LOŠ HUMOR

Britanski ministar se šalio da je sipao drogu za silovanje u piće svoje supruge, sad od njega traže ostavku

24.12.2023 u 12:47

Bionic
Reading

Britanski ministar unutarnjih poslova James Cleverly suočava se s pozivima da podnese ostavku nakon što se našalio da je ubacio drogu za silovanje u piće svoje supruge.

Cleverly se ispričao nakon svoje "ironične šale" na prijemu u uredu premijera Rishija Sunaka, samo nekoliko sati nakon što je ministarstvo unutarnjih poslova objavilo planove za suzbijanje 'spikinga', odnosno ubacivanja droge za silovanje u piće.

No skupina za prava žena Fawcett Society rekla je da su njegove riječi "mučne" i pozvala Cleverlyja da podnese ostavku.

Dobrotvorna organizacija Women’s Aid koja se bavi obiteljskim nasiljem rekla je da je od ključne važnosti da ministri ozbiljno shvate problem podmetanja takvih droga.

Cleverly je rekao gostima na događaju u Downing Streetu da "malo rohipnola u njezinu piću svake večeri" nije "zapravo protuzakonito ako je samo malo", izvijestio je list Sunday Mirror.

Cleverly se također šalio da je tajna dugog braka osigurati da vaša partnerica bude "netko tko je uvijek pod blagim sedativima tako da nikad ne može shvatiti da postoje bolji muškarci".

Ministar unutarnjih poslova upoznao je svoju suprugu Susie na sveučilištu i par ima dvoje djece.

Razgovori na primanjima u Downing Streetu obično se shvaćaju kao "neslužbeni", no Sunday Mirror je odlučio prekršiti tu konvenciju zbog Cleverlyjeva stava i teme.

Saveznici Cleverlyja rekli su da su njegovi komentari izneseni u privatnom okružju, ali on priznaje da su bili neprikladni.

Cleverly je već opisao borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama kao "osobni prioritet", a ubacivanje droge nazvao je "perverznim" zločinom.

Glasnogovornik ministra unutarnjih poslova rekao je: "U onome što se oduvijek smatralo privatnim razgovorom, James, ministar unutarnjih poslova koji se bavi problemom spikinga, napravio je nešto što je očito trebalo biti ironična šala - zbog čega se ispričava".

Ali Jemima Olchawski, izvršna direktorica Društva Fawcett, rekla je: “Bolesno je što ministar zadužen za zaštitu žena misli da je nešto tako zastrašujuće kao što je drogiranje žena smiješno".

Nije ni čudo da se žene ne osjećaju sigurno", rekla je dodavši "znamo da je 'zafrkancija' izgovor pod kojim je dopušteno da mizoginija napreduje".

Olchawski je pitala: “Kako mu možemo vjerovati da će se ozbiljno pozabaviti nasiljem nad ženama i djevojčicama? Zaslužujemo bolje od ovoga od naših zakonodavaca i Cleverly bi trebao podnijeti ostavku”.

U priopćenju, Women's Aid je rekao: “Oslanjamo se na političke vođe da poduzmu korake kako bi zaustavili nasilje nad ženama i djevojčicama i mizoginiju koja ga podupire. Od vitalne je važnosti da osobe koje su pretrpjele napade vide ministre kako ozbiljno tretiraju tu temu i ne umanjuju stvarnost s kojom se toliko žena suočava”.

Istaknuti laburisti također su osudili "užasne" Cleverlyjeve riječi.

Ministri su se obvezali da će modernizirati zakonodavstvo kako bi ubacivanje droge za silovanje bilo posebno kazneno djelo i najavili niz drugih mjera kao dio suzbijanja.

Između svibnja 2022. i travnja 2023. u Engleskoj i Walesu zabilježena su 6732 izvješća o 'spikingu' - uključujući 957 prijavljenih slučajeva ubrizgavanja droge pomoću igle.

U prosjeku, policija zaprimi 561 prijavu napada mjesečno, a većinu podnose žene nakon incidenata u barovima i noćnim klubovima, prema izvješću ministarstva unutarnjih poslova.