POP UP

Najbolje britanske humoristične serije

10.11.2010 u 17:00

Bionic
Reading

Već tridesetak godina Britanijom vladaju odlične komedije koje su osvojile i čitav svijet. Iako dobrim dijelom njihov humor ne razumije svatko niti za njega ima smisla, ne može se negirati da su svojom kvalitetom britanski sitcomovi i humoristične serije definirali žanr televizijskih komedija

Vrlo je lako prepoznati koje su od ovih serija zauzele mjesta na vrhu svevremenske ljestvice žanra, no puno teže utvrditi koja je lošija, a koja bolja ili koju bismo čak nazvali i najboljom. Sve su one posebne, iznimno zabavne, luckaste i lude, uvrnute, šašave, najbolje - i zato ih volimo.

Fawlty Towers
Sa skromnih (ili čak vrlo škrtih) 12 epizoda, ova serija pomela je konkurenciju. Razlog? Koncentrat čistog smijeha nalazi se u priči o fiktivnom hotelu na 'engleskoj rivijeri', kojim upravlja snobovski i vrlo nesposoban vlasnik Basil i njegova manipulativna žena Sybil. Zapleti koji pokreću cijele salve nesporazuma i nevjerojatnih situacija unutar zidina hotela maštoviti su i originalni, a likovi poput konobara Manuela (koji je iz Barcelone!) i povremenih gostiju hotela s nepodnošljivim zahtjevima do danas ostaju u sjećanju.

Da, ministre/Da, premijeru
Ova domišljata britanska politička satira govori o nadmudrivanju između vlade i civilne službe. Sada pokojni Paul Eddington bio je vrlo zanimljiv kao James Hacker, ministar u sukobu sa sirom Humphreyjem Applebyjem. Serija je svima omogućila zabavan pogled iza kamera britanske vlade, a najbolje epizode su one u kojima Jim zapravo nadmudri civilnu službu i dokaže svoje pravo. Odlična satirična serija doista zaslužuje svaku pohvalu na svoj račun.

Vikarica iz Dibleyja
Dawn French igra Geraldine Granger, zamjensku vikaricu u Dibleyju nakon što je prethodni vikar preminuo. No nitko ne očekuje ovakvu vikaricu, sa smislom za humor, iskrenu i zapravo vrlo prijateljsku, pa ona postane omiljena među stanovnicima. Dawn kao sjajna glumica odlično barata svojim posebnim i uvijek komičnim izrazima lica, a raznolikost i raspon među likovima pridodaju atmosferi serije. Svatko tko uživa u ležernoj komediji neće požaliti na povremeno potrošenih pola sata uz nastavke 'Vikarice iz Dibleyja'.

Crna Guja
Kako 'Crnu Guju' opisati u par redaka? Ova kostimirana humoristična serija pokriva nekoliko razdoblja britanske povijesti kroz oči Rowana Atkinsona, odnosno dežurnog lika kojeg utjelovljuje u svakoj od četiri sezone, Edmunda Blackaddera. A razdoblja se redom protežu od srednjeg vijeka, vladavine kraljice Elizabete I, u 18. i 19. stoljeću te na kraju tijekom Prvog svjetskog rata. Glavni geg u seriji su dijalozi između Edmunda i njegovog vjernog, no otužno blesavog pomoćnika Baldricka, a radnja se redovito vrti oko Edmundovog nastojanja da poboljša svoj status i ugled u društvu u kojem se nalazi.

Mućke
'Mućke' ili, u originalu, 'Only Fools and Horses', jedan su od klasika britanske komedije kako na Otoku, tako i na našim prostorima. Nitko ne može zaboraviti zgode obitelji Trotter kroz ukupno sedam sezona i svu silu specijala ove humoristične serije, a odnedavno se emitira i svojevrsni prednastavak o tome kako je sve počelo. Del Boy i Rodney kao dva snalažljiva brata strašan su par kada treba prevariti državu, prokrijumčariti nešto u svom susjedstvu, nadmudrivati se sa svojim kolegama kriminalcima, a istodobno konstantno biti osuđeni - na djedove doživljaje iz rata. 'Mućke' su nagrađene kao najbolja humoristična serija prema anketi BBC-ja iz 2004. godine!