BIG IN JAPAN

Pachinko - japanska verzija kladionice

24.11.2010 u 10:30

Bionic
Reading

Dok svako jutro dio radišnih Japanaca stvara gužve na ulazima u podzemnu željeznicu, neki drugi Japanci stvaraju redove pred ulazima u pachinko igraonice. Ono što su za nas kladionice ili bingo, za Japance je ova neobična igra na sreću

Pachinko podsjeća na kombinaciju klasičnog flipera i automata za kockanje iz nekog kasina. Sama igra postavljena je okomito, čelične kuglice su manje, a poželjno je ispucavati ih više odjednom. Svaki automat je, kao i kod flipera, uređen tematski, pa tako možete birati hoćete li igrati pachinko s filmskom, glazbenom ili, što je mnogo uobičajenije u Japanu, s anime temom. Kuglice kupujete na blagajni (oko 25 lipa po komadu) i sjedate za slobodno mjesto u jednom od redova igraonice gusto ispunjenih pachinko automatima.

Kupljene kuglice istresete u posudu za ispucavanje i krećete.

Kako se igra pachinko?
Jedini utjecaj na kuglicu imate upravo prilikom ispucavanja, stoga trebate biti vrlo koncentrirani, a trešteća glazba i blještavo svijetlo koji ispunjavaju pachinko igraonice dodatno će vam otežati koncentraciju. Iskusni igrači nastoje ignorirati ova ometanja, stoga izgledaju bezizražajno i poput zombija bulje u kuglice koje im se hipnotički odbijaju pred očima, a neki čak i varaju tako da zaglave uređaj za ispucavanje kuglica na jačini koja im djeluje optimalno.

Kuglica je nakon ispucavanja u klasičnoj fliper putanji - odbija se o razne zapreke i upada u neke od utora koje pritom pokreću spomenute slot mašine koje se nalaze u sredini automata. Precizno ispucavanje i kombinacija sretnog dobitka na tom uređaju oslobodit će nakupljene kuglice zaostale u tko zna kojem utoru iz vaše ili prijašnjih igara i poslati ih u kadicu za njihovo skupljanje. Iskusni igrači za sat ili dva u stanju su kuglicama ispuniti i više kadica.
Iako je igranje na pachinku prvenstveno muška zabava, u posljednje vrijeme proizvođači ovih automata nastoje zainteresirati i druge skupine igrača, prije svega starije osobe i žene, tematski prilagođavajući ne samo pachinko automate, već i sam prostor igraonice.

Godišnje se na pachinko igrama na sreću zavrti i do 200 milijuna dolara, pa ne treba čuditi što iza tog biznisa često stoje yakuze, a tu su i povijesno jake veze s korejskim podzemljem. Ipak, pachinko igre u Japanu vrlo su siguran vid zabave iako se praktično radi o kockanju za novac, što je, po japanskim zakonima, strogo zabranjeno.
Naime, na blagajni pachinko igraonice za sakupljene kuglice nećete dobiti novac, već neke neobične predmete poput čokoladica, figurica i sličnoga ili kupona koje ćete, gle čuda, u ulici iza igraonice moći zamijeniti za novac. Očito je da su i Japanci sposobni pronaći rupe u zakonu baš kao što su igrači pachinka sposobni pronaći rupe za svoje kuglice.