invazija na ukrajinu

Akrap o prijetnjama iz Rusije: Medvedev dobro zna da neće koristiti nuklearno oružje

31.07.2023 u 20:47

Bionic
Reading

Dr. sc. Gordan Akrap, stručnjak za geopolitiku, komentirao je utrenutnu situaciju na ukrajinskim bojištima

Akrap je rekao da se vidi da je Ukrajina u posljednjih mjeseca dana vrlo inteligentno postupala s prostorima koje su pokušavali osloboditi. 'Iako su ruske oružane snage vrlo slabe i vrlo loše organizirane, ne treba smetnuti s uma da je obrana vrlo dobro postavljena, a na ovakvu obranu ipak treba racionalno postupati, a ne emocionalno. Očekujem da će Ukrajina pojačati daljnje aktivnosti', komentirao je za Dnevnik HRT-a Gordan Akrap.

Komentirao je i prijetnje nuklearnog arsenala od strane Dmitrija Medvedeva. Rekao je da Medvedev jako dobro zna da neće koristiti nuklearno oružje.

'S druge strane znaju kakav bi im bio odgovor. Uopće im ne vjerujem da će oni to iskoristili, jer su oni prvenstveno materijalisti i sve što su dosad napravili, koliko su korupcijskim vezama uspjeli stvoriti državu, teško da će na takav način riskirati sudbinu svojih obitelji koje su jako dobro zbrinuli i to prvenstveno na zapadu', rekao je.

  • +35
Rat u Ukrajini - ukrajinska vojska u rovovima Izvor: Profimedia / Autor: Diego Herrera Carcedo / AFP

Besplatne žitarice

Na pitanje što je u pozadini ruskih poteza uvođenja besplatnih žitarica afričkim državama, rekao je da ruske snage sada raktetiraju poljoprivrednu industriju Ukrajine da bi je gospodarski oslabili.  'Računaju da će smanjiti izvoz, politički utjecaj Ukrajine u svijetu, mogućnost izvoza i zamijeniti Ukrajinu u kontaktu u suradnji s afričkim zemljama kojima je ta pomoć namijenjena', istaknuo je Akrap. 

Wagnerovci

Komentirao je njihove prijetnje koje govori Lukašenko da Wagnerovci jedva čekaju ići u Poljsku na odmor. Rekao je da su poljske oružane snage izuzetno dobro opremljene.  'Oni su spremni odgovoriti na svaku provokaciju, još kad im se priključe i baltičke snage, te provokacije neće ničemu proći. I Poljska, baltičke zemlje i NATO savez su jako dobro zatvorili svoje granice i zaštitit će se od bjeloruskih i wagnerovskih provokacija', rekao je za kraj Akrap.