teritorijalni dobitak

Kijev pod napadima ruskih dronova; Ukrajinci tvrde da su napredovali na jugu

13.07.2023 u 14:24

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska je u četvrtak rekla da je ostvarila teritorijalne dobitke u južnoj Zaporiškoj oblasti jugoistočno od grada Orihiva, a ukrajinski dužnosnici su objavili je Rusija treću noć zaredom napala Kijev

Ukrajinske jedinice osvajaju nove položaje, rekao je u četvrtak glasnogovornik glavnog zapovjedništva Andrij Kovalev.

Ruski neprijatelj ipak nastavlja pružati "snažan otpor" i dovodi rezerve, dodao je.

Ukrajinski vojnici na istoku zemlje nastavljaju svoje napredovanje južno od grada Bahmuta, kojim upravljaju Rusi i gdje su ukrajinske snage zabilježile djelomične uspjehe, rekao je Kovalev.

Snage Kijeva su istodobno odbile napade ruske vojske u Donjeckoj oblasti, u Limanu, Avdivki i Marinki te blizu Kupjanska u Harkivskoj oblasti.

Rusko zrakoplovstvo je navodno izvršilo desetke napada.

Ukrajinski dužnosnici su u četvrtak također rekli da je Moskva napala Kijev treću noć zaredom, pri čemu je ranjeno četvero ljudi, a jedna je starija žena poginula u ruskom granatiranju na jugu zemlje.

Britanska veleposlanica Melinda Simmons je na društvenoj mreži Twitter napisala: "Poprilično gadna noć".

Zračna obrana je oborila svih 20 bespilotnih letjelica koje su napale Kijev i obližnje područje te dva projektila Kalibr u drugim dijelovima Ukrajine, objavilo je zrakoplovstvo.

Raketa i nekoliko bespilotnih letjelica su oborene u Mikolajivskoj oblasti na jugu Ukrajine, što je oštetilo nekoliko zgrada, no nije bilo poginuli, poručeno je iz ureda predsjednika Volodimira Zelenskija.

Rusija je započela svoju invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.