BIG IN JAPAN

Bizarni tematski kafići

10.11.2010 u 11:40

Bionic
Reading

Nastavljajući temu japanskih maid caffea od prošlog tjedna, danas vam donosimo nastavak priče. Ispijanje kave iza rešetaka, u ispovjedaonici ili Drakulinim odajama mogući su u tematskim kafićima koji ostvaruju i najluđe snove

Popularnost ovih prvobitnih kafića na temu anima i mangi dovela je do prave revolucije u japanskom ugostiteljskom sektoru brze i (donekle) jeftine hrane. Dok su na Zapadu restorani namijenjeni djeci i mladima još uvijek bili McDonalds, Kentucky Fried Chicken ili Pizza Hut, u Japanu se zahuktavao biznis koji je gostu, osim hrane, nastojao ponuditi i određeni vid zabave, kroz doživljaj posebne atmosfere tijekom jela te interakciju s uslužnim osobljem.

Vrlo brzo nakon pojave maid caffea, u Tokiju se pojavljuju i 'ženske' inačice ovih kafića. U ovim host caffeima (poznatim i pod imenom butler caffe – shitsuji kissa) pretežito žensku klijentelu poslužuju i zabavljaju konobari odjeveni u smokinge i odijela u crno-bijelim kombinacijama. Osim pretjerane ljubaznosti i elegantnih pokreta prilikom serviranja jela, batleri će nastojati animirati gošće pričanjem svojih životnih priča, što ponekad zna biti i iritantno. Kao i u slučaju maid caffea, i ovdje se nastoji zagolicati maštu posjetitelju, što se vidi u posebnim ulogama koje batleri imaju - za svoje goste napravit će pravu predstavu, glumeći zavodnike, emotivce, nasilnike ili mnoge druge varijante dobrih i loših dečki.

Porcija šoka
Restoran Lock Up već je duže vrijeme prava institucija tokijskih tematskih kafića. Već na ulaznim vratima postajete svjesni posebne atmosfere koja vas tu očekuje. Morate provući ruku kroz minijaturnu, no vrlo uvjerljivu giljotinu koja će trznuti kad pritisnete zvono. U kafić će vas uvesti poslužiteljica-policajka u S&M kožnoj odjeći i staviti vam pritom lisice na ruke. Dok ovako okovani prolazite kroz hodnik, postajete svjesni da se radi o kafiću uređenom

poput zatvora. Svaka grupa gostiju ima svoju ćeliju sa zaključanim rešetkastim vratima iz koje može naručiti pića i hranu. Vaša policajka naručeno će servirati u epruvetama i retortama koje bi trebale stvoriti dojam da ste zatvorenici u dvorcu ludog znanstvenika.
Baš kad pomislite da je kraj interakcijama, gase se svijetla, počinje buka i pucnjava, a sa zvučnika vas obavještavaju da je u tijeku pobuna u zatvoru. Likovi u cosplay odjeći patoloških ubojica i čudovišta prekrivenih zavojima tresu vrata vaše ćelije, da bi na kraju unutra i ušli, pokušavajući vas uplašiti maskama i drekom koju stvaraju, a zamahnut će i rukama na vas i unijeti vam se u lice. Naravno, u posljednji čas stiže vaša policajka i, bam-bam-bam, iz pištolja će 'ubiti' napadača i odvući ga za noge iz vaše ćelije.

Posjet ovakvom kafiću preporučamo u društvu vašeg japanskog prijatelja – ili bolje prijateljice jer je neprocjenjivo vidjeti je i čuti njezino vrištanje shvaćajući svoju ulogu napadnute zatvorenice vrlo ozbiljno.

Pet očenaša i dvije produžene
Nešto mirniju atmosferu možete doživjeti u Christon caffeu. Japancima je kršćanstvo jednako egzotično kao što je nama budizam ili šintoizam, a uz uobičajeni, gotovo dječje nevini pristup imitiranju stranih kultura i običaja, nikoga ne bi trebao vrijeđati ovakav restoran uređen u stilu katoličke crkve. Čitav prostor odiše smirujućom

atmosferom, prozori su puni raznobojnih vitraža, zidovi oslikani freskama svetaca a deseci niša ispunjeni kipovima biblijskih likova i svijećama svih oblika. Sav namještaj izrađen je od kvalitetnog punog drveta i kovanog željeza, gotički stiliziranih i ukrašenih kipićima, podjednako i anđela i demona. Za potpuniji doživljaj tu je glazba orgulja koja se nenametljivo probija iz brižno skrivenih zvučnika. Ako želite postići još veću intimu, izaberite jedan od separea koji je, izgledom poput ispovjedaonica, od ostalog prostora odvojen teškim crvenim zavjesama.

Slijedi Vampire caffe koji gotičku atmosferu pojačava do krajnjih granica. U ovom slučaju ikonografija je itekako poznata - sve je već viđeno u Kristonu, no ovdje su raspela i krunice zamijenjeni paucima i lubanjama, a vaša posluga izlazi iz okomito postavljenog Drakuling mrtvačkog sanduka. Konobarice su ponovno u kostimima francuskih sobarica, ali ovaj put nema slatkih glasića - sve je

naglašeno, čak i prenaglašeno, dostojanstveno. Do svog stola prolazite hodnikom s uzorkom velikih crvenih krvnih zrnaca. Raskošni namještaj s crvenim i smeđim presvlakama, presvučen kožom crvene boje uz svjetlo svijeća posebno nestvarno obasjava prostor - sve to obećava vrhunsku gastronomsku ponudu i garantira paprene cijene. U ovakvom restoranu svakom se gostu poklanja posebna pažnja, stoga i ne čudi vrlo mali broj raspoloživih stolova. Bar ćete lako dozvati poslugu malim zvoncem s vašeg stola.

Čaša zraka
Također postoje i kafići u stilu tradicionalnih japanskih tema od kojih su najpoznatiji nindža caffei. U prostoru preslikanom iz japanskih povijesnih filmova i uz poslugu s crnim krinkama možete očekivati hranu i pića točno onakve kakvi su nekoć bili. Članak ćemo zaključiti mjestom gdje goste ne nude hranom ili pićem, već - zrakom!

Točnije, kisikom. Oxygen bar nudi kisik na udisanje, bilo preko maske ili ležanjem u posebnom tanku. Ovakav tretman navodno pročišćava organizam od raznih toksina, pojačava imunološki sustav organizma te smanjuje stres, što je vrlo važno jer Japanci sve više koriste svaku priliku ne bi li se malo opustili nakon radnog dana.