JURICA SAVJETUJE

Lavanda

12.10.2010 u 10:47

Bionic
Reading

Ova divna ljubičasta biljčica prekrasnog mirisa ne koristi se samo za opuštanje i preparativnu kozmetiku. Osim tijela, ona može oduševiti i vaše nepce, i to pogotovo u obliku - sladoleda

Lavanda me oduvijek podsjećala na ljeto i obiteljski vrt na moru. Moram priznati da mi je dosta godina trebalo da se naviknem na njezin miris, odnosno da je prestanem povezivati sa starijim gospođama koje su nerijetko mirisale na lavandu – ili im je barem odjeća imala pomalo užegli miris od nevjerojatne količine sušenih cvjetova koju bi fanatično gurale u ormare. Sjećam se jednog putovanja kroz francuske Alpe kada sam sasvim neočekivano ugledao nepregledna polja divlje lavande. Prizor je bio fascinantan i riječima teško opisiv. Tada sam odlučio lavandi dati još jednu šansu. Otada je ljubav uzajamna.

Hrana i lijek
Sasvim je svejedno koristite li je u preparativnoj kozmetici za uljepšavanje i njegu; možda u medicinske svrhe kod dermalnih problema ili je koristite poput mene, u gastronomskim podvizima. Ova ljubičasta biljčica popularna na našim prostorima potječe još iz doba Rimljana (onih starih), a sam naziv dolazi iz latinskog 'lavare' što bi značilo 'prati'. Dakako, u malim i pravim dozama doista pruža čist i spokojan miris.

Odlično se miješa s ostalim esencijalnim uljima poput geranija, cedra, bora, muškatnog oraščića ili kadulje. Opušta tijelo i um, a ja je ponekad tijekom jake glavobolje stavim po kap na svaku sljepoočnicu i lagano umasiram. Njezine suhe latice također mogu poslužiti za opuštanje, u obliku potpurija ili unutar jastučnice. Njeguje i pospješuje zacjeljivanje rana, opeklina, a dobro je i pomiješati je s kamilicom u njezi ekcema.

Koristi se i za liječenje psorijaze i akni, ali i kod zatvorenih sinusa i prehlada za inhalaciju ili obloge koji moraju biti ugodno topli i stavljeni na vrat, leđa ili prsa. U kozmetičko-zdravstvenu svrhu najčešće je koristim kao dodatak masažnom ulju, jer radi čuda kod bolnih mišića. Pretpostavljam da bi i druga ulja sličnog djelovanja također pomogla, jer najvažnija je masaža zbog bolje cirkulacije, no lavanda puno jače opušta što je još jedan dodatni plus. Njezin miris se treba pažljivo dozirati, jer samo u manjoj dozi djeluje svježe i profinjeno. Sve više od toga i postajete gđica Marple, sami sebi zločin.

Sušenje lavande

Lavanda u slasticama
S obzirom na to da su meteorolozi najavili temperature vrlo bliske nuli za predstojeće dane, svaki tračak sunca me podsjeća na toliko mi drago ljeto i svim se silama trudim zadržati taj osjećaj. Zato vam danas donosim jedan od meni najdražih sladoleda. Veliki sam ljubitelj, čak pomalo fanatik, za tom ohlađenom i zamrznutom kremom i jedem ga uvijek, nezavisno od sezone ili prigode. Ljudi za rođendane ili blagdane jedu kolače, a ja uvijek negdje ubacim sladoled.

Budući da lavanda spada u obitelj mente, sjajno paše uz mirisna jela i deserte – daje izvrstan slatkasti okus s vrlo laganom citrusnom notom – što je jelo jače ili slađe, to će bolje prijati. U jednom od sljedećih članaka očekujte lavandu kao začin za mesna jela, a danas ćemo se ipak držati slatkih grijehova.

Kao baza za sladoled od lavande najčešće se koristi onaj od vanilije, u koji se umiješa ekstrakt lavande. To je u redu ako nemate vremena, ali za pravi bogati i sofisticirani desert napravite sladoled od početka. S obzirom na to da je kod nas salmonela svedena na minimum kroz strogu veterinarsku kontrolu uzgojenih jaja, koristim i žutanjke, jer oni daju još kremastiji okus gotovog sladoleda.

Počnimo...
U loncu srednje veličine dobro umiješam pjenjačom pet-šest žutanjaka srednje veličine, 180 grama smeđeg neobrađenog šećera šećerne trske (on će sladoledu dati orašasto-karamelast okus.... mmm!), sjeme jednog štapića burbon vanilije (ili dvije vrećice burbon vanilin šećera) i prstohvat soli. Kada smjesa posvijetli, umiješam 250 mililitara punomasnog mlijeka. Zatim dodam četiri do pet, a može i šest kapi eteričnog ulja lavande i još jednom dobro promiješam. Pazite da je lavanda vrhunske kvalitete i organskog porijekla, jer jedino tada se može i jesti. Najčešće koristim eterično ulje pitome lavande, jer je blaže i slađe. Ako koristite sušene cvjetove, dobro ih operite i ostavite u mješavini zagrijanog mlijeka i vrhnja barem pola sata nakon čega smjesu procijedite i potom umiješate ostale sastojke.

Kuhajte na srednje jakoj vatri i pazite da ne proključa, jer će jaja inače koagulirati i smjesa će biti upropaštena. Žustro miješajte pjenjačom pet minuta dok se smjesa lagano ne zgusne. Ako se ipak stvore grudice, procijedite smjesu kroz gusto sito u veliku posudu i potom dodajte 750 ml vrhnja za šlag. Pretpostavljate, još jednom dobro sve promiješajte, poklopite ili prekrijte folijom i stavite na hlađenje u frižider. Kada je krema dobro ohlađena, stavite je u zamrzivač. Ako nemate aparat za sladoled, smjesu morate miješati svakih 15 minuta sve dok se sasvim ne zamrzne – tako ćete spriječiti stvaranje kristala vode koji će pokvariti okus sladoleda.

Umjesto šećera možete upotrijebiti med; tada stavite 150-160 grama.

Poslužite ga samog, uz kolač ili tortu od tamne čokolade, a može i uz aromatičnu pitu od jabuka. Okusi će se savršeno uklopiti, a svi oduševiti. U stvari, ovaj je sladoled vrlo lako napraviti, a krajnji je rezultat, kao i sve to miješanje i izrada jako seksi i neočekivano.