svemirska utrka

Japan kaska za Indijom, lansira 'Mjesečev snajper'

06.09.2023 u 11:33

Bionic
Reading

Lansiranjem "Mjesečevog snajpera" Japan želi postati peta zemlja koja će spustiti svemirsku letjelicu na Zemljin prirodni satelit, javlja u srijedu Reuters i dodaje da će ovo lansiranje testirati tehnologiju spuštanja u cilju daljnjeg razvoja svemirskog programa

Lansiranje dolazi nekoliko tjedana nakon što je Indija postala prva zemlja koja je spustila sondu Vikram na Mjesečev Južni pol, potaknuvši izljeve nacionalnog ponosa i naglasivši novu svemirsku utrku u kojoj sudjeluje privatni sektor.

Misija Japanske agencija za istraživanje svemira (JAXA) zakazana je za četvrtak. Raketa H-IIA, koja nosi Pametan lander za istraživanje Mjeseca (SLIM), s nadimkom "Mjesečev snajper", poletjet će iz svemirskog centra Tanegashima, u južnom Japanu, priopćio je Mitsubishi Heavy Industries (MHI).

MHI proizvodi rakete H-IIA.

SLIM je malen i lagan uređaj visine 2,4 metra, širine 2,7 metara i dužine 1,7 metara, težine oko 700 kilograma.

"Mjesečev snajper" bi se trebao spustiti na površinu bliže strane Mjeseca, kod lunarne ravnice Mare Nectaris.

Misija ima za cilj spustiti lagano, jeftino svemirsko vozilo na Mjesec, unutar 100 metara od predviđenog mjesta slijetanja, korištenjem naprednog vizualnog navigacijskog sustava.

Misija vrijedna 100 milijuna dolara bi trebala stići na Mjesec do veljače.

Japanski svemirski program jedan je od najvećih na svijetu, ali njegov prvi pokušaj spuštanja landera na Mjesec nije uspio u studenom 2022., a novi tip rakete eksplodirao je tijekom testiranja prošlog mjeseca. JAXA-ine nade sada su usmjerene na Smart Lander za istraživanje Mjeseca.

Japan je također prošle godine pokušao spustiti lunarnu sondu Omotenashi koju je nosila NASA-ina svemirska letjelica Artemis-1, ali je misija pošla po zlu i kontakt je izgubljen.

Japan je također imao problema s lansirnim vozilima, s neuspjelim lansiranjem sljedeće generacije modela H3 u ožujku i obično pouzdane rakete na čvrsto gorivo Epsilon prošlog listopada.

U srpnju, test rakete Epsilon S, poboljšane verzije Epsilona, ​​završio je eksplozijom 50 sekundi nakon lansiranja.