pomorska nesreća

Brod se nasukao kod Žirja, posada spašena

17.05.2024 u 12:21

Bionic
Reading

Poziv pogibelji 'May-day' uputila je peteročlana posada broda 'Sofia Emilia' u četvrtak u 13.08 sati, posredstvom Obalne radio postaje ORP Split-radio, nakon što su se nasukali u blizini obale otoka Žirje

Odmah po zaprimanju poziva iz MRCC Rijeka u suradnji sa Lučkom kapetanijom Šibenik pokrenuta je akcija traganja i spašavanja prema dojavljenoj poziciji, tijekom koje je stalno održavana komunikacija s posadom.

S obzirom da je posada dojavila kako je u potpalublju uočen prodor mora, iz MRCC Rijeka dodatno su prema mjestu nasukavanja, u uvali Rovišće na otoku Žirju, angažirane posade dviju charter jedrilica 'LEONA' i 'VIKI', koje su se nalazile u blizini te su brodolomce evakuirali pomoćnim brodicama, priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Po dolasku na poziciju službenici šibenske Kapetanije preuzeli su brodolomce na spasilačku brodicu LK Šibenik te, nakon što su utvrdili kako među spašenom peteročlanom posadom, svi državljani Republike Austrije, nema ozlijeđenih prevezli su ih u Šibenik, kamo su iskrcani jučer u 16.30 sati, čime je spasilačka akcija uspješno okončana.

Nasukani brod duljine 16,3 metra djelomično je potonuo na mjestu udara o morsko dno te je osiguran na poziciji i ne predstavlja opasnost za odvijanje pomorskog prometa tim dijelom šibenskog arhipelaga. O događaju je obaviješten vlasnik, charter tvrtka iz Hrvatske, kojemu je iz nadležnosti Lučke kapetanije Šibenik naloženo komercijalno odsukavanje i tegalj do sigurnog veza, gdje će se nastaviti očevid o uzrocima ove pomorske nesreće.

Na poziciji nasukavanja nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša.