RAZLIČITE UGROZE

G7 u Japanu: U fokusu sigurnost Europe i indopacifičke regije

14.04.2023 u 19:54

Bionic
Reading

Središnja tema sastanka ministara vanjskih poslova Skupine sedam najrazvijenijih gospodarstava svijeta (G7) od nedjelje u Japanu bit će kako sigurnost Europe s obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu tako i indopacificičke regije u kojoj je Kina sve prodornija

Trodnevni sastanak u ljetovalištu Karuizawa održava se u trenutku zabrinutosti unutar G7 jer su neke europske članice - posebno francuski predsjednik Emmanuel Macron - pokazale slabost prema kineskim prijetnjama demokratskom Tajvanu.

Kina je prošli tjedan održala vojne vježbe oko Tajvana, otočja koje smatra svojim odmetnutim teritorijem i koje kani vratiti pod svoju kontrolu.

"O sigurnosti Europe i indopacifičke regije ne može se razgovarati odvojeno - one su povezane", rekao je uoči sastanka dužnosnik japanskog ministarstva vanjskih poslova pod uvjetom da bude neimenovan.

Sastanak ministara G7 (Sjedinjene Države, Japan, Njemačka, Britanija, Francuska, Kanada, Italija te predstavnik Europske unije) - bit će uvod u samit čelnika kojemu će u svibnju u Hirošimi biti domaćin japanski premijer Fumio Kishida.

U ožujku je Kishida posjetio Ukrajinu izloženu ruskoj agresiji što je potaknulo neuobičajenu potporu za Ukrajinu u pacifističkom Japanu. Mnogi Japanci vide rusku invaziju kao upozorenje na moguću prijetnju Tajvanu iz sve prodornije Kine.

"Jedan od razloga iz kojih Japan tako snažno podupire Ukrajinu jest taj što želi... steći širu zapadnu podršku za neriješena pitanja u istočnoj Aziji", kaže James D. J. Brown, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Temple u Japanu.

Japanu će sastanak biti prigoda da ohrabri države članice da se fokusiraju i na indopacifičku regiju te da krizu u Ukrajini sagledaju kao globalnu, a ne samo kao pitanje europske sigurnsoti, dodaje Brown.

Washington želi osigurati predanost zemalja članica G7 daljnjim akcijama s ciljem odvraćanja Kine od poduzimanja koraka za promjenu političkog statusa quo Tajvana, navodi američki diplomatski izvor, također anonimno.

Zemlje će vjerojatno ponovno potvrditi solidarnost unutar G7 u podršci Ukrajini, dodaje Brown, napose nakon Macronovih komentara.

Francuski predsjednik rekao je prošlog tjedna da bi Europa trebala izbjegavati upletanje u sukob između Kine i Tajvana i da bi umjesto toga trebala postati treći pol između Kine i Sjedinjenih Država, najvažnijeg saveznika Tajvana.

"G7 je važan partner koji poziva Rusiju na odgovornost zbog agresije na Ukrajinu", rekao je u ponedjeljak dužnosnik američkog State Departmenta Vedant Patel.

"Ne dvojim nimalo da će G7 nastaviti igrati važnu ulogu u tome, a to uključuje i skorašnji sastanak na razini šefova diplomacija", rekao je.