HAKIRANJE ŽIVOTA

Pet savjeta za zdraviji i bolji život vašeg automobila

29.10.2010 u 11:00

Bionic
Reading

S obzirom na to da automobil uglavnom ne možemo mijenjati iz godine u godinu, valja ga što bolje održavati. Uz malo pažnje moguće je minimalizirati kvarove te produljiti život vlastitog automobila

Na listi velikih životnih investicija kod većine nas na prvom mjestu nalazi se stambeni prostor, a na drugom prijevozno sredstvo. Izuzmemo li one kojima je potreban kombi ili nešto veće, većina nas s vozačkom dozvolom upravlja automobilima. Sagledano čisto financijski, automobil je samo trošak. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta kako voziti automobil u maniri dobrog gospodara.

Budite nježni
Vožnja kao da ste na trkaćoj stazi, osim problema s prometnom policijom, može vas višestruko koštati. Što god radite, probajte svojim stilom vožnje što manje opteretiti automobil. Uostalom, ako ste ikad vidjeli profesionalne vozače koji svoj posao obavljaju kako treba, mogli ste primijetiti da voze, jednom riječju, bez naglih pokreta. Kod kretanja treba biti posebno nježan jer se tjeranjem hladnog motora u previsoke okretaje može učiniti velika šteta motoru. Sa spojkom i mjenjačem uvijek lagano, bez naglih startova. Isto je i s kočnicama, uvijek kočite ravnomjernim pritiskom na papučicu.

Krenite odmah, ali lagano
Stara fama o zagrijavanju na mjestu je upravo samo to - fama. Dovoljno je deset sekundi na mjestu, po zimi cca 20. Nakon kretanja treba voziti nekih cca 10 do 15 minuta na niskim okretajima (kod dizelskog motora do 2.500/min, kod benzinskog do 3.000/min), dok se motor ne ugrije. Nakon tog razdoblja, ako to volite, slobodno možete mijenjati stupanj prijenosa na višim okretajima. Štetni su i preniski okretaji (kod benzinaca ispod 2.000, kod dizelaša ispod 1.500/min), vožnja na srednjim okretajima je najugodnija, a donosi najmanju potrošnju gorivu.

 

Irv Gordon pored svog Volva P1800 koji će uskoro prijeći tri milijuna kilometara

 

Automobil nije kombi
Ako je u automobilu četiri ili pet osoba, nemojte opterećivati prtljažnik, ako je ikako moguće. Ukoliko prevozite teret na krovu, uvijek gledajte da njegova masa ne prelazi 40 kilograma. U slučaju da npr. nešto selite ili prevozite teži teret u automobilu, gledajte da ga prevozite na dva ili možda čak tri puta.

Higijena je pola zdravlja
Naravno, morate redovito čistiti svoj automobil izvana i iznutra, jednom godišnje ga polirati, a bilo bi dobro, ako ste pušači, da u automobilu ne pušite. Osim što duhanski dim ostavlja tragove koje je ponekad nemoguće očistiti, prilikom daljnje prodaje cijena će mu biti niža nego kod onog automobila u kojem nije pušeno.

Sistematski za vas, ali i vaš automobil
Redovito održavajte automobil, a čim primijetite nešto čudno, provjerite to sa svojim serviserom. Ako vozite automobil koji je pod garancijom, ne vršite nikakve popravke sami, već samo u ovlaštenom servisu. Međutim, i među ovlaštenim servisima postoje razlike, potražite po forumima vozača vaše marke u Hrvatskoj tko servisira dobro, a tko fuša. Ako imate stariji automobil, nađite pouzdanog servisera ili putem preporuke, ili opet putem foruma na internetu. Redovito mijenjate tekućine, posebno ulje, koje je, bez obzira na preporuku proizvođača, najbolje promijeniti svakih 10.000 kilometara.