LEKTIRA

Seciranje života

16.09.2010 u 12:19

Bionic
Reading

Svi mi tu i tamo voajerski zavirimo u tuđu intimu. Pa kad to već radimo, zašto je ne bismo čitali u obliku suvisle priče namjesto senzacionalističkih blic-vijesti, pogotovo ako se radi o zanimljivim i kvalitetnim pojedincima koji imaju što za reći? Da, ovog puta preporučujemo vam - autobiografije

U ljetnoj nagradnoj igri tražili smo vas da nam preporučite neku knjigu koja je na vas ostavila osobit dojam. Stiglo je toliko vaših prijedloga da smo se predomislili i, umjesto samo jedne nagrade, podijelili njih pet. A sad je stiglo vrijeme da vam, jednu po jednu, predstavimo i nagrađene preporuke. Prva od njih je autobiografija 'Ona' Lepe Smoje, koju nam je preporučila Snježana Horvat iz Samobora i koju smo, kao što smo i obećali, učinili okosnicom naše današnje knjiške rubrike. Tema je: autobiografije.

'Ona'
Lepa Smoje

Snježana nam je svim srcem preporučila autobiografiju žene 'ispred svoga vremena': Lepa Smoje bila je dugogodišnja pratiteljica, supruga, najbolja prijateljica i muza legendarnog splitskog kroničara, novinara i književnika Miljenka Smoje. Intimna ispovijed o njezinoj velikoj ljubavi, životu ispunjenom radostima, ali i osobnim tragedijama i smrtima najbližih, ispričana je s jedinstvenim duhom i humorom koji će vas natjerati da ne ispuštate knjigu iz ruku.

Nakladnik V.B.Z.
Cijena: 49 kuna

 

'Ja sam s bendom: Ispovijesti groupie-djevojke'
Pamela Des Barres

Proglašena najljepšom i najslavnijom od svih groupie-djevojaka, Pamela je postala simbolom doba seksa, droge i rock’n’rolla. Njezina autobiografija tri mjeseca nije silazila s liste najprodavanijih knjiga New York Timesa kada se pojavila 1987. godine. Nije čudno jer Miss Pamela, kako su je zvali, bez imalo srama otkriva detalje o životu rock’n’roll zvijezda (Jim Morrison, Mick Jagger i Jimmy Page su samo neki koje je intimno poznavala), načinu života groupie-djevojaka i njihovim međusobnim odnosima.

Nakladnik: Fraktura
Cijena: 139 kuna

 

'Uljanice i duhovi'
Zoran Kravar

Dr. Zoran Kravar redovni je profesor na Odsjeku za komparativnu književnost zagrebačkog Filozofskog fakulteta i jedan od naših vodećih intelektualaca. Iako najavljivana kao Kravarova autobiografija, ova knjiga nije memoarska proza, premda pruža detalje o piščevu djetinjstvu, gradovima u kojima je živio, poslovima koje je obavljao i o hobijima kojima se bavio. Knjiga Uljanice i duhovi je zapravo njegova 'intelektualna autobiografija', kako ju je nazvao, koja je osvojila nagradu HAZU i Vjesnikovu nagradu za književnost Ivan Goran Kovačić.

Nakladnik: Profil
Cijena: 129 kuna

 

'Priča o ljubavi i tmini'
Amos Oz

Prema The Independentu, riječ je o jednoj od najnapetijih, najsnažnijih i najpotresnijih autobiografija ikada napisanih, koja je dosad prevedena na preko petnaest jezika. Izraelski pisac, novinar i sveučilišni profesor književnosti Amos Oz daje nam u njoj kroniku svog djetinjstva i odrastanja u Jeruzalemu, u vrijeme velikih političkih promjena te svojih kasnijih iskustava dok je kao tinejdžer živio u kibucu Hulda. Mnogi su kritičari 'Priču o ljubavi i tmini' uvrstili među najbolje knjige posljednjeg desetljeća.

Nakladnik: Fraktura
Cijena: 249 kuna

 

'A Moveable Feast'
Ernest Hemingway

Uz slogan 'Što čekate? Prevedite već jednom!', našim nakladnicima i čitateljima preporučujemo Hemingwayeve memoare iz dvadesetih godina prošloga stoljeća, dok je živio u Parizu sa svojom prvom ženom. Knjigu je na temelju rukopisa i bilježaka uredila Hemingwayeva četvrta žena, ugledna novinarka Mary Hemingway, a u njoj se možete upoznati s pričama i anegdotama iz piščeva života u tom razdoblju te čitati o susretima s brojnim slavnim intelektualcima toga doba, kao što su Ezra Pound, F. Scott Fitzgerald, James Joyce ili Gertrude Stein.