POP UP

Mafijaši i zombiji – najbolje nove serije jeseni

20.10.2010 u 18:41

Bionic
Reading

Nova televizijska sezona sad već broji četiri tjedna, dovoljno vremena za upoznavanje sa svime što nam nudi. Za vas koji niste mazohisti poput nas i niste gledali pilot epizode svih novih serija, predstavljamo vam naše preporuke što pogledati, a što izbjeći

1. 'Boardwalk Empire'

Novo HBO-ovo remek-djelo. Vjerno rekreirana atmosfera, setovi, kostimografija, odlično portretirani likovi i sjajna gluma odlikuju ovu povijesnu dramu, nasljednika 'Obitelji Soprano'. Pilot dug sat i pol režirao je veliki Martin Scorsese, majstor ovog žanra, koji će nastaviti rad na seriji kao izvršni producent. Mafijaška drama, i to povijesna, temeljena na stvarnim likovima, smještena je u Atlantic City, na sam početak prohibicije alkohola. Nuckyja Thompsona, gradskog blagajnika, švercera alkohola i jednog od najvećih kriminalaca ovog legla nemorala, glumi Steve Buscemi. Savršen izbor za ulogu, baš kao što je savršena njegova izvedba.

2. 'The Walking Dead'

Ako još niste, poput nas, slinili nad rijetkim promotivnim materijalima, imate još malo vremena da sezagrijete za zombijevsku invaziju koja počinje na sam Dan vještica, 31. listopada. The Walking Dead je hvaljeni stripovski predložak autora Roberta Kirkmana, kojeg će u televizijsku seriju pokušati pretočiti showrunner i redatelj, Frank Darabont. 'Magla', 'Zelena milja' i 'Iskupljenje u Shawshanku' reference su redatelja koji obećaje vjernu adaptaciju originala, seriju o preživjelima i njihovom snalaženju u postapokaliptičnom svijetu, sa zombijima samo kao 'šlagom na tortu'.

3. 'Raising Hope'

Tek je jedna nova humoristična serija dospjela na našu (kratku) listu. Lani smo dobili nekoliko sjajnih novih komedija, 'Modernu obitelj' i 'Community', primjerice, no početak nove sezone donio nam je tek jednu vrijednu spomena. Greg Garcia potpisuje ovu komediju koja podsjeća na njegovu prethodnu seriju, 'Zovem se Earl', sa kojom dijeli vrlo sličnog, smotanog, ali dobronamjernog protagonista te sličnu 'white trash' okolinu. Dvadeset-nešto godišnji Jimmy postaje samohrani otac, a u odgajanju male Hope, kako su nazvali bebu, pomažu mu jednako nezreli roditelji. Simpatični likovi, još simpatičnije nevolje i sjajni glumci, prvenstveno Jimmyjevi roditelji koje glume Martha Plimpton i Garret Dillahunt. Oboje su prvenstveno dramski glumci, što im je zapravo glavna prednost u komediji bez tipičnog sitcomaškog kreveljenja. 'Raising Hope' nije revolucionarna komedija, no zbog manjka dobrog humora ove jeseni, ističe se kao jedina vrijedna pažnje.

4. 'Nikita'

Svi ste gledali barem par epizoda stare 'Nikite', ako već niste redovito pratili plave oči Pete Wilson, a prije toga možda gledali i originalni film Luca Bessona s Anne Parillaud u glavnoj ulozi. Obje Nikite rasturale su negativce u ime tajne protuterorističke agencije, a nova se Nikita ovog puta okreće protiv Divizije koja ju je izdala, s namjerom da oslobodi ostale regrutirane agente. Što će reći da je nova 'Nikita' neki spoj nastavka i remakea. I to iznenađujuće dobar i zabavan spoj. Uz 'staru', dezertiranu Nikitu, serija prati i novu mladu agenticu Divizije. Ako vam u tjednom rasporedu fali zgodnih opakih djevojaka, akcije i napucavanja, nova 'Nikita' zaslužuje vašu pažnju.

