'povijesni samit'

Biden u Camp Davidu slavi 'novu eru' u odnosima sa Seulom i Tokijom

18.08.2023 u 19:37

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden ugostio je u petak u Camp Davidu, nedaleko od Washingtona, čelnike Japana i Južne Koreje na "povijesnom" samitu koji bi trebao dovesti do jačanja vojne suradnje zbog prijetnje Sjeverne Koreje i Kine

Biden je ocijenio da će sastanak označiti početak "nove ere suradnje".

Zahvalio je također japanskom premijeru Fumiju Kishidi i južnokorejskom predsjedniku Yoon Suk Yeolu na "političkoj hrabrosti" koju su pokazali radeći na ovom približavanju, unatoč bolnoj prošlosti i tome što je Japan kolonizirao Južnu Koreju od 1910. do 1945. godine.

"Ovaj dan pamtit ćemo kao povijesni dan, kada smo postavili solidnu institucionalnu osnovnu i preuzeli obveze za naše trilateralno partnerstvo", rekao je južnokorejski predsjednik.

"Radujem se iskrenim razgovorima kako bismo započeli novu eru partnerstva" između naših triju zemalja, rekao je japanski premijer, istaknuvši potrebu suprotstavljanja Sjevernoj Koreji.

Na sastanku, koji bi trebao poslati i signal jedinstva Kini, tri zemlje uspostavit će "program zajedničkih (vojnih) vježbi u razdoblju od nekoliko godina" i preuzeti "obvezu" konzultiranja u kriznim situacijama, rekao je glavni savjetnik Bijele kuće za sigurnost Jake Sullivan.

SAD, Japan i Južna Koreja će se obvezati da će ovakav sastanak održavati svake godine.

Tri zemlje će isto tako uspostaviti "žuran komunikacijski kanal između predsjednika država i vlada te drugih dužnosnika njihovih administracija".

To će biti neka vrsta "crvenog telefona" s tri slušalice, u dijelu svijeta koji živi pod prijetnjom sjevernokorejskog nuklearnog programa i strahuje od kineske invazije na Tajvan.

"Napravili smo upravo ono što Kina nipošto nije htjela", rekao je američki veleposlanik u Japanu Rahm Emanuel na okruglom stolu u srijedu.

Peking ne skriva neprijateljstvo prema novom trilateralnom dijalogu.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi upozorio je na primjer nedavno Seul i Tokio: "Možete bojiti kosu u plavo i praviti se fini koliko god želite, nikada nećete biti Europljani ili Zapadnjaci, ne možete postati Zapadnjaci. Moramo znati gdje su nam korijeni."

Pozvao je Kinu, Južnu Koreju i Japan da "surađuju".