bizaran savjet

Brazilski predsjednik: Obavljajte veliku nuždu svaki drugi dan kako biste sačuvali amazonsku prašumu

19.08.2019 u 23:19

Bionic
Reading

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro savjetovao je u petak stanovnicima svoje zemlje poprilično bizaran način na koji da se bore protiv klimatskih promjena

Bolsonaro, poznat i kao 'brazilski Trump', izjavio je da ljudi mogu spasiti svoj okoliš ukoliko 'obavljaju veliku nuždu svaki drugi dan'.

Ova Bolsonarova izjava uslijedila je nakon što su ga novinari pitali može li Brazil istovremeno uzgajati više hrane i štititi okoliš. Novinari su pritom citirali izvješća o tome da su sječa šuma i poljoprivreda odgovorni za četvrtinu efekta staklenika na Zemlji.

'Dovoljno je jesti malo. Govorite o zagađenju okoliša. Dovoljno je obavljati veliku nuždu svaki drugi dan. To će biti bolje za čitavo čovječanstvo', izjavio je Bolsonaro, a prenosi BBC.

Brazilski predsjednik nedavno je kritiziran nakon što su službeni podaci otkrili povećanu sječu šuma u Amazoniji. Brazilski Nacionalni institut za svemirska istraživanja izvijestio je da je u lipnju posječeno oko 1400 četvornih kilometara amazonskih šuma, što je 88 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Bolsonaro je početkom kolovoza otpustio šefa agencije koja je prijavila to povećanje te je na čelne pozicije ekoloških udruga postavio ljude koji se zalažu za što veće iskorištavanje prirodnih izvora, čime idu na ruku industrijalcima.

Znanstvenici iz Brazila upozoravaju kako je Amazonija pretrpjela strahovite gubitke otkako je Bolsonaro postao predsjednik u siječnju. Pritom su ponovili kako su amazonske prašume ključne u borbi protiv klimatskih promjena te se smatraju najmoćnijim i najučinkovitijim sustavom pohrane ugljika na Zemlji.