dan liječnik

Luetić: Vjerujem da ćemo svjedočiti završetku pandemije, povratku na normalno funkcioniranje i primjerenom pozicioniranju hrvatskih liječnika u našem društvu

26.02.2021 u 17:18

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić istaknuo je u petak, u povodu Hrvatskog dana liječnika, da liječništvo nikada nije bilo vidljivije, važnije i na odgovornijem zadatku za hrvatsko društvo nego u protekloj godini, a taj je zadatak u potpunosti ispunilo

Dan liječnika obilježava se u spomen na 1874. godinu, kada je skupina liječnika osnovala Hrvatski liječnički zbor, tada osmu udrugu liječnika u Europi.

Prošla, pandemijska godina bila je godina izazova, a ova je godina nade, između ostalog i godina cijepljenja. Hrvatski liječnici su u vrlo visokom postotku od preko 90 posto prepoznali važnost cijepljenja i potvrdili da su se već cijepili ili će to učiniti, poručio je Luetić.

"Zahvaljujem liječnicima na žrtvi, odricanju, samoprijegoru i entuzijazmu kojima svakodnevno radeći u zdravstvenom sustavu doprinose njegovom opstanku. Vjerujem da ćemo svjedočiti završetku pandemije, povratku na normalno funkcioniranje te primjerenom pozicioniranju hrvatskih liječnika u našem društvu“, kaže Luetić.

Podsjetio je da se liječničke udruge godinama bore za primjereni status liječnika u društvu jer o radnim pravima i plaćama liječnika pregovaraju druge profesije, koje ne dijele liječničku naobrazbu ni odgovornost u radu.

Prekovremena satnica se godinama pogrešno obračunavala, a liječnici još uvijek nisu dobili plaće zarađene u proteklih šest godina. Zbog satnice koja nadilazi zakonski maksimum neki su liječnