prizori zgrozili svijet

Izraelci pronašli tijela taoca: Među njima je djevojka čija je snimka otmice obišla planet

17.05.2024 u 18:12

Bionic
Reading

Izraelska vojska pronašla je tijela 3 taoca u Gazi, uključujući i Shani Louk, djevojku otetu na glazbenom festivalu

Izraelska vojska priopćila je u petak da su njene trupe u Gazi pronašle tijela tri izraelska taoca koje je uzeo Hamas tijekom napada 7. listopada, uključujući njemačko-izraelsku državljanku Shani Louk, piše AFP.

Fotografija iskrivljenog tijela 22-godišnje Shani u stražnjem dijelu kamioneta obišla je svijet i iznijela na vidjelo razmjere napada militanata na zajednice u južnom Izraelu.

Vojska je identificirala druga dva pronađena tijela kao tijela 28-godišnje žene, Amit Buskile, i 56-godišnjeg muškarca, Itzhaka Gelerentera. Vojni glasnogovornik kontraadmiral Daniel Hagari rekao je da je svo troje ubio Hamas na glazbenom festivalu Nova, plesnoj zabavi na otvorenom u blizini granice s Gazom. Njihova tijela odnijeli su na palestinski teritorij.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao je smrt "srceparajućom", rekavši: "Vratit ćemo sve naše taoce, i žive i mrtve".

Vojska nije dala detalje o tome gdje su njihova tijela pronađena. Izrael je djelovao u gradu Rafahu na jugu pojasa, gdje je rekao da ima obavještajne podatke da se drže taoci.

Militanti predvođeni Hamasom ubili su oko 1200 ljudi, uglavnom civila, i oteli oko 250 drugih u napadu 7. listopada. Otprilike polovica njih je u međuvremenu oslobođena, većina u razmjeni za palestinske zarobljenike koje je Izrael držao tijekom jednotjednog prekida vatre u studenom.

Izrael kaže da je oko 100 talaca još uvijek zatočeno u Gazi, zajedno s tijelima još tridesetak. Izraelska kampanja u Gazi od napada je ubila više od 35.000 Palestinaca, prema podacima zdravstvenih dužnosnika u Gazi.