhone nego čitavu tipkovnicu.

Iako je zapravo prilično zabavna i kvalitetna (premda posve neinventivna), ova igra ponajviše je postala poznata jer je bila prvi naslov u iTunes storeu s podrškom za žiroskop ugrađen u iPhone 4. Riječ je o simulaciji streljane u kojoj se različitim vatrenim oružjima upravlja rotiranjem telefona oko osi X i Y. Nudi 12 oružja i 144 misije (nivoa) i to je otprilike to. Zasad radi samo na iPhoneu 4 - podrška za 3GS dolazi uskoro.