ŽRTVE NEREDA

Dvoje mrtvih u prosvjedima u Venezueli

20.04.2017 u 07:12

Bionic
Reading

Osamnaestogodišnji mladić i 23-godišnja djevojka ubijeni su mecima u srijedu u Venezueli tijekom prosvjeda protiv predsjednika Nicolasa Madura obilježenih nasiljem

U prosvjedima u ovoj južnoameričkoj zemlji zahvaćenoj političkom i gospodarskom krizom ovoga je mjeseca poginulo ukupno sedam osoba, a uhićeno ih je 270.

Prema izjavama svjedoka, osamnaestogodišnji student Carlos Moreno ubijen je u Caracasu dok je išao na nogomet, u trenutku kad su se naoružani pristaše vlade približili prosvjednom skupu i ispalili hice. Ranjen je u glavu, a prema izjavama sigurnosnih službi, umro je u bolnici nakon operacije.

Studentica Paola Ramirez poginula je u San Cristobalu, kada je naoružana skupina muškaraca pucala na nju i njezinog prijatelja.

Ured javnog tužitelja priopćio je da istražuje oba slučaja.

  • +3
'Majka svih prosvjeda' u Venezueli Izvor: Reuters / Autor: CHRISTIAN VERON

Oporba obje smrti pripisuje skupinama poznatim pod nazivom 'colectivos', naoružanim pristašama vlade koje se često optužuje da tijekom prosvjeda sudjeluju u sukobima.

Oporba u Venzueli organizirala je prosvjede u Caracasu i drugim gradovima optužujući Madura za rušenje demokracije i guranje gospodarstva u kaos.

Na ulicama su se okupile stotine tisuća ljudi, uključujući i Madurove pristaše koji su na njegov zahtjev u glavnome gradu organizirali kontraprosvjede, a diljem zemlje između dviju strana zabilježeni su sukobi.

Maduro tvrdi da su prosvjedi zapravo pokušaj oprobe da izazove puč radi ukidanja socijalizma u Venezueli, dok oporba s optužuje predsjednika za diktaturu, a njegovu vladu da uz pomoć naoružanih civila širi nasilje i strah.

Prosvjednici su mašući zastavama i uzvikujući 'dosta je diktature' i 'Maduro odlazi', preplavili glavnu prometnicu u Caracasu. U vrlo napetoj atmosferi policija je blokirala prilaze glavnome gradu rastjerujući suzavcem i gumenim mecima prosvjednike koji su uzvraćali kamenjem i molotovljevim koktelima.

Maduro je prosvjednike optužio da blokirajući ulice spaljivanjem smeća i uništavajući javnu imovinu pokušavaju oživjeti prosvjed protiv njegova prethodnika Chaveza 2002. U srijedu popodne obratio se okupljenim pristašama u Caracasu i izjavio da je 'korumpirana i intervencionistička desnica' poražena.