SVIJET U SEDAM DANA

Fascinantan uspjeh 'crvenog mora': pješačili su noću oboružani srpom i čekićem i postigli nevjerojatno

18.03.2018 u 07:30

Bionic
Reading

Indijski seljaci se srpom i čekićem bore za preživljavanje. Kinezi osnivaju tri superagencije za borbu protiv financijskih malverzacija, korupcije i zagađenja okoliša. Je li slovačkog premijera Fica došla glave i bivša savjetnica, Miss Universe i toples model Marija Troškova? Turski sudovi opet strpali u zatvor 24 novinara. Istraživanja pokazuju manje seksanja, ali poplavu sekstinga među tinejdžerima. O zanimljivostima iz svijeta čitajte u tjednom pregledu Davorke Grenac

Zovu ih 'crvenim morem'. Oboružani srpom, čekićem i zvijezdom na crvenim zastavama i kapama iste boje, 50.000 seljaka - prosvjednika iz okoline Nashika, svetog indijskog grada vezanog uz čuveni ep 'Ramajanu' u saveznoj državi Maharashtra, šest je dana u gustoj koloni putovalo pješke do 180 kilometara udaljenog Mumbaja u potrazi za pravicom.

Stigavši u predgrađe prijestolnice prošle nedjelje, čekali su da u sitne sate poslije ponoći nastave marš prema zgradi skupštine na sastanak s članovima vlade zahtijevajući otpis poljoprivrednih zajmova jer su im vremenske nepogode potpuno uništile usjeve, povoljnije otkupne cijene i pravedniji način zakupa državnog zemljišta.

Zašto su kroz grad krenuli poslije ponoći? Nisu željeli zaustavljati ionako kaotičan gradski promet i radne ljude na putu za posao, niti su htjeli ometati učenike za vrijeme polaganja godišnjih završnih ispita održavanih istog ponedjeljka. Zastupnik Indijske narodne stranke (BJP) Poonam Mahajan izjavljuje kako poštuje seljake, ali mu se ne sviđa to što mašu komunističkim zastavama. 'Nadam se da oni ubuduće neće biti korišteni za političke agende', zaključio je.

Na stranu zastave, podršku poljoprivrednicima dalo je nekoliko stranaka i ponudilo im pomoć, a dogovor s vladom sklopljen je uz obostrano zadovoljstvo.

Tako to rade u Indiji. Što je s američkim farmerima? Oni ne mašu zastavama, ali će biti kolateralna žrtva u trgovačkom ratu zbog čelika i aluminija, zabrinuo se prošlog tjedna kongresnik iz Iowe, republikanac David Young. Premda je predsjednik Trump izjavio da su 'trgovinski ratovi dobri i lako osvojivi', Young je mišljenja da će perje letjeti na obje strane. Ispuni li Trump obećanje o nametanju 25 posto carine na uvoz čelika i 10 posto na uvoz aluminija, EU razmatra uvođenje novih tarifa na uvoz američke hrane, od brusnica i badema do maslaca od kikirikija u vrijednosti 3,5 milijardi dolara. Make trade, not war (trgovina, ne rat), poručuje mu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Udarac, dakako, neće uzvratiti samo EU. Kina je iz Amerike prošle godine uvezla prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 19 milijardi dolara, Kanada devet milijardi, Meksiko osam, a Južna Koreja gotovo četiri milijarde, da nabrojimo najveće, pa zbrajajte...

No Trump je trenutačno zabavljen kadrovskim preslagivanjima u Bijeloj kući. Samo što se stišala bura zbog ostavke Garyja Cohna, ključnog zagovornika slobodne trgovine u Bijeloj kući, slijedila je Trumpova šarada. Prošlog utorka smijenio je državnog tajnika Rexa Tillersona (zvali su ga Rexit jer se u kuloarima stalno nagađalo o njegovoj smjeni), a na njegovo mjesto postavio šefa CIA-e Mikea Pompea. Na mjesto Pompea stiže špijunka s 30 godina staža u Agenciji, Gina Haspel, prva žena na tom mjestu iza koje se inače vuče kontroverza zbog njezine uloge kao šefice tajnog zatvora CIA-e na Tajlandu 2002., u kojemu su mučeni uznici. Prošlog ponedjeljka otpušten je Trumpov osobni tajnik John McEntee, a priprema se i zahvala američkom Tomi Medvedu, tajniku za pitanja veterana Davidu Shulkinu. Kaos na površini pokazatelj je još više kaosa ispod površine, komentira preslagivanja Bloomberg.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Tko zna hoće li toga biti u Kini? Tamo je Nacionalni narodni kongres prošle nedjelje s 2959 glasova za, dva protiv i tri suzdržana usvojio ustavne promjene, čime se ukida ograničenje obnašanja predsjedničke funkcije na dva mandata, otvarajući put Xi Jinpingu za doživotni ostanak na vlasti. U svakom slučaju, najavljeno je osnivanje tri superagencije za tri područja potencijalno najopasnija za vladavinu Komunističke partije: agencije za borbu protiv financijskih malverzacija, korupcije i onečišćenja okoliša.

Gotovo šest mjeseci nakon parlamentarnih izbora Njemačka je dobila vladu, a Angeli Merkel počeo je teći četvrti mandat. Velika je Britanija ušla u hladni rat protiv Rusije objavivši joj sankcije zbog trovanja dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri otrovom novičok, pet puta jačim od do sada korištenog nervnog otrova, a među tako krupnim vijestima usput se provukla i ona da su turski sudovi osudili na zatvor 24 nova novinara.

  • +5
Karijera Angele Merkel u 10 fotografija Izvor: Profimedia / Autor: Interfoto / Alamy

Ali zato je zbog ubijenog istraživačkog novinara Jana Kučiaka i njegove zaručnice ozbiljno zakipjelo u Slovačkoj. Ubojstvo je bilo okidač za najveće demonstracije u zemlji nakon pada Željezne zavjese 1989., a prosvjednici traže skalp administracije premijera Roberta Fica. U nedovršenom članku ubijeni je novinar pisao o sprezi nekih članova vlade s organiziranim kriminalom u krađi sredstava EU-a i policijskoj istrazi o povezanosti s talijanskom 'Ndranghetom.

Svašta se tu iščeprkalo kao npr. romantična veza Ficove bivše savjetnice (nije rečeno što je savjetovala), 30-godišnje bivše Miss Universe i toples modela Marije Troškove s Andonijem Vadalom, optuženim od talijanske policije da je član 'Ndranghete i prošlog utorka uhićenim na temelju naloga suda u Veneciji. U sve se diskretno umiješao i Europski parlament izvješćem o krizi u Slovačkoj, zabrinut zbog 'uključivanja mafije i nazočnosti organiziranog kriminala u zemlji'. Nakon deset godina na vlasti premijeru očito nije preostalo drugo nego prošle srijede ponuditi ostavku.

P.S. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ističe podatke o smanjenju seksualne aktivnosti među srednjoškolcima. U razdoblju od 2005. do 2015. broj seksualno aktivnih tinejdžera smanjio se s 46,8 na 41,2 posto. Razlog za dobru vijest je u ne baš dobroj vijesti: umjesto rjeđeg seksanja, među klincima je sve popularniji seksting, tj. digitalno seksanje. Prema podacima 39 novih ispitivanja, od 110.000 djece od 11,9 do 17 godina, 14,8 posto ih šalje eksplicitne slike, videa i poruke seksualnog sadržaja, 27,4 ih prima, a 12 posto prosljeđuje bez suglasnosti primatelja. Doista, koje li vajde od seksualnog odgoja u školama kada virtualni stručnjaci sjede u školskim klupama?