GLOBALNA OFENZIVA

Counter-Strike: Global Offensive

08.11.2011 u 12:56

Bionic
Reading

Većina fanova kojima je Valve blizu srca već godinama kumi i moli za nastavkom igre Half-Life ali je jedan drugi Valve-ov naslov prvi stigao na zaslužni 'face lifting' a njegovo ime je Counter Strike

Iako stara poslovica glasi da 'munja nikada ne udara u isto mjesto dvaput', Valve se nada kako će s novim Counter Strikeom radnog naziva Counter Strike: Global Offensive, ponoviti uspjeh prethodnika te povratiti kultni status originala koji je svoj život započeo kao 'mod' za igru Half-Life. Bez ikakve sumnje vjerujemo kako će razne Counter Strike zajednice objeručke prigrliti novu igru zbog raznih poboljšanja u odnosu na prethodnika prvenstveno u grafičkom segmentu te zbog implementiranja trenutno najpopularnijeg Counter Strike moda. Jednom riječju, sve što biste mogli poželjeti od moderne verzije ove legendarne igre je tu. Doduše, pojavom novog Counter Strikea otvaraju se i mnoga pitanja a odgovore na neka moči ćemo dobiti tek nakon njezina izlaska.

Kompletna Counter Stike zajednica(koja nije mala), sasvim sigurno je vrijedna investicije koju je Valve uložio u igru ali hoće li im ulaganje i širenje na konzolaško tržište također donijeti nekakvu korist? Oni misle da hoće jer u Counter Stikeu vide potencijalnu zlatnu koku s kojom će popuniti jednu malu prazninu na FPS tržištu koju se nitko dosad nije sjetio zatvoriti.

Vidjevši neke trailere i materijale iz igre koji su se vrtili na PlayStationu 3, moramo priznati da pred igrom i njezinim programerima predstoji još dosta posla i to u većini segmenata proizvodnje. Naime, iako su vizuali doživjeli očigledna poboljšanja, grafika nije sve, a dojam je da je Counter Strike mnogo jednostavnija igra od svojim možebitnih konkurenata. Njezini programeri to su objasnili činjenicom 'da je to više igra u kojoj vještina i znanje igrača dolazi do izražaja' ali u prevedenom smislu to znači da igra posjeduje relativno jednostavnu igraču mehaniku u kojoj nema nekih prevelikih uzbuđenja. Pitanje je hoće li to biti dovoljno konzolaškoj publici?

Pucačine iz prvog lica poput serijala Call of Duty ili Battlefield imaju prilično jednostavan sustav bodovanja i napredovanja odnosno otključavanja raznog oružja i specijalnih mogućnosti. Povrh svega, sustav rangiranja napravljen je prvenstveno kako bi Vi mogli uživati i hvaliti se svojim dostignućima jer će vas ona spojiti da igrate protiv igrača koji su level 30 dok ste vi primjerice samo level 8. Counter Strike: Global Offensive taj sustav ima nešto drugačije posložen te će on u spajanju igrača gledati na tzv. relative skill level umjesto na obični Kill\Death ratio odnosno level pojedinog igrača. To znači da kada krenete igrati, vaša vještina će u konačnici odrediti pobjednika.

Za razliku od spomenutih serijala u kojima trebate uložiti znatnu količinu vremena kako bi otključali sve što vam se nudi i došli do određenog levela što ne znači nužno da ste postali i bolji igrač, u novom Counter Strikeu 'leveling up' je usko povezan s vašom vještinom i znanjem. Nadamo se da to znači da će početnici biti upareni s početnicima a iskusniji igrači s onima bližim svojem rangu.

Global Offensive će dolaziti sa sedam klasičnih mapa od kojih su pet terorističkih te dvije mape u kojima spašavate taoce. Kako smo i rekli na početku, svaka mapa je grafički uljepšana a neke su čak i pre aranžirane kako bi dobile na boljoj igrivosti. Za to je najvažnija bila potpora Counter Strike zajednice koja je svojim konstruktivnim prijedlozima pomogla programerima da naprave što bolji proizvod.

Zanimljivost koju će novi Counter Strike ponuditi igračima je cross platformsko igranje. To doduše vrijedi samo za PC i PlayStation 3 jer Xbox 360 i njegov Xbox Live ima posebne restrikcije zbog kojih cross platformsko igranje neće biti moguće. To će nam ujedno dati i odgovor na vječnu debatu. Dali je za igranje FPS-a bolji miš i tipkovnica ili kontroler? U svakom slučaju, biti će vrlo zanimljivo vidjeti tko će u tom duelu ispast kao pobjednik.

Counter Strike: Global Offensive pojavit će se za osobno računalo te konzole nove generacije negdje početkom iduće godine.  

Counter Strike: Global Offensive official trailer