RAD NA ODRŽAVANJU

Gase se dva reaktora u Zaporižji; inspektori uočili mine u tampon zoni

25.07.2023 u 11:36

Bionic
Reading

Operater ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja ugasio je dva reaktora zbog rada na održavanju, priopćila je u utorak uprava nuklearke koja se nalazi pod ruskom kontrolom, na samoj crti bojišnice

Ruske snage su zauzele najveću nuklearnu elektranu u Europi u ožujku 2022. Dvije strane se međusobno optužuju za granatiranje područja oko nuklearke, a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nastoji uspostaviti sigurnosni mehanizam kako bi se spriječile moguće nesreće.

Prema IAEA-i, jedan od šest reaktora, blok 4, se mora stalno držati u "vrućem" režimu gašenja kako bi i dalje proizvodio paru neophodnu za nuklearnu sigurnost, uključujući preradu tekućeg radioaktivnog otpada u skladišnim cisternama.

"Kako bismo proveli redovnu tehničku inspekciju opreme u bloku 5, uprava je odlučila prebaciti taj blok u režim 'hladnog' gašenja, no kako bismo osigurali paru za potrebe centrale, reaktor bloka 4 je u 'vrućem' režimu gašenja", objavljeno je na Telegramu.

U "hladnoj" fazi gašenja se voda zagrijava na 70 stupnjeva, dok se u "vrućoj" fazi zagrijava na čak 280 stupnjeva.

  • +10
Nuklearna elektrana Zaporižja Izvor: Profimedia / Autor: Taisija Voroncova / Sputnik / Profimedia

IAEA je potvrdila da je obaviještena o stanju u nukearnoj elektrani i inspekciji koja se provodi.

Moskva tvrdi da će naposljetku nuklearka biti spojena na rusku električnu mrežu, no niti jedan od šest reaktora ne proizvodi struju. Inspektori IAEA koji se nalaze u centrali primjetili su mine u tampon zoni između dviju strana.