MULTIPLAYER

Battlefield 3

27.09.2011 u 12:13

Bionic
Reading

Prošli put imali ste priliku saznati nešto više o single player kampanji nadolazećeg FPS hita Battlefield 3, a danas ćemo naglasak staviti na njegovu multiplayer komponentu

Ono što sam najavio prošlog tjedna prilikom pobližeg opisivanja Battlefield 3 single player kampanje, ovog ću tjedna i ispuniti. Dakle, danas ćemo se pobliže upoznati s multiplayer komponentom ovog revolucionarnog FPS-a koji će mnogi igrači i kupiti isključivo zbog mrežnog napucavanja. Kao što pretpostavljam i znate, Battlefield 3 multiplayer beta bi upravo danas, 27. rujna, trebala biti puštena na testiranje, ali samo za PC igrače koji su igru naručili putem online shopova te za PC igračie koji su kupili igru Medal of Honor Limited Edition. Za sve ostale, beta testiranje kreće u četvrtak, 29. rujna, i traje do 10. listopada. Jedini dostupni multiplayer mod biti će Rush, a mapa na kojoj će se igrati zove se Operation Metro. Što se tiče igrača koji će Battlefield 3 igrati na konzolama, beta će se automatski pojaviti na PlayStation Network Storeu odnosno na Xbox Live Marketplaceu koji se potom mora skinuti kako bi se igrala. PC igrači morat će na svoje računalo prvo skinuti Origin client te pomoću njega skinuti betu kako bi bili u mogućnosti zaigrati je.

Sada kada smo apsolvirali aktualnosti i tehnikalije vezane uz betu, pozabavimo se malo igrinim detaljima i posebnostima. franšiza Battlefield je oduvijek bila poznata kao timska igra bazirana na različitim klasama. U igri postoje četiri klase koje čine: Assault, Engineer, Support i Recon. Razlika između ove postave i one u Bad Comapnyju 2 je klasa Support koja je zamijenila klasu Medic. Assault je tipični prašinar koji posjeduje jurišnu pušku, ali i med-kit. Ta klasa je idealna za jurišanje prema M-com stanici ili zastavi, ali i za oživljavanje vaših suboraca. Engineer klasa je pak opremljena antitenkovskim naoružanjem te alatom za popravak vozila. Support klasa će svojim teškim strojnicama krčiti put suborcima kako bi oni lakše napredovali te će ujedno bacati pakete s municijom. Recon je snajperska jedinica koja će tamaniti neprijatelje s pristojne daljine te će skupljati i korisni intel za svoj tim.

Što se igraćih modova tiče, u igri će se nalaziti Rush mode u kojem je napadačkoj vojsci cilj aktivirati odnosno uništiti sve M-com stanice kako bi napredovali dalje, dok je obrambenoj vojsci cilj te iste stanice deaktivirati odnosno spasiti. Napadači imaju određen broj 'ticketa' ili života koji ako se potroše igra završava u korist protivnika. Obrambena vojska, s druge strane, ima beskonačan broj 'ticketa' te će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi ih zaustavili.

Osim klasičnog Rush-a tu je i Squad Rush koji se igra na istom principu kao i klasični Rush, samo što se ovdje radi o četiri squada po četiri igrača. Zatim su tu Team Deathmatch i Squad Deatmatch u kojima je cilj prvi doći do određenog broja killova s time da se u Team Deathmatch-u radi o dva tima po 12 dok u Squad Deathmatch čine četiri squada po četiri igrača.

Na kraju nam ostaje Conquest mod koji će podržavati do 24 igrača na konzolama i čak 62 na PC-u. Ako tražite velik broj igrača, ogromne mape te hrpu najrazličitijih vozila, onda je ovo mod za vas. U njemu je cilj zadržati kontrolu nad zastavama koje su razasute na mapi.

Kako je serijal Battlefield uvijek bio poznat po svojim vozilima, niti 'trojka' tu neće biti iznimka. Od manjih vozila i brodica tu su popularni Humveei i Buggyi te nekoliko vojnih gumenjaka i amfibija. Zatim imamo razna lakša dostavna vozila te neizostavne tenkove. Helikopteri su također našli svoje mjesto u ovom naslovu, ali su najveća novost mlazni avioni, koji će sijati strah i trepet iz zraka.

Od ostalih zanimljivosti treba naglasiti da će svaki kill nožem proizvesti efektnu animaciju, a uzeta ogrlica ili dogtag će biti specifična svakom vojniku. Naime, dogtagovi će se moći prilagoditi po vlastitoj volji te će predstavljati vas kao igrača, što je svakako zgodni dodatak igri. Još jedna novotarija je i mogućnost ležanja, što u Bad Companyju 2 nije bilo moguće.  

Što se tiče jačine hardvera koji će biti potreban da biste Battlefield 3 mogli igrati na solidnim postavkama, moramo vas upozoriti, jer će vam biti potreban relativno jak stroj ako želite da vam igra prikazuje sve krasote Frostbite 2.0 enginea. Zbog toga, ako još niste, bacite pogled na minimalnu i preporučenu konfiguraciju kako biste prije eventualne kupnje igre mogli na vrijeme reagirati.

Minimalni zahtjevi:

•    OS: Windows Vista ili Windows 7
•    Procesor: Core 2 Duo @ 2.0GHz
•    RAM: 2GB
•    Grafička kartica: DirectX 10 or 11 kompatibilne s Nvidia ili AMD ATI karticama.
•    Memorija grafičke kartice: 512 MB
•    Hard disk: 20 GB

Preporučeni zahtjevi:

•    OS: Windows 7 64-bit
•    Procesor: Quad-core Intel ili AMD CPU
•    RAM: 4GB
•    Grafička kartica: DirectX 11 Nvidia ili AMD ATI, GeForce GTX 460, Radeon Radeon HD 6850
•    Memorija grafičke kartice: 1 GB
•    Hard diske: 20 GB

I to je sve za ovu najavu. Nadamo se da će igra kada se pojavi u trgovinama opravdati velika očekivanja igraće zajednice zanimljivom single player kampanjom te zabavnim i dobro balansiranim multiplayerom.

Igra će se naći u prodaji 25. listopada 2011. godine za PC i konzole nove generacije.




Battlefield 3 Multiplayer