LEKTIRA

'Ruža vjetrova'

29.10.2010 u 18:00

Bionic
Reading

Iako dani sve više mirišu na snijeg, novu preporuku lektira sastavili smo obavijeni nekim toplim vjetrom koji nas prati još od ljeta. Uz fini zeleni čaj, mekanu dekicu i novi naramak knjiga, dozvolite si izignorirati ovu hladnoću

Još se prisjećamo ljetne nagradne igre u kojoj smo tražili da nam preporučite neku knjigu koja je na vas ostavila osobit dojam. Jedan od nagrađenih prijedloga bio je roman 'Sjena vjetra' Carlosa Ruiza Zafóna, koji nam je preporučila Zvona Bašić s Murtera, a prema kojem smo složili ovu lektiru. Inspiracija su nam bili jesenski vjetrovi, koji su najprije zapuhali izvana, zatim se uvukli u stranice Ruiza Zafóna, a potom se proširili i na druge naslove. Koje su jačine i iz kojeg smjera pušu vjetrovi kod jednog španjolskog, jednog austrijskog, jednog francuskog i dva hrvatska autora, saznajte u novim knjiškim preporukama.

Sjena vjetra
Carlos Ruiz Zafón


Ovaj izvrstan roman španjolskog autora Carlosa Ruiza Zafóna obožavat će svi zaljubljenici u knjige jer govori upravo o predmetu njihovog obožavanja. Preciznije rečeno, govori o zaboravljenim knjigama koje je vrijeme progutalo i zakopalo, i o zabranjenim knjigama, o kojima se ne bi smjelo pričati, a posebno o jednoj knjizi, njezinom jedinom postojećem primjerku, koja je odabrala svog čitatelja. Radnja je smještena u Barcelonu sredinom 40-ih godina prošloga stoljeća. Glavni junak Daniel postat će opsjednut tom knjigom i njezinim 'nevjerojatno neuspješnim' autorom, s čijim će ga životom sudbina nemilosrdno povezati u neraskidivu petlju.

Nakladnik: Fraktura
Cijena: 139 kuna

Cvijeće na vjetru
Pavao Pavličić


Prvo pero hrvatskog krimića vodi nas u još jednu napetu i neizvjesnu avanturu. Ubojstva iskrsavaju na svakom koraku, a sve počinje kad istražitelj-amater Ivo Remetin kroz darovani dalekozor ugleda stravičan prizor leša susjede koja je usmrćena na vrlo neobičan način. Nemoguće je pomisliti na hrvatski krimić, a ne sjetiti se imena Pavla Pavličića, no ovaj pisac, jedan od najčitanijih i najproduktivnijih hrvatskih književnika, osim romana, pisao je i pripovjetke, filmske scenarije, kazališne drame, feljtone te brojne knjige s područja znanosti o književnosti.

Nakladnik: Mozaik knjiga
Cijena: 99 kuna

Protiv sjevernog vjetra
Daniel Glattauer


Ovo je priča o jednoj suvremenoj ljubavi, napisana na jedan pomalo starinski način – u epistolarnoj formi. Emmi i Leo su se upoznali preko interneta i u njegovom su se virtualnom svijetu zaljubili. No, bez obzira na virtualno okružje, romantika i ljubav se nisu nimalo promijenile – tehnologija može napredovati vrtoglavom brzinom, no one će, na svačiju radost, ostati utješno iste. Autor ovog romantičnog i duhovitog romana, austrijski pisac Daniel Glattauer, prilično je poznat na njemačkom govornom području, ponajprije po svojim zabavnim opisima svakodnevice za kolumnu u Der Standardu, a može se pohvaliti i ekranizacijama čak dva svoja romana.

Nakladnik: Znanje
Cijena: 19,90 kuna

Na vjetrometini
Oliver Adam


Nagrađivani francuski pisac Olivier Adam u svom romanu iz 2007. godine, koji je jednoglasno proglašen njegovim dosad najboljim djelom, prikazuje bijedu 'prokletih novoga doba' – izbjeglica iz istočne Europe te s Bliskog istoka, koji sa sjevera Francuske pokušavaju ilegalno ući u Englesku. Junakinja romana je Marie, supruga i majka dvoje djece koja vodi monoton i nimalo uzbudljiv život. No, jednoga dana upoznaje ilegalne imigrante i odluči im pomoći. Njezina želja da pronađe smisao vlastitog života kroz pomaganje drugima toliko je jaka da će zbog svojih nastojanja zanemariti ljude koji su joj najbliži – vlastitu obitelj.

Nakladnik: SysPrint
Cijena: 80 kuna

Vjetrovi Lampeduze
Zvonko Todorovski


Nedavno preminuli Zvonko Todorovski nije se dugo bavio književnim radom, ali je iza sebe ostavio snažan trag u recentnoj hrvatskoj književnosti, posebice onoj za djecu i mlade. Gotovo svi njegovi romani su tematski vezani uz more i Stari Grad na Hvaru, pa su tako i 'Vjetrovi Lampeduze' pomorsko-pustolovni roman za mlade koji oživljuje jednu od istinitih epizoda iz pomorske prošlosti Staroga Grada. Glavni junak priče treba odlučiti koju će školu upisati nakon završene osnovne, a u tome mu pomaže fikcionalno svjedočanstvo Frane Maroevića o avanturističkom putovanju na Lampeduzu i nazad, koje čitamo i proživljavamo zajedno s njim.

Nakladnik: Naklada Lukom
Cijena: 139 kuna