5. 'Terriers'

Ted Griffin, scenarist 'Oceanovih 11', Shawn Ryan, autor 'Na rubu zakona', Tim Mienar, stalni suradnik Jossa Whedona od 'Angela' preko 'Fireflya' do 'Dollhousea'. I kako sada očekivanja prilagoditi opisu koji sugerira da se radi tek o običnoj dramediji s običnim zapletu i tek nešto malo neobičnijim likovima? Radi se o 'buddy cop' dramediji, o dvojici privatnih istražiteljima koji rade na crno – manje pitanja, manje poreza. No supstancu koja joj nedostaje nadoknađuje odličnom kemijom između dva glavna lika i još boljim dijalozima, zbog kojih je vrlo lako zaboraviti da su Donal Logue i Michael Raymond-James samo glumci, a ne dugogodišnji prijatelji.

Ostalo?
Pet serija je uvrh glave koliko vam možemo preporučiti ove jeseni. Većina novih serija kopija su kopije, hrpa nimalo kreativnih generičnih procedurala ili sitcoma. U najboljem slučaju, ističu se zbog ponekog poznatog glumačkog imena, koji će u narednim godinama gažu opravdavati supružnikovom željom za novim stanom ili jahticom. Poput Jimmyja Smitsa, čiji je 'Outlaw' užasan skup stereotipnih likova i uvredljivo lošeg scenarija. J. J. Abrams napravio je sterilnu špijunsku dramu, koja ni po čemu ne odaje potpis ovog obožavanog majstora misterije.

'$#*! My Dad Says' imao je sjajan tviteraški predložak, ali i pogrešno odabranog Williama Shatnera u naslovnoj ulozi. Što je najmanji problem kraj 20 godina starih viceva i općenitog sakaćenja predloška.

Genijalci iza kultnih 'Prikraćenih', Mitch Hurwitz i Will Arnett, s 'Running Wildeom' nisu došli ni blizu rekreiranju apsurdnih likova zbog kojih smo ga obožavali. Alex Kurtzman i Roberto Orci, SF geekovi, prihvatili su se remakeanja starog kriminalističkog procedurala 'Hawaii Five-0', koji je relativno zabavan u okvirima vlastitog žanra, ali ni blizu pedigreu autora koji potpisuju, između ostalog, 'Fringe' i 'Zvjezdane staze'.

'The Event' je uživao solidan hype pred početak sezone, no ni on, kao ni cijeli niz sličnih serija proteklih godina, nije opravdao epitet 'novih 'Izgubljenih''. Hrpa misterije, pitanja, napetih situacija i akcije, nažalost, bez dobro osmišljenih likova, pun rupa i klišeja.

Prve žrtve loše gledanosti
'Lone Star' je prije početka sezone uživao status najkvalitetnije nove serije, uz 'Boardwalk Empire'. Niz pozitivnih kritika nimalo nije utjecao gledanost koja je bila blago rečeno katastrofalna. Nakon objave rezultata gledanosti druge epizode, serija je bila ekspresno skinuta s programa. A radilo se o zbilja kvalitetno snimljenoj seriji čija tematika možda nije bila najpogodnija za ovo doba posrnule ekonomije. Istina, teško se identificirati sa bigamnim prevarantom čiji zavodljivi osmjeh prati žrtvu dok mu ispisuje ček i predaje posljednji novčić imovine. Izgleda da većina gledatelja preferira crno-bijele likove, a 'Lone Starov' glavni junak bio je suviše mutna nijansa sive.

Osim njega, 'My Generation', mockumentary o životima devetero bivših srednjoškolskih kolega, ni blizu tako dobro prihvaćen među kritičarima, također je nakon samo dvije epizode nestao s programa. Treća otkazana serija je već spomenuti 'Outlaw', čije će četiri preostale snimljene epizode ipak biti emitirane.

Britanska kuhinja
Ove sezone na britanskim kanalima ima novih serija i nešto kraćih drama - za svačiji ukus. BBC nudi najviše izbora, od kontroverznog lezbijskog 'Lip Servicea' i emotivnih drama poput 'Single Fathera' ili 'The Song of Lunch', pa do nestrpljivo očekivanih SF-ova 'The First Men in the Moon' i 'Outcasts'. Sky obećava kvalitetnu krimi dramu 'Thorne', Channel 4 nudi povijesnu seriju 'The Pillars of the Earth', a ITV je pripremio psihološku dramu 'Bouquet of Barbed Wire'.

Neke od ovih serija već su počele, neke se tek kuhaju, no sve ih možete gledati do kraja godine.