utrka u osijeku

HNS predstavio kampanju 'Vraćanje korijenima'

29.03.2021 u 14:32

Bionic
Reading

Hrvatska narodna stranka u ponedjeljak je u Osijeku predstavila kampanju „Vraćanje korijenima“ povodom skorašnje 50. obljetnice Hrvatskog proljeća

HNS-ov kandidat za gradonačelnika Osijeka Vladimir Ham rekao je kako je Hrvatsko proljeće utkano u temelje državnosti, poput antifašističke borbe i Domovinskog rata.

"Ideje za koje se HNS borio desetljećima su danas dio 'mainstreama', nešto što prihvaćamo kao normalno, i to nam je drago. Činit ćemo to i u budućnosti i na nacionalnoj i na lokalnoj razini“, rekao je Ham.

Podsjetio je na inicijativu za imenovanjem javne površine u Osijeku imenom Savke Dabčević-Kučar, rekavši kako je uvjeren da će se ove godine, kad se obilježava 50 godina Hrvatskog proljeća, to i ostvariti jer je ona to zaslužila.

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj ustvrdio je kako je prva predsjednica HNS-a Dabčević-Kučar izrasla u političku ikonu zbog jasnih i argumentiranih stavova o potencijalima prosperiteta hrvatskog građanina, a rješenja za bolji život je tražila i predlagala unutar okvira političkog sustava kojemu je pripadala.

„To je okosnica ove kampanje, poveznica i okvir pod kojim će HNS nastaviti djelovanje“, poručio je Čuraj, te pojasnio koncept modernog liberalizma kao novog smjera HNS-ovog rada.

„Koncept uključuje spektar liberalnih ideja i načina života i postulate politike koji do jučer nisu bili liberalni, ali su sada uobičajeni, prihvatljivi i ponekad nužni. Više ne možemo govoriti o politici koja se temelji na isključivosti i klasičnim podjelama na lijeve i desne. Ukratko - i lijevo i desno, ali uvijek naprijed“, zaključio je Čuraj.

Predsjednik Savjeta HNS-a Ivica Mandić naglasio je kako suvremena Hrvatska nedovoljno drži do događanja iz 1970. i 1971.

„Dabčević-Kučar i Hrvatsko proljeće izazvali su kod građana olakšanje jer su prvi put mogli izreći nacionalnu pripadnost. Iako je bilo temeljeno na hrvatskoj nacionalnosti, kroz Hrvatsko proljeće je i svaka od nacionalnih manjina mogla graditi svoj kulturni i politički integritet“, rekao je Mandić.