TOP 5

Najbolje jesenske drame

28.10.2010 u 17:30

Bionic
Reading

Prošlog tjedna predstavili smo vam svoj izbor pet najboljih ovogodišnjih serija, a mini seriju članaka nastavljamo s povratničkim serijama, ovog puta dramama

Izabrali smo pet najboljih serija ove jeseni te još pet dodatnih koje su svakako vrijedne pažnje, a u idućem članku na sličan način skrenut ćemo vam pažnju i na 10 najboljih jesenskih komedija

Dexter
Najpopularniji serijski ubojica malih ekrana u novu sezonu ulazi nakon iznimno hvaljene četvrte sezone, posebice zbog hrabrog poteza na samom


kraju. Drugi lajtmotiv sezone bilo je sjajno gostovanje Johna Lithgowa, u ulozi još jednog 'glavnog negativca' sezone. Ali kakvog! Dexter je uvijek imao jednog antagonista i sezone razrješavao na uglavnom predvidiv način, pa autori za ovu sezonu najavljuju dublje kopanje po Dexterovoj psihi te istraživanje posljedica koje su uslijedile velikom nesrećom na samom kraju prošle sezone. Michael C. Hall praktički samostalno nosi čitavu seriju, a između dvije sezone dobio je i bitku s rakom te osvojio i Zlatni globus u iznimno kvalitetnoj konkurenciji.

Friday Night Lights
Najbolja serija za koju niste čuli ili nedajbože jeste, pa je svejedno ne gledate (sram vas bilo!) prekrasna je priča o jednom gradiću u srcu Teksasa. Protagonisti 'Friday Night Lightsa' za fanove nisu samo likovi na ekranu, oni su im prijatelji s kojima će se zadnji put družiti u petoj i posljednjoj sezoni serije ove jeseni. Temeljena na knjizi, a potom i na istoimenom filmu, serija vas vodi kroz uspone i padove, tugu i veselje, jednostavnije rečeno - kroz život jedne zajednice u kojoj je američki nogomet samo popratni, ali itekako važni, motiv. Kyle Chandler i Connie Britton su ove godine konačno bili nominirani za nagrade Emmy u kategorijama najboljih glumaca, pa vas možda i to natjera da se prihvatite gledanja.

Fringe
Fringe nas nije osvojio na prvu loptu. Ako ćemo biti potpuno iskreni, 'Fringe' nas je veliki dio prve sezone samo iritirao predugim epizodama,

proceduralnim zapletom i dosadnom Annom Torv u glavnoj ulozi. Očito su to i producenti shvatili, pa se nakon polovice sezone dogodio vidljiv pomakprema boljem. Druga sezona je skratila dužinu epizoda, slučajevi i mitologija serije su postali zanimljivi, a Anna Torv slobodnija i ne tako hladna i odbojna na ekranu. Treća sezona nastavlja pozitivan niz i već prvih nekoliko epizoda nagovještava odličnu sezonu.

Parenthood
Zatreba li vam predah od serijskih ubojica, dilera metha, odmetnutih motorista, boraca protiv nadnaravnog i ostalih teških serijaliziranih serija, Parenthood će poslužiti kao savršena protuteža. Obitelj, puno toplih, ljudskih momenata, vedre i emocionalne priče. Lagano štivo koje odiše pozitivom. Parenthood nije revolucionarna drama, ali ima dušu, sjajne odnose među likovima i odličan glumački ansambl. Priča o tri generacije sasvim obične obitelji, s njihovim tjednim problemima, uspjesima, usponima i padovima.

Sinovi anarhije
Kurt Sutter prije 'Sinova' radio je na jednako odličnoj seriji 'Na rubu zakona', a 'Anarhiju' je kreirao za svoj gušt. Kako bi se pripremio za seriju i što vjernije priču prenio na ekran, Sutter je proveo par mjeseci s jednim motociklističkim klubom u Sjevernoj Kaliforniji. Njegov je potpis vidljiv iz aviona –  beskompromisna drama, crni humor te odmetnuti anarhisti na motorima. Sutter je osnovu za svoje djelo našao u Hamletu, preslikavši četvero glavnih aktera u maleni gradić Charming. 'Hamlet' je Jax, 'princ na motoru', čijim postupcima također upravlja duh njegova oca, u ovom slučaju dajući mu ideju za nenasilniju budućnost kluba. Jaxov očuh i vođa kluba, Clay, bajkerska je verzija Klaudija, s kojim je Jax nerijetko dolazio u otvorenu konfrontaciju zbog načina vođenja kluba. Anarhija je trenutno u sredini svoje treće sezone.

Pogledajte i...

Caprica – nakon završetka 'Galactice' nismo htjeli nikakve prequele. Prva polovica sezone 'Caprice' svakako nas je ugodno iznenadila kvalitetom.

Momci s Madisona zaslužuju tri zasebna članka, a ne dvije rečenice. Uvrstili bismo ih u najboljih pet, no upravo su završili svoju četvrtu sezonu, pa ovo shvatite kao poticaj za gledanje ukoliko još niste. Niste još?! Hitno to ispravite!

Men of a Certain Age – lagana, ali sjajna karakterna drama o borbi trojice muškaraca s vezama, brakom, razvodom, poslom i ostalim životnim problemima srednjih godina. Vraća se krajem studenog.   

Misfits - britanska drama o problematičnim klincima sa supermoćima. Nešto kao 'Heroes', samo dobro. Druga sezona kreće u studenom.

The Good Wife – još jedna kvalitetna karakterna drama i jedno od najugodnijih lanjskih iznenađenja.