TOP 5

Najbolji late night komičari

08.11.2010 u 16:30

Bionic
Reading

Danas, 8. studenoga, u svijet kasnonoćnog humora vraća se neprikosnoveni kralj komičnog, Conan O'Brien, što je idealan povod ovom kratkom pregledu stanja 'late nighta' preko Bare

Late night showovi u Americi su obavezan dio kasnovečernjeg i noćnog programa na gotovo svakoj mreži - nešto poput astro showova kod nas, samo gledljivo.
Format je već godinama isti – uvodni monolog u kojem voditelj komičar odradi par viceva i komentara na aktualne događaje. Nakon toga slijedi nekoliko skečeva ili redoviti zabavni segment te, u pravilu dosadniji dio, šalica razgovora s manje ili više zanimljivim gostima. Tek poneki show razbija monotoniju formata, no svaki zadržava barem jednu od ovih definirajućih karakteristika.

Budući da se Conan danas vraća na TV ekrane, broj jedan na našem kratkom pregledu late nighta može biti samo jedna osoba...

1. Conan O'Brien - 'Conan'
Popularni Coco jedanaest mjeseci nije imao svoj show, nakon što ga se NBC odrekao u korist Jaya Lena. NBC-jev late night program postao je premalen za obojicu, pa je NBC škartao Conana kojemu je pripala utješna nagrada od 33 milijuna dolara. Novi dom pronašao je na kabelskom TBS-u, a novi show jednostavno je nazvao Conan.
Komičara opisati karizmatičnim slično je kao da kažete da je muški modni dizajner uglavnom malo feminiziran. Podrazumijeva se. No njegova je karizma posebna, baš kao i neukrotiva narančasta frizura. Osim neobičnog i apsurdnog smisla za humor, ima i sjajan glazbeni ukus – glazbeni gost u njegovoj prvoj emisiji bit će Jack White, genijalni gitarist White Stripesa, Raconteursa i The Dead Weathera. Jedva čekamo ponovo vidjeti Conanov poznati 'string dance'!

2. Craig Ferguson - 'The Late Late Show'
Godinama u sjeni Davida Lettermana, jedne od legendi late nighta, Ferguson je daleko zabavniji od svog šefa. Odličan u improvizaciji, djetinjast, vulgaran, bezobrazan, vrlo simpatičan, redovito će napraviti budalu od sebe ako treba, sve u svrhu komedije i zabavljanja publike. Odnedavno ima i robota 'sidekicka', Geoffa Petersena. Geoff je samo kostur s jedva deset memoriranih rečenica, jedan u nizu Craigovih standardnih fora o  malom budžetu i jeftinoj produkciji njegova showa.
Craig nema svoj bend, pred sobom ima par redova publike, a studio mu je mračno skladište, no upravo tu leži njegov šarm i privlačnost, kao i nepresušan izvor materijala za ismijavanje samog sebe i vlastitog showa.

3. i 4. Jon Stewart - 'The Daily Show' i Stephen Colbert - 'The Colbert Report'
Satirički politički dvojac s Comedy Centrala, tako slični, a tako različiti. Stewart je u proteklom desetljeću postao ikona, ne samo late nighta i komedije, već i novinarstva. Makar ono bilo lažno. Da, radi se o, stalno naglašava Stewart, zabavnoj 'fake news' emisiji, no vijesti koje obrađuje itekako su stvarne, a njegovi stavovi jasni. Pokazao je to sasvim ozbiljnim 'Skupom za povratak razuma' te pred preko 100.000 istomišljenika u Washingtonu pozvao na smirivanje političkog dijaloga i povratak zdravog razuma u politiku. Koristeći satiru i humor, Stewart svakodnevno secira američku političku scenu, usput ismijavajući 'prave' novinarske organizacije zbog njihove česte pristranosti i neprofesionalnog pristupa.

Colbertov show komplementaran je Stewartovom, no za razliku od Stewartova direktnog pristupa, Colbert koristi alter ego izrazito konzervativnog novinara i voditelja pregolemog ega. Njegov je lik karikatura, no njegovi stavovi jasni su svakome kome sarkazam nije nešto što se maže na kruh. Osim što je britki politički komentator, Colbert je ujedno zabavljač prve klase. Gosti njegovih intervjua rijetko su velike zvijezde poput Stewartovih, no Colbert svojim faux egoističnim nastupom i brzim snalaženjem uspijeva sugovornika učiniti duplo zanimljivijim. Svoju je karijeru započeo kao korespondent u Stewartovom 'Daily Showu', a od 2005. ima vlastiti show.

5. Joel McHale - 'The Soup'
Ako vam je politika preteška tema i nemate želudac da pokraj domaćih političara slušate još i gluposti oni američkih, Joel McHale ima show koji se bavi isključivo ismijavanjem slavnih. Jer, čemu služe celebrityji nego da ih se ismijava? Informacije o raznim kvazizvijezdama ionako se ne bi trebale konzumirati u ozbiljnom formatu. 'The Soup' ide jednom tjedno na E!-u, a show traje kratkih 20-ak minuta. Osim toga, McHale je jednako, ako ne i više, zabavan u sjajnom 'Communityu', koji smo vam preporučili prije par dana.

Ostali spomena vrijedni late night showovi:

- Jimmy Fallon - 'Late Night': ovogodišnji voditelj Emmyja i O'Brienov nasljednik u Late Nightu. Simpatičan i šarmantan, no ni blizu duhovit kao njegov prethodnik. Ima odličan kućni bend – The Roots.

- Jimmy Kimmel - 'Jimmy Kimmel Live!': zna imati odlične tematske epizode, poput one nakon posljednje epizode 'Losta' prošlog proljeća.

- David Letterman - 'The Late Show': najstariji late night komičar, jedna od legendi late nighta, no više nije zabavan poput mlađe mu konkurencije.

- Bill Maher - 'Real Time': njegov politički satirički show ide samo jednom tjednom i jedan je od rijetkih koji idu uživo. Uz standardni monolog, u svakoj emisiji troje gostiju raspravlja o aktualnim političkim temama.

- 'Saturday Night Live': jedan od najdugotrajnijih američkih programa. U pravilu ga svakog tjedna vodi drugi poznati gost voditelj, uz, naravno, standardne skečeve i komičarsku postavu.