bijedno naoružavanje

Čini se da je Kim Jong Un poslao Putinu smeće iz 70-ih: S terena stižu sramotne informacije

14.05.2024 u 22:01

Bionic
Reading

Rusija koristi sjevernokorejske topničke granate u svojoj invaziji na Ukrajinu koje su možda ispaljene 1970-ih, izvijestili su južnokorejski mediji

Južnokorejska obavještajna služba, Nacionalna obavještajna služba (NIS), rekla je novinskoj agenciji Yonhap da pregledava izvješća da je Sjeverna Koreja opskrbljivala svog saveznika Rusiju oružjem proizvedenim prije pet desetljeća, prenosi Business Insider.

"NIS detaljno analizira relevantne okolnosti i također nastavlja pratiti ukupnu vojnu suradnju između Sjeverne Koreje i Rusije", rekla je obavještajna agencija. Ukrajina, SAD i UN optužuju Sjevernu Koreju da je predala Rusiji milijune granata i drugog oružja koje koristi u kampanji u Ukrajini.

Rusija i Ukrajina ispaljuju desetke tisuća granata dnevno u nečemu što je postalo mukotrpna kampanja iscrpljivanja.

Rusija povećava broj granata koje može proizvesti u zemlji kako bi zadovoljila potražnju, ali u međuvremenu se za pomoć obratila savezniku Sjevernoj Koreji.

Prema izvješću američkog Kongresa ranije u svibnju, Sjeverna Koreja je od listopada 2023. dostavila Rusiji "10 000 transportnih kontejnera streljiva ili srodnih materijala (koji potencijalno sadrže više od 3 milijuna metaka topničkog streljiva).

Ali ukrajinski dužnosnici u prosincu su rekli da su sjevernokorejske granate često neispravne i da su eksplodirale prije ispaljivanja, oštećujući rusko topništvo i minobacače pa čak i ubijajući vojnike.

Rusija je također koristila sjevernokorejske balističke rakete za ciljanje ukrajinskih gradova, ali prema ukrajinskom dužnosniku, oko polovica njih je izletjela s kursa.

NIS je, izvijestio je Yonhap, također rekao da nadzire nezakonitu isporuku dijelova projektila Sjevernoj Koreji zbog zabrinutosti da ih koristi za izradu novog oružja.