HAKIRANJE ŽIVOTA

Priprema automobila za zimu

04.12.2010 u 17:00

Bionic
Reading

Sa zimom dolazi i dosta situacija koje vozačima stvaraju glavobolje i probleme. Donosimo vam nekoliko savjeta kako biste adekvatno pripremili sebe i svoj automobil za zimske uvjete vožnje i time što bezbolnije prošli kroz ovo hladno i nepredvidljivo godišnje doba

Uvjeti na cesti radikalno se mijenjaju tijekom zime te im je potrebno prilagoditi stil vožnje. Naravno da je potrebno promijeniti gume, to je svima poznato, no zbog nedostatka novca to se kod nas ne radi baš prečesto, nego se koriste univerzalne gume, što i nije najsretnije rješenje. Uz to bi bilo korisno u prtljažniku uvijek nositi par lanaca kako bi se moglo kretati po neočišćenim cestama te promijeniti tekućinu za brisanje stakala i metlice brisača kako bi se osigurala bolja vidljivost.
Također je potrebno provjeriti stanje akumulatora, da se izbjegne doživljaj punjenja akumulatora tijekom hladnog jutra usred prosinca. Uza sve navedeno, ne smije se zaboraviti ni antifriz, bez kojeg bi štete za motor automobila mogle biti pogubne.

Sitnice koje život znače

Zima je razdoblje u kojem je potrebno imati i neke male sitnice za automobil koje život znače. Jedna od njih definitivno je sprej za odleđivanje bravica na automobilu. Jer, što vam vrijedi automobil potpuno opremljen za zimu ako ne možete ući u njega jer ste sprej zaključali u automobilu, što i nije tako rijedak slučaj. Sprej je potrebno uvijek nositi sa sobom kako bi poslužio u slučaju da se bravica zamrznula, što je tijekom oštrijih zima česta pojava.

Dobre metlice brisača i  tekućina za brisanje stakala spriječit će da vam se staklo zaledi i zamasti te vam tako osigurati dobru vidljivost u ionako pogoršanim vremenskim uvjetima, što je definitivno velika prednost. Ukoliko dođe do zaleđivanja stakla, potrebno je odlediti ga za to predviđenom posebnom tekućinom, a nikako strugati led sa stakla, jer bi to moglo dovesti do njegovog oštećenja, što je skupo za promijeniti, a ukoliko se ne promijeni, kod prodaje snižava cijenu automobila.

Poledica i pješaci - oprez!

Također je bitno provjeriti svjetlosni sklop u automobilu te svjetla za maglu. Kod njih je najvažnije znati da ih se smije upotrebljavati samo u slučaju magle ili stvarno loših vremenskih uvjeta, npr. snježne mećave. Naime, ukoliko ih se upotrebljava pri normalnoj vidljivosti, to zasljepljuje ostale vozače u prometu i povećava opasnost od sudara, koja je ionako dovoljno povećana s obzirom na uvjete na cesti. Također je bitno obratiti pozornost na prometne znakove te ukoliko sumnjate na poledicu napraviti mini-test stanja na cesti. Naime, prije no što izađete na neku od glavnih gradskih prometnica, naglo zakočite pri sasvim maloj brzini da saznate u kakvom je stanju asfalt.

Potrebno je obratiti pozornost na pješake, koji su kao i svi mi obučeni u tamniju odjeću, te ih se zbog toga ne primjećuje baš najbolje. Osim što je potrebno pojačano paziti na kretanje pješaka zbog mogućih nezgoda, također je bitno paziti da ih se namjerno ne šprica vodom iz lokvi kojih na našim cestama ima i previše.

Uza sve navedeno, u zimskim uvjetima vožnje najvažnije je ne stiskati papučicu gasa prejako, jer bi to moglo imati kobne posljedice.