potraga za lijekom

Antitijela koja blokiraju novi koronavirus otkrivena u pacijentu zaraženom SARS-om prije 17 godina

20.05.2020 u 11:59

Bionic
Reading

Klinička ispitivanja dva kandidata za lijekove temeljene na antitijelu nazvanom S309 trebala bi započeti ovog ljeta u suradnji s GlaxoSmithKline, navodi se u izjavi kompanije Vir Biotechnology

Osoba koja je prije 17 godina imala težak akutni respiratorni sindrom (SARS) mogla bi pomoći znanstvenicima u potrazi za liječenjem u borbi protiv novog koronavirusa, javlja Live Science. Istraživači su naime otkrili da uzorci krvi ovog pacijenta sadrže antitijela koja, čini se, blokiraju SARS-CoV-2.

Antitijela čine dio imunološkog odgovora tijela na patogene. Ovo antitijelo, koje znanstvenici nazivaju S309, pokazalo je snažnu sposobnost vezanja i onesposobljavanja 'šiljastih proteina' na SARS-CoV-2 koji omogućava virusu da uđe u stanice, navodi se u izjavi Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Washingtonu.

Budući da je studija provedena u laboratorijskim uvjetima, potrebno je puno više istraživanja kako bi se pokazalo hoće li antitijelo biti učinkovito u suzbijanju SARS-CoV-2 kod ljudi.

Otkrića poput ovog otvaraju put korištenju S309, bilo samog po sebi, bilo kao dio 'koktela antitijela', za sprečavanje ili liječenje Covida-19, napisali su autori u svom radu, objavljenom danas (18. svibnja) u časopisu Nature.

Mnogi laboratoriji trenutno tragaju za 'neutralizirajućim antitijelima' kao način borbe protiv Covida-19. Ali za razliku od većine prethodnih istraživanja, koja su tražila ta antitijela kod ljudi koji su imali COVID-19, nova studija ih je potražila kod osobe koja je oboljela od SARS-a. Istraživači su oboljelog proučavali još od 2004.

Između 25 ispitivanih antitijela autori su pronašli nekoliko koji se mogu vezati za SARS-CoV-2, a posebno se istaknuo S309.

Kad su istraživači kombinirali S309 s drugim antitijelima, ovaj je koktel dodatno poboljšao neutralizaciju SARS-CoV-2, kažu autori. Takav se koktel navodno može upotrijebiti kao profilaktički tretman za ljude s visokim rizikom izloženosti zarazi ili za liječenje teško oboljelih.

Klinička ispitivanja dva kandidata za lijekove temeljene na S309 trebala bi započeti ovog ljeta u suradnji s GlaxoSmithKline, navodi se u izjavi kompanije Vir Biotechnology