JURICA SAVJETUJE

Kako odglumiti zainteresiranost

04.09.2010 u 16:38

Bionic
Reading

Svi smo se barem jednom našli u situaciji da nam je sugovornik dosadan, da nam se na sastanku pomalo spava ili naprosto nemamo interesa za temu razgovora. Obično je to nepristojno otvoreno pokazati, pa zato postoji nekoliko nezahtjevnih tehnika kojima možemo odglumiti interes i tako elegantno spasiti sugovornika i sebe od neželjenih posljedica

Rujan je. Počinje nova radna sezona, a s njom i odlazak na razgovore za posao, nove poslovne sastanke i ručkove. Upoznat ćemo nove ljude, s nekima ćemo iz prve kliknuti, a s nekima teže ili nikako – možda će nam strašno ići na živce ili biti dosadni. S ovim potonjima, ljudima s kojima ćemo ili već jesmo prisiljeni boraviti osam sati (pa i više) dnevno u uredu moramo surađivati, a vrhunac gospodarske krize nam nimalo ne ide na ruku, kao ni šef koji poput lešinara leti nad umirućim tijelima u iščekivanju prve žrtve koja će pasti.
U stvari, sasvim je svejedno hoćete li neke od sljedećih tehnika isprobati na (budućem) šefu, profesoru, kolegama ili među prijateljima. Dajte si vremena i vježbajte, recimo na članovima obitelji, iako oni rijetko gutaju ovu udicu. Najvažnije od svega, dobro se provedite i tko zna, možda vas nešto u razgovoru ipak zainteresira – samo da to nije muha koja upravo samouvjereno hoda po ramenu sugovornika.

Tijekom istraživanja za ovaj članak, spomenuli smo temu u krugu prijatelja, što vama dakako ne predlažemo, jer nas su cijelu večer drugačije gledali i vidjela se dvojba u očima sugovornika - jesmo li uistinu zainteresirani ili smo vrhunski lažnjaci poput besprijekorno krivotvorenih sunčanih naočala i torbi poznatih brendova. Hmmm, nismo im spomenuli da to prakticiramo već godinama očito uspješno. :) E sad, koliko smo u glumljenju zainteresiranosti etički čisti, odnosno koliko smo blizu pukom laganju, recimo da je to plivanje u mutnim vodama. Plivanje koje je ponekad neizbježno. Iako, ako shvatite da često glumite, posebice dragim vam osobama, zapitajte se je li vrijeme da preispitate odnos s ljudima oko sebe, tj. koliko ste zadovoljni vlastitim životom.

Za početak zapamtite da je ključ u ispravnom balansu svih spomenutih tehnika. Pretjerivanje, kao i manjak interesa dovodi do brzog kraha komunikacije.

• Na sastanke dolazite što je ranije moguće i pažljivo birajte gdje ćete sjesti. Ako se radi o grupnim sastancima ili sastancima u većim prostorijama poput auditorija, birajte mjesta u sredini, jer ona na početku/kraju se uvijek ističu najviše. Također, ako vas je više za stolom birajte mjesto pri kraju stola.

• Kontrolirajte držanje i stav tijela. Rekli bismo da je to i najteži dio cijelog performansa, jer je uglavnom baziran na podsvjesnoj razini. Sjedite uspravno (kupite Kosmodisk ako treba, lol!) i povremeno se naginjite naprijed i lagano okrećite glavu kao da želite bolje čuti. Gledajte govornika u oči, ali ne pretjerujte, jer biste mogli izgledati čudno buljeći. Nipošto nemojte naslanjati, tj. odmarati glavu na rukama; svejedno je isfuravate li pogled velikog mislioca držeći se za bradu ili vam dlan podržava dio lica – to su znakovi apsolutne nezainteresiranosti, a i prikunjat će vam se u trenu. Nemojte se ljuljati ili tresti nogama – to stvara nervozu kod onoga tko govori.

• Koristite rekvizite. Da, kao u kazalištu, vaše daske života su podjednako važne i zato nosite, ovisno o kakvom je sastanku riječ, pravilna pomagala.

'Rekviziti' za sastanak

Uvijek je dobrodošla bilježnica ili notes. Povremeno se pravite kao da zapisujete ključne elemente razgovora, ali redovito podižite glavu te tijekom 'pisanja' u trajanju od bar minutu-dvije; tu i tamo potvrdno klimajte glavom, posebice ako vam se pogled u jednom trenutku sretne s govornikovim – tada još mrvicu podignite obrve i suptilno se osmjehnite kutovima usana. Brzinu klimanja glavom prilagodite brzini govora osobe ispred vas. Također, šalica toplog napitka može pomoći tijekom susreta pogleda; skrenite pogled dok pušete u vrući čaj, gledanjem preko ruba šalice tijekom pijenja postići ćete dodatni efekt zainteresiranosti. Laptop koristite vrlo rijetko, jer češće budi sumnju da surfate Internetom, a ako ga već koristite, onda češće dižite glavu, gledajte govornika i nemojte predugo tipkati. Upozorenje: pazite da pored ili iza vas, naročito ako koristite gadget s ekranom ili veći notes, ne sjedi neki ulizica/izdajica koji bi vas ozbiljno mogao kompromitirati i dakle uništiti svu stečenu reputaciju.

• Slušajte ton glasa govornika. Pričekajte da napravi pauzu (zbog udaha ili na kraju rečenice) i zatim ubacite 'Da', 'Naravno', 'Ma da?', 'Točno', 'Aha', 'Hmmm', 'Ma da', 'Nisam znao' i slično. Prilagodite reakciju tonu glasa osobe. Slušajte reakcije drugih koji sjede pored vas, imitirajte njihovo ponašanje. Poslušajte bar nekoliko zadnjih dijelova onoga što se govori i to ponovite naglas u obliku (retoričkog) pitanja. Nije loše nekoga od sudionika razgovora uključiti u temu pitanjem što misli na to što je glavni, khm, dosadni govornik rekao – tako se možete lakše izvući iz cijele situacije ili razbiti monotoniju.

• Nikada, ali doista nikada nemojte gledati na sat i zatim se izgovarati da morate negdje hitno otići. Uvijek imajte aktiviranu aplikaciju (postoje za sve bolje mobitele) za lažni poziv, tzv. 'Fake Call'.

Ovih pet tehnika uvijek pomaže, ali imajte na umu da bi sastanci ili razgovori kada ste sami s nekim ili u manjoj grupi trebali trajati što kraće, jer nimalo nije lako održavati privid zainteresiranosti. Osim ako ste profesionalni špijun. A svi znamo što se dogodilo Mata Hari.