županjska posavina

Deset je godina od katastrofalne poplave u Hrvatskoj, evo kako je to izgledalo

17.05.2024 u 18:04

Bionic
Reading

Punih deset godina prošlo je od katastrofalne poplave koja je na današnji dan 2014. godine zadesila područje županjske Posavine, prouzročivši smrt dvije osobe te ogromnu materijalnu štetu procijenjenu na više od tadašnjih 1,7 milijardi kuna

Poplavama je prethodio višednevni enormni porast vodostaja rijeke Save i njezinih pritoka te ogromni protok vode, a sve je kulminiralo 17. svibnja 2014. kad je vodostaj Save dosegao nikad zabilježenih 1.194 centimetara.

"Na današnji dan prije 10 godina doživjeli smo ogromnu prirodnu katastrofu i bili svjedoci kolika je moć prirode. Nažalost, u poplavi je dvoje ljudi izgubilo život, a ja se još jednom zahvaljujem svim vrijednim službama koje su tada odradile ogroman posao kako bi mnogi ljudski životi bili spašeni i sigurno evakuirani iz poplavljenih područja", napisao je na Facebook profilu vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

  • +35
Poplava u županjskoj Posavini 2014. Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Od tada je učinjeno mnogo kako bi sigurnost stanovnika koji žive na tom području bila maksimalna, dodao je te izrazio nadu da nikada više stanovnici neće svjedočiti takvom tragičnom događaju.

U spomen na tragediju koja je toga dana zadesila mještane posavskih sela Gunje, Račinovaca, Posavskih Podgajaca, Rajevog Sela, Đurića, Soljana i Strošinaca, u župnoj crkvi sv. Jakova u Gunji služena je sveta misa, a potom je kod spomen-križa nedaleko od mjesta puknuća nasipa u Rajevu Selu položen vijenac i upaljene svijeće.

U Domu kulture u Račinovcima postavljena je izložba "Sjećanje na poplavu 2014. - 2024.", koja na 48 fotografija prikazuje kako su izgledali Račinovci i Rajevo Selo nakon puknuća nasipa, a ispred Gradskog muzeja u Županji postavljena je izložba fotografija "Žedni preko vode" vinkovačkog fotografa Zvonimira Tanockog, koji je kao pripadnik HGSS-a na poplavljenom području napravio više od 2.000 fotografija.