TOP 10

iPhone aplikacije vol. 5

22.09.2010 u 09:23

Bionic
Reading

Razmišljali smo o tome da za ovaj put složimo simpatičnu kolekciju aplikacija 'back to school' ili 'back to work', no obzirom da su to proteklih dana svi radili, zaključismo da nema smisla. Stoga vam u ovom izdanju donosimo jedno sasvim šareno mnoštvo

Nekoliko igara (koje su sve samo ne uobičajene), nekoliko zabavnih aplikacija, nekoliko korisnih i, odmah na početku, jedan demo koji nas je poprilično iznenadio, zorno nam pokazavši kako bi mogla izgledati budućnost igranja na iPhoneu i iPadu (hint: urnebesnofenomenalnoslinslinkojagrafika!).

1. Epic Citadel
besplatno
Ako ste jedan od sretnih vlasnika iPhonea 4 ili iPhonea 3GS, a još niste vidjeli/isprobali malu demonstraciju sile Epic Gamesa, koja pokazuje da iPhone - bar što se grafike tiče - bez većih problema može pomesti pod s prijenosnim igraćim konzolama, svakako to učinite što prije. Imajte na umu da je Epic Citadel zasad tek grafički demo: igra temeljena na istom engineu dolazi uskoro.

2. MarkdownMail
1,99 dolara
E-mail klijent ugrađen u iOS, poput onih na većini mobilnih platformi, ne omogućuje pisanje e-mail poruka u rich text formatu, odnosno sa svime onime na što smo u web mailu Gmail i u desktop e-mail klijentima navikli - bold i italic tekstom, različitim veličinama fontova, listama, linkovima i tome slično. MarkdownMail ovaj nedostatak ispravlja, a za formatiranje mailova se, umjesto na niz buttona i izbornika, oslanja na jednostavnu markup sintaksu sličnu onoj na stranicama Wiki (primjerice, ## označava naslov, a * element liste).

3. AppShopper
besplatno
Sve mane procesa prihvaćanja aplikacija na stranu, Appleov App Store je zapravo prilično dobar sustav, pogotovo u usporedbi s alternativama na drugim platformama. Ali muči ga jedna stvar koja će ga uvijek mučiti - ogroman broj aplikacija koji vrtoglavo raste iz dana u dan. Top liste poput ovih jedan su način na koji je moguće olakšati pronalaženje kvalitetnih appova. Drugi su način aplikacije poput AppShoppera, koje obično dolaze s još jednim bonusom - watch listama aplikacija kojima je nedavno snižena cijena ili se nude besplatno.

4. AmpKitAmpKit+
besplatno/19,99 dolara
AmpKit je po mnogo čemu značajno drukčija aplikacija od svih koje smo do sad u ovom serijalu predstavili. Za početak, prilično je specijalizirana: namijenjena je samo i isključivo gitaristima. Osim toga iziskuje i nešto dodatnog hardvera - Peaveyev AmpKit LiNK, kutijicu od 30 dolara koja sadrži pretpojačalo te se s jedne strane spaja na iPhone, a s druge na slušalice ili pojačalo te gitaru. AmpKit je, najkraće rečeno, gotovo svaka efekt kutija koja vam može pasti na pamet, simulator gomile gitarskih pojačala i kabineta te prilično napredni snimač - sve upakirano u iPhoneovo kućište. Osobno ga nismo isprobali, ali rezultati koje smo čuli doista su impresivni te posve usporedivi s onima iz specijalizirane, znatno skuplje opreme.

5. Percolator
0,99 dolara
Percolator je jedna od onih aplikacija koje se najkraće mogu opisati frazom cheap & cheerful. Košta samo 99 centi, ne služi ničem ozbiljnom, a pružit će vam sate zabave. Sve što radi jest da pretvara fotografije u atraktivne kružne, mjehurićaste mozaike, uz simpatično, kavom i pjenom inspirirano sučelje. Svakako prije kupovine pogledajte i Percolator Flickr grupu

6. Terminology Ph
0,99 dolara (na sniženju u trenutku pisanja ovog teksta)
Korisnici Maca na stolnim računalima već godinama na raspolaganju imaju lako dostupan, odlično složen, beskrajno koristan (i dostupan offline) rječnik i tezaurus. Nažalost, iPhone (i iPad) takvo što nemaju, no - zato je tu Terminology Ph. Ova aplikacija nudi sve što i 'stolni' rječnik u Mac OS-u X, uključujući odlično dizajnirano, minimalističko sučelje i tipografiju te uz to još neke korisne dodatne funkcije i mogućnosti. Ako redovito pišete imalo značajnije količine teksta na engleskom, nezamjenjivo.

7. 360 Panorama
2,99 dolara
Vidjeli ste aplikacije za fotografiranje i slaganje panorama? One koje od vas zahtjevaju da pažljivo slikate preklapajuće slike, a potom minutu ili više 'drndaju' po snimljenom materijalu i završe s packavim, stepeničastim rezultatima? Jeste? E pa zaboravite ih. 360 Panorama je sasvim drukčija životinja. Na ekranu iPhonea prikazuje žičanu sferu na kojoj se, kako se s telefonom u ruci okrećete, u stvarnom vremenu 'lijepi' kontinuirana, već složena panorama. Kad dovršite puni krug, posao je gotov. Jednostavno, brzo, efektno i kvalitetno!

8. Puzzle Agent
4,99 dolara
Puzzle Agent na prvi pogled nije ništa posebno - tek još jedna igra koja kombinira avanturistički i puzzle žanr. Za razliku od mnogih drugih, čini to sa stilom i kvalitetno. Za cent ispod pet dolara, ponudit će vam gomilu zabave u obliku brain teasera - logičkih i klasičnih zagonetki, labirinata i zadataka - upakiranih u iznimno simpatičnu grafiku za koju je odgovoran crtač indie stripova Graham Annable.


9. Zombie Highway
0,99 dolara
Premisa je jednostavna: u automobilu ste koji juriša postapokaliptičnim autoputom punim prepreka, s gomilom zombija koji se za njega drže. Cilj: poskidati zombije, po mogućnosti tako da ih tresnete u neku od zapreka na cesti ili propucate nekim od hrpe oružja koja su vam na raspolaganju. Zvuči glupo, ali je zapravo nevjerojatno zabavno i zarazno - dijelom i zahvaljujući grafici (s podrškom za iPhone 4) i zvuku, a dijelom jer… Pa, pištolji, puške, auti, zombiji - need we say more?


10. No, Human
1,99 dolara
Kako se i iz imena da naslutiti, No, Human sve je samo ne uobičajena iPhone (i iPad) igra. Počevši od grafike, koja se oslanja na vektorski 3D minimalizam umjesto pretrpanog šarenila, preko posvemašnje zaraznosti, do teme. Za razliku od drugih igara svemirske tematike, ovdje niste na strani naše nam, ljudske rase, nego ljude - baš suprotno - pokušavate spriječiti da se prošire svemirom poput pošasti. Ili kuge. Odurnog virusa koji se širi i troši resur… Ovaj, da. Jesmo li spomenuli da je igra zarazna?