LJUTE PTIČICE

Angry Birds

10.01.2011 u 08:44

Bionic
Reading

Danas vam predstavljamo odličan puzzler koji je već poznat vlasnicima smartphoneova, a sada je stigao i na PC

Angry Birds je jednostavna puzzle igra koja je već godinu dana poznata vlasnicima smartphoneova na kojima je doživjela zaista ogromnu popularnost, što nije ni čudno jer se, unatoč kvaliteti, prodavala tek po nekoliko kuna. Samo u 2010. igra se prodala u nevjerojatnih 50 milijuna primjeraka. Nakon toga igra je stigla i na PlayStation 3 te krajem upravo prošle 2010. godine i na PC, na kojemu smo je zaigrali i mi.

 

Iako iz igre koja je prodana u toliko velikom broju vjerojatno očekujete neki inovativan koncept, Angry Birds je vrlo jednostavna igra koja je već poznata rješenja dovela do savršenstva i ukomponirala ih u lijep proizvod. Kao što smo i rekli, radi se o puzzle igri u kojoj vam je cilj s ptičicama otjerati zle (i zelene) svinje koja ptičicama odnose jaja.

 

 

Što se gameplaya tiče, u igri vam je cilj predodređenim brojem i vrstom ptica uništiti sve svinje koje se opet nalaze unutar različitih struktura izrađenih od kamena, stakla i drveta. Ptice na te strukture lansirate pomoću velike praćke te pri tome određujete smjer i jačinu lansiranja. Na svakom od levela igra će vam na raspolaganje staviti jednu ili više vrsta ptica koje morate lansirati u točno predodređenom poretku od kojega ne možete odstupati. Osim što se razlikuju bojom i oblikom, ptice se razlikuju i mogućnostima. Tako su crvene najteže i najprikladnije za lom kamenih struktura, dok ostale imaju i sekundarni napad. Tako lansiranjem plave ptice u željenom trenutku klikom miša nju dijelite u tri manje ptice koje su najbolje za lom stakla. Žutu pticu pak u određenom trenutku leta ubrzavate, nakon čega ona radi mnogo veću štetu, posebice na drvenim strukturama. Tu je i crna ptica koja djeluje kao bomba te je i aktivirate u željenom trenutku. Bijela pak pri letu ispušta jaja koja pri dodiru s neprijateljem eksplodira.

Osim raznolikosti ptica, raznoliki su i leveli. Na svakom levelu je određeni broj svinja, ali i drukčije strukture konstruirane od gore navedenih materijala. Na kasnijim levelima u igri budu postavljeni i blokovi dinamita koji rade dodatnu destrukciju uspijete li ih aktivirati. Svaki level moguće je riješiti u roku od tek 30-ak sekundi, no na nekima ćete se zadržati i po 15-ak minuta jer igra nije laka i od vas traži da pronađete zaista najbolje rješenje za što će vam često trebati dosta vremena. Zapamtite – najjednostavnija rješenja u ovoj igri su često i najučinkovitija dok bi vas kompliciranje moglo dovesti do frustracije – nas jest.

Raznolikost ptica i levela je ono što ovu jednostavnu igru izdvaja iz prosjeka i što će vas uz nju držati satima. Osim toga, pri završetku levela igra vam daje ocjenu između jedne i tri zvjezdice. Ukoliko niste zadovoljni, level možete pokušati proći ponovo, ovaj put s manjim brojem ptica jer što vam više neiskorištenih ptica ostane nakon uništenja svih svinja, to je ocjena, tj. broj zvjezdica veći.

Za razliku od nekih sličnih igara koje se često mogu riješiti u tek sat vremena, Angry Birds se sastoji od doslovno desetaka levela od kojih svaki predstavlja izazov.

Da podvučemo crtu, Angry Birds je igra koju definitivno morate isprobati jer unatoč jednostavnosti ona je beskrajno zarazna, raznolika i zabavna te će od vaših sivih stanica ponekad tražiti i ubrzani rad kako bi riješili level. Podsjećamo, osim na PC-u, ovaj puzzler može se zaigrati i na PlayStationu 3, PalmOS-u, Androidu, Symbianu, PSP-u, iPadu, iPhoneu, Mac OS-u te Nokiji N900.

 

OCJENA: 5