izvještavanje o eu

Europska novinska redakcija pojačala svoje članstvo

27.02.2024 u 09:25

Bionic
Reading

Europskoj redakciji (ENR), zajedničkom projektu niza europskih novinskih agencija među kojima je i Hina, pridružilo se u utorak sedam novih članica - AMNA (Grčka), ANP (Nizozemska), ČTK (Češka), PAP (Poljska), Lusa (Portugal), Ritzau (Danska), TT (Švedska) i sada ih je ukupno 23

Cilj ENR-a, projekta pokrenutog 2022., ojačati je razmjenu između agencijskih novinara na europskoj razini te obogatiti izvještavanje o europskim temama.

"Europska redakcija pokazala je da umreženo europsko izvještavanje može imati izvanredan utjecaj. Drago mi je što su sada uključene 23 novinske agencije iz cijele Europe", rekao je Peter Kropsch, ravnatelj dpa i član upravnog odbora ENR-a.

ENR je nakon pokretanja postao važna novinarska institucija u Bruxellesu. Brojni intervjui s visokorangiranim političarima poput predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, koju je ENR dvaput pratio i u Ukrajinu, samo su neki primjeri uspjeha tog projekta.

"Tim Europske redakcije obavio je izvrstan posao u produbljivanju fokusa na teme iz Bruxellesa i promicanja transparentnosti, dijaloga i međusobnog razumijevanja", rekao je Kropsch. "S proširenim krugom članova, idealno smo pozicionirani za velike događaje na europskoj pozornici, posebno za dolazeće europske izbore", dodao je.

Idućih tjedana i mjeseci pojavit će se novi formati poput videozapisa na društvenim mrežama, video sadržaja visoke kvalitete i biltena. Multimedijskim sadržajima nastojat će se privući građane koji se uglavnom informiraju putem društvenih mreža i u obliku videozapisa.

S još sedam novinskih agencija, mediji i čitatelji imat će pristup sadržaju na 22 jezika i moći će saznati informacije o utjecaju europskih politika u raznim europskim zemljama.

Agencije koje su sudionice projekta distribuiraju sadržaj ENR-a medijima u svojim zemljama putem svojih lokalnih usluga. Osim toga, događaji i program obuke ENR-a posvećeni su važnim temama - umjetnoj inteligenciji, "deepfakeovima" i mobilnom izvještavanju.

Ove godine fokus će biti na europskim izborima u lipnju. Europska redakcija stvarat će ekskluzivni multimedijski sadržaj za izbore, koristeći prednosti paneuropske prirode tog projekta.

ENR redovito otvara svoja vrata zainteresiranima, što uključuje skupinu izaslanstva iz Europskog parlamenta, kao i mlade europske novinare.

U projektu od samog početka sudjeluju AFP (Francuska), ANSA (Italija), AGERPRES (Rumunjska), APA (Austrija), ATA (Albanija), Belga (Belgija), BTA (Bugarska), dpa (Njemačka), EFE i Europa Press (Španjolska), FENA (Bosna i Hercegovina), HINA (Hrvatska), MIA (Sjeverna Makedonija), STA (Slovenija), Tanjug (Srbija) i TASR (Slovačka).

Novinske agencije dpa, AFP, ANSA, AGERPRES, HINA, STA i TT članice su Upravnog odbora. I ukrajinska novinska agencija Ukrinform dio je ENR-a.

Taj projekt financira Europska komisija.