TOP 10

Najbolji online stripovi

25.10.2010 u 17:51

Bionic
Reading

Svaka čast Zagoru, Alanu Fordu, Texu i ostalima, no kad vam zatreba kratki predah od posla, najbolje se baciti na neki online strip. Njihova glavna značajka je duljina ili manjak iste. Online stripovi su često sastavljeni od tek par prozorčića i brzo se čitaju, a zbog sarkazma i geeky fora pružaju puno zabave. Ne čitati na predavanjima i sastancima, često se smijeh ne može suspregnuti, govorimo iz iskustva

1. XKCD
Vjerojatno jedan od najpoznatijih online stripova. Rađen je u stickman formi, barata temama iz dubokih životnih pitanja, matematike, fizike, svemira i sličnih stvari koje ponekada od čitatelja zahtijevaju i viši stupanj obrazovanja.
Svaki strip popraćen je komentarom autora, koji je doduše skriven te treba zadržati miša nad stripom kako bi se komentar pojavio. Vrlo često sam komentar nadopunjuje radnju stripa, pa vrijedi obratiti pažnju i na to.
Objavljuje se ponedjeljkom, srijedom i petkom.

2. Cyanide & Happiness
Ah, C&H. Klasik sarkazma, brutalne iskrenosti i nimalo autocenzure - često izrugivanje situacijama na koje se društvo uglavnom zgraža čine ovaj strip jedinstvenim na našoj top listi. Osim stripa, na siteu je moguće pronaći i kratke videouratke sadržaja identičnog stripovskom.
Jedna poznata karakteristika ovog stripa jest tzv. Depressing Comic Week, kada se objavljuju epizode koje kroz strip prikazuju realne životne situacije, o kojima se inače teško govori, kao što su primjerice abortus, silovanje ili smrt. Kroz stripovski medij prikazuje se sve ono tužno oko nas i usudio bih se reći, taj depressing week stvarno može deprimirati čovjeka.
Objavljuje se dnevno.

3. The Oatmeal
Zašto autor vjeruje da su printeri strojevi iz pakla? Zašto bi bilo awesome hodati s jednorogom te što sve ne smijete raditi u e-mail komunikaciji? Odgovore na ta i još mnoga pitanja pronaći ćete upravo na ovom mjestu. Oatmeal je relativno mlad strip koji krasi izuzetno maštovit stil crtanja te zapravo mnoštvo korisnih informacija.
Tako postoje razne infografike o raznim stvarima kao što je kava ili pivo, a česte su i infografike koje se bave engleskom gramatikom, pa je tako moguće lako naučiti kako napisati, primjerice, definitely.
Najveći fanovi mogu si naručiti i printove, pa ih objesiti na zid i tako si podići awesomeness level!

4. PHD (Pilled Higher & Deeper)
PHD, iako asocira na svakom studentu željenu titulu, ipak stoji za Pilled Higher & Deeper, stanje u kojem se svaki student našao tokom svog studija. Savršeno oslikavanje studentske svakodnevice, suočavanje s obvezama koje nosi fakultet i gubitak društvenog života tema su ovog stripa, u kojem pratimo Tajel, studenticu antropologije i njene prijatelje.
Preporuka za svakog studenta - garantiramo da ćete se redovito poistovjetiti s likovima i njihovim situacijama i dobro se nasmijati!

5. Wulffmorgenthaler
Prvi strip koji sam ikada čitao online bio je upravo Wulffmorgenthaler. Objavljuje se svakodnevno i isključivo u jednom okviru. Jedan od razloga iz kojih već godinama pratim ovaj strip jest i redovito ismijavanje društvenih ekstrema, od onih koji se tiču ekologije pa sve do Pape. Autor se pritom ne obazire na reakcije društva, pa nije rijetkost vidjeti scene gdje se primjerice prikazuje Isusa s Tourettovim sindromom.

6. Buttersafe
Tema Buttersafe stripova jest nekakva različitost od svakodnevnice, u punom smislu riječi. Likovi su često mješavina ljudi i životinja, ali i biljaka, pa tako osim na kenature, možemo naići i na dječaka koji se rodio s glavom čovjeka i tijelom mačke ili još bolje – tijelom graha. Čudno, ali zabavno.

7. Abstruse Goose
Još jedan od klasika geekovskog humora je i ovaj Abstruse Goose, strip koji se fokusira na fiziku i matematiku te često i na društveni život (ili manjak istog) svakog tko se bavi navedenim znanostima. Nacrtan u velikim okvirima s kratkim komentarima, lagan je za čitanje.

8. We The Robots
Unatoč imenu, ovaj strip nije o robotima, već o Bobu, malom narančastom čovječuljku i njegovoj svakodnevnici. Stil crtanja je ono što ovaj strip izdvaja od ostalih - naime, crtež ostavlja dojam kao da je rađen kolaž papirom, što je prilično efektno i čini ga različitim od ostalih nabrojenih stripova.

9. Doghouse Diaries
Strip s čovječuljcima čija je glava u obliku slova D, a svoj minimalizam temelji na činjenici da jedan od autora ne zna crtati! Kako autori kažu, stripovi su njihov komentar na život, ljubav i sendviče (?). Jedan easter-egg u ovom stripu jest i izjava ispod naslova, najčešće u donjem desnom kutu, koja je uvijek jedinstvena i daje dodatnu dozu humora čitavoj priči.

10. Amazing Superpowers
Amazing Superpowers stripovi su u pravilu kratki - tek dva-tri okvira, a humor izvlače iz svakodnevnih izreka, pa tako možemo vidjeti kako osoba koja je obavila transplantaciju srca ostaje bez istog, jer eto, what happens in Vegas, stays in Vegas! Objavljuje se ponedjeljkom i četvrtkom.

Extra:

IsItFunnyToday predstavlja bazu velikog broja online stripova i sustav za ocjenjivanje svakog od njih po objavi nove epizode. Zgodno ako želite pronaći neke nove stripove, ali za ugodnije čitanje ipak predlažemo RSS reader i folder 'stripovi', pa kad vas uhvati fjaka, imat ćete materijala za smijanje!