Obilježena 84. godišnjica

[FOTO] Kraus: Iznenađen sam što javna televizija u emisiji 'Dogodilo se na današnji dan' nije rekla niti jednu riječ o Kristalnoj noći

09.11.2022 u 22:00

Bionic
Reading

Antifašistička liga Hrvatske sa Židovskom općinom Zagreb organizirala je u srijedu skup sjećanja na Kristalnu noć, pogrom nad Židovima u Njemačkoj i Austriji iz 1938. godine, na kojem je istaknuto kako svi 'sastojci' za pripremu sličnih događaja postoje i u današnjem svijetu.

Mržnja prema drugima i drugačijima, njihova dehumanizacija pod utjecajem agresivne nacionalističke propagande, "beskompromisni" klerikalizam i netrpeljivost tamo gdje bi trebalo stajati suosjećanje, istaknuti su kao ti "osnovni sastojci" koji mogu dovesti do događaja poput Kristalne noći, u kojoj je stradalo više od 1300 osoba.

"Sastajemo se da podsjetimo kuda pokreti slični nacizmu i fašizmu mogu odvesti, ali možda prije svega, da podsjetimo kako ti pokreti počinju. Kako počinju, to možemo vidjeti danas oko nas. Noseće ideje fašizma i nacizma postojale su prije njih i nažalost nisu nestale s njima", istaknuo je predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić na skupu.

Upozorio je kako danas u ovom gradu, u državi, u svim zemljama Europske unije, nestaje imunitet koji je postojao nakon Drugog svjetskog rata, a koji je potaknuo grupu hrabrih ljudi da pokušaju napraviti nešto protiv sudbine izbijanja ratova u Europi i stvore europsku zajednicu, dok stvari na koje upozoravaju postaju aktualne.

Predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus, kratko se obratio okupljenima i rekao kako je iznenađen time što javna televizija danas u emisiji koju svaki dan sluša - "Dogodilo se na današnji dan" - nije rekla niti jednu riječ o današnjem danu i Kristalnoj noći, a koji je jedan od najstrašnijih dana u povijesti čovječanstva.

Oko sto okupljenih zapalilo je svjećice na rubu fontane na Trgu žrtava fašizma kao tradicionalni iskaz sjećanja na ovaj dan.

  • +25
Antifašistička liga zajedno sa Židovskom općinom Zagreb organizirala je skup sjećanja na Kristalnu noć Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic

Prisutni su bili, između ostalih, zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet, gradski zastupnici Rada Borić i Vilim Matula, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever te predstavnici veleposlanstva Australije, Austrije, Belgije, Francuske, Izraela, Norveške, Velike Britanije, Njemačke, Srbije i Nizozemske.

Kristalnu noć, pogrom nad Židovima potaknula je i kao spontane demonstracije organizirala nacistička stranka. Prema službenim podacima, u tim demonstracijama ubijen je, kako je rečeno, 91 Židov, spaljene gotovo sve sinagoge u Njemačkoj i Austriji, porazbijano i opljačkano oko 7500 dućana čiji su vlasnici bili Židovi, a po razbijenom staklu njihovih izloga, taj pogrom je i dobio ime.

Dan prije, židovska djeca su izbačena iz svih osnovnih škola u Njemačkoj, a tijekom noći s 9. na 10. studenog, tisuće Židova napadnuto je u njihovim domovima, premlaćivano, izbačeno na ulicu, a stanovi opljačkani uz nemali broj ubojstava i silovanja.