predomislio se

Krešić također povukao svoj potpis s pisma kojim su umirovljeni generali tražili pomilovanje Perkovića i Mustača

17.04.2022 u 21:15

Bionic
Reading

Predsjednik Generalskog zbora Marinko Krešić povukao je svoj potpis s pisma kojim je nekoliko umirovljenih hrvatskih generala tražilo pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača

U dopisu kojeg je primila redakcija tportala, Krešić navodi kako potpis povlači zato što ne želi biti razlog podjela ili političkog sukobljavanja.

Umirovljeni general Krešić u priopćenju piše:

'U ozračju Velikog tjedna simbolom pobjede nad grijehom i smrti, vođen plemenitom idejom svehrvatske pomirbe, a uzimajući u obzir određeni doprinos brigadira Josipa Perkovića i brigadira Zdravka Mustaća u Domovinskom ratu, kao i o njihovoj poodmakloj životnoj dobi i zdravstvenom stanju, dao sam suglasnost na pismo svojih suboraca predsjedniku Republike Hrvatske sa zamolbom za postupanjem u skladu s zakonskim i ustavnim ovlastima.

Obzirom na podjele koje je pismo u javnosti i u braniteljskoj populaciji izazvalo odlučio sam na njega uskratiti svoju suglasnost. Nikad nisam bio, niti želim biti, uzrokom takvih ili sličnih podijela i političkih sukobljavanja. Naprotiv, uvijek sam se zalagao, a to ću i dalje svim svojim bićem činiti, za svehrvatsko pomirenje i jedinstvo iseljene i domovinske Hrvatske, pri čemu mi je ideja vodilja misao prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana: "Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što!'.

Josip Perković i Zdravko Mustač Izvor: Pixsell / Autor: Boris Ščitar

Krešić je drugi potpisnik koji je povukao svoj potpis s pisma umirovljenih generala, nakon što je to učinio Krešimir Ćosić. Inicijalno je pismo potpisalo sedam umirovljenih generala: Ivan Čermak, Krešimir Ćosić, Ljubo Ćesić Rojs, Davor Domazet Lošo, Ante Gotovina, Marinko Krešić i Pavao Miljavac.

Zahtjev za pomilovanjem Perkovića i Mustača odvjetnici bi trebali u utorak predati Ministarstvu pravosuđa koje bi ga, prema proceduri, trebalo proslijediti predsjedniku RH Zoranu Milanoviću koji odlučuje o pomilovanjima. U nešto više od dvije godine mandata, Milanović nije pomilovao nijednu osuđenu osobu, od 274 zahtjeva koji su mu proslijeđeni.