JURICA SAVJETUJE

Piletina cacciatore

19.08.2010 u 14:07

Bionic
Reading

Ovaj tjedan pripremili smo vam (odnosno, Jurica je to učinio ;)) piletinu na lovački a la Talijanci. Detalje o pripremanju ove gastronomske delicije pročitajte u nastavku

Lovački instinkt budi se već samim ulaskom u lokalni (čitaj: jedini) supermarket i jedino na što oko bježi je frižider s mesinama. I gle pametnog layouta trgovine - frižideri s hladnim napicima (čitaj: pivom) nalaze se tik do ovih mesnatih. Super je biti pećinski čovjek 21. stoljeća! Još samo da smisle automatizirana kolica ili košaru koji će sami veselo trčkarati (po mogućnosti na solarnu energiju, budimo eko-savjesni) uzbrdo dok se na plus 40 stupnjeva penjemo prema vikendici u kojoj nas gladni i žedni očekuju bliski nam Homo sapiensi. No u tom mnoštvu trančiranog, mljevenog, sjeckanog, začinjenog i dakle na xy načina obrađenog mesa najprivlačnijim se čini pile – onako divno cijelo, srednje veliko. Kao da doista priziva davno zaboravljenu pećinsku vatru na kojoj se veselo peklo, iako u nekom egzotičnijem, više dinosaurima sličnom obliku. Okay okay, nije loše kupiti ni već narezana krila, batke i bijelo meso s kožom (iako bijelo ne ide u oriđiđi recept, al’ k’o šiša pravila). Odmah preko puta frižidera su vina, pa je dobro zgrabiti ono suho bijelo ili crno; načelno je svejedno jer na sjeveru Italije koriste bijelo, a na jugu crno vino. Tu negdje je i polica sa začinima s koje su nam potrebni lovorov list i origano. Grančica ružmarina će također dobro doći.

Dakle, sad kad su meso i začini (da, vino je i začin) tu, trk na dio s povrćem. Treba nam fina svježa mrkva – bilo bi dobro da je svijetlonarančaste boje i sočna na dodir, snimite listove koji su ostali na vrhu, svježi listovi - dobra mrkva. Uostalom, to vrijedi za svo povrće/voće. Zatim, luk, češnjak, jedna ili dvije paprike, iako može i ona u prahu; svježi peršin i gljive (sve osim bukovača imaju prolaznu ocjenu, pokoja suha u jelu daje peticu iz zalaganja). Najgori dio supermarketa tek slijedi. Red pred blagajnom. A ovo nije red... Ovo je pokora bez kraja, natrpana Švabama, Česima i blagajnicama koje su, eto, došle na more. Ovaj... U mori, noćnoj mori... Nek im je lak pištolj... Onaj za skeniranje cijena.

Napokon smo u kuhinji. Pregača je raširena, nož u ruci i slijedi sjeckanje povrća. Ustvari, mrkvu, gljive i ostalo nije bed sjeckati, al’ luk neka sječe onaj ‘ko nosi leće – naime, ljude s mekim lećama luk praktički ne peče za oči. Sve treba

narezati na tanke komade/kolutiće. U lonac ubacite maslinovo ulje, a dobro je za okus dodati i žlicu maslaca (margarin mrzimo!). Kad se ulje ugrije, a maslac istopi i lagano prestane pjeniti, ubacite komade piletine – možete ih prethodno posoliti/popapriti, al’ mi to ne radimo - i pecite ih na srednje jakoj vatri tri do četiri minute za svake strane dok ne dobiju finu boju. Ocijedite meso od viška ulja i stavite na tanjur. Također ocijedite pola ulja iz lonca ako je i pile pustilo više masnoće. Sada treba ubaciti luk, mrkvu i papriku i propirjati nekoliko minuta dok luk ne postane staklast i mekan. Potom dodajte soli, malo crnog, a može i šarenog mljevenog papra, češnjak (češnjevi u komadu), lovor, origano i ružmarin. Ako niste imali svježe, sada dodajte i malo slatke paprike u prahu. Miješajte minutu ili dvije da se sve poveže. Nalijte otprilike dva decilitra vina i potom dva decilitra toplog pilećeg ili povrtnog temeljca. Opet promiješajte, smanjite na laganu (!) vatru i ubacite meso natrag u lonac. Protresite kako kukove, tako i lonac, poklopite i ostavite da krčka jedno četrdeset minuta. Povremeno provjerite i eventualno dolijte malo vode, što ne bi trebalo biti potrebno ukoliko je vatra blaga. Je l' je?

Lovačka piletina a la Talijanci se krčka pedesetak minuta, s tim da zadnjih deset minuta dodajte tanko narezane gljive koje nije dobro dugo kuhati jer inače izgube okus i oblik.

Sada više nemojte poklapati lonac jer će gljive zbog prethodno dodane soli pustiti vodu. Neka tih zadnjih deset minuta sve fino prokrčka. Nakon što je cijela četa ukućana prodefilirala kuhinjom vođena miomirisima i nakon što je tih deset minuta odzvonilo, pažljivo izvadite meso na veći tanjur – ono je sada vrlo mekano i moglo bi se odvajati od kostiju. Umak s povrćem ostavite na srednje jakoj vatri par minuta neka zavre, a možete dodati i žličicu u vodi rastopljenog gustina ili mekog brašna da sve zgusne. Prelijte umak po mesu i servirajte s malo svježeg peršina. Mi, kao što vidite na slici, nismo stavili peršin. Zašto? Zaboravili smo ga kupiti, a po ovakvoj žegi samo će mazohist opet do dućana. Piletina cacciatore se jede sama, uz kuhanu rižu, tjesteninu ili kuhano povrće.

Dobar tek! :)

Sastojci za gladno dvoje ili četiri bića uz poštenu porciju priloga:


1 srednje veliko pile ili četiri batka, četiri krila, dva bijela mesa
2 velike glavice luka
4 češnja češnjaka
2 velike ili 3 srednje mrkve
400 g gljiva (pola šake sušenih)
2 dl vina – crnog ili bijelog
2 dl pilećeg ili povrtnog temeljca
2 lista lovora
origano
grančica svježeg ružmarina
1-2 svježe paprike ili žličica mljevene
maslinovo ulje
maslac
peršin
sol
papar