POP UP

Najbolje filmske lokacije za ljetne romanse

30.08.2010 u 11:40

Bionic
Reading

Gdje ljubuju slavni?

Ljeto je tradicionalno vrijeme kada na kino repertoar stižu brojni filmovi laganijeg sadržaja (teen komedije, romanse i spektakularne akcije), a jednako tako to je godišnje doba omiljeno kod redatelja romantičnih filmova. Naime, među brojnim filmskim rom-com limunadicama ljubavne priče su najčešće smještene u vrijeme oko Božića ili pak u ljetni period, a lokacije u kojima se odvijaju te ljetne romanse kreću se od prekrasnih morskih gradića, preko ljetnih kampova, pa sve do raznoraznih metropola. Evo nekih lokacija koje su bile poprištem nezaboravnih ljetnih romansi.

Santorini ('Summer Lovers', 1982)
Redatelj Randal Kleiser je nakon megahitova 'Plava laguna' i 'Briljantin' napisao scenarij o ljubavnom trokutu koji je smjestio na grčki otok Santorini, a glavne je uloge dodijelio Peteru Gallagheru, Daryl Hannah i Valerie Quennessen. Film je bio poprilično loš, ali zahvaljujući mladoj Daryl i usijanoj atmosferi Santorinija ipak se gledao s lakoćom. Pomagao je i soundtrack sačinjen od hitova Eltona Johna, Tine Turner, Depeche Modea, Chicaga, Pointer Sistersa itd.

 

Catskill Mountains resort ('Prljavi ples', 1987)
Vjerojatno najpopularnija ljetna romansa zadnjih dvadesetak godina bila je po mnogočemu super uspješna. Skromno produciran (samo šest milijuna dolara), bez ijedne filmske zvijezde (Swayze je to postao nakon ovog filma), 'Prljavi ples' je postao jednim od najisplativijih filmova svih vremena (zaradio preko 200 milijuna diljem svijeta samo u kinima). Radilo se o prvom filmu koji je uspio prijeći granicu od milijun prodanih primjeraka na videu, a njegov je soundtrack postigao dvostruku multiplatinastu tiražu, dok je naslovna stvar 'Time of My Life' nagrađena Zlatnim globusom, Oscarom i Grammyjem. Priča je pratila buntovnu tinejdžericu koja se tijekom ljetnih praznika upušta u ljubavnu vezu s instruktorom plesa.

 

Beč/Pariz ('Prije svitanja'/'Prije sumraka', 1995. i 2004)
Nekad jedan od vodećih nezavisnih filmaša Richard Linklater oduševio je filmofile nizom sjajnih naslova, a među njima su i ove dvije dojmljive romantične drame. 'Prije svitanja' je pratio jednu romantičnu noć mladog američkog backpackera Jessea i Francuskinje Celine koji se sreću i zaljubljuju na bečkim ulicama. U filmu se nije događalo previše toga osim njihova lutanja i brbljanja, ali to nije spriječilo 'Prije sumraka' da postane instantnim kultnim naslovom. Devet godina kasnije Ethan Hawk, Julie Delpy i Linklater udružili su snage na nastavku, a ovaj put se glavni junaci susreću u Parizu, također na jedan dan.

 


Meksiko ('I tvoju mamu također', 2001)
Tinejdžeri Julio i Tenoch ostaju sami uoči ljetnih praznika jer njihove djevojke odlaze na put u Italiju. Stoga oni iz dosade kreću na put ka čuvenoj plaži La Boca del Cielo, a pridružuje im se i zrelija Luisa, inače supruga Tenochova rođaka. Tijekom putovanja dečki će uživati u istraživanju seksualnosti gdje će im Luisa biti od obilne pomoći. Režiju ove dojmljive meksičke drame potpisuje jedan od najzanimljivijih suvremenih filmaša Alfonso Cuaron, a film je pored velikog financijskog uspjeha otvorio vrata filmske industrije svojim zvijezdama Diegu Luni i Gaelu Garciji Bernalu.

 


Havaji ('50 prvih poljubaca', 2004,  'Forgetting Sarah Marshall' 2008)
Rajski Havaji čine se idealnim odabirom za lokaciju bilo kojeg ljetnog ljubavnog hita, pa je tako bilo i sa simpatičnom komedijom Petera Segala u kojoj po drugi put, nakon izvrsnih 'Ludih vjenčanja', zajedno nastupaju Adam Sandler i Drew Barrymore. Drew u film tumači djevojku koja nakon prometne nesreće pati od amnezije pa je Sandler mora iznova osvajati svaki dan. Iste su lokacije poslužile izvrsnom komičaru Jasonu Segelu kako bi prebolio Sarah Marshall nakon što ga ova ostavi zbog narcisoidne britanske glazbene zvijezde Aldousa Snowa u jednom od najzabavnijih filmova posljednjih godina.

 

 


Barcelona ('Vicky Cristina Barcelona', 2008)
Dvije karakterno različite prijateljice, Vicky i Cristina, zajedno provode ljetne praznike u Barceloni gdje se igrom slučaja obje upuštaju u vezu s atraktivnim španjolskim umjetnikom Juanom Antoniom, a stvari dodatno komplicira njegova mentalno nestabilna supruga. Ovakav neurotičan ljubavni četverokut mogao je pasti na pamet samo kralju filmskih 'neuroza' Woodyju Allenu, kojemu je to tek četvrti film snimljen izvan New Yorka.  Poprište neobične romanse su ulice i parkovi Barcelone, a protagonisti Javier Bardem, Penelope Cruz i Scarlett Johansson pomogli su da ovo postane komercijalno najuspješnijim Woodyjevim filmom (snimljen s budžetom od 15 milja dolara zaradio je gotovo 100 milijuna).

 


Pittsburgh ('Adventureland', 2009)
Sredinom osamdesetih godina mladi i nadobudni James mašta o karijeri pisca te se nada kako će ga roditelji poslati da ljetne praznike provede u Europi. No zbog financijskih problema on završi kao radnik u lokalnom zabavnom parku gdje će doživjeti prvu pravu ljubav. Redatelj Greg Mottola, potpisnik ponajbolje komedije posljednjih godina 'Superbad', okupio je ekipu darovitih mladih glumaca (Jesse Eisenberg, Kristen Stewart) i smjestio ih u romantičarima nimalo privlačan Pittsburgh, točnije tamošnji zabavni park Adventureland.  No stvari su ipak sjajno funkcionirale, a glavni junaci ljubuju uz zvuke nezaboravnih pop hitova iz 80-ih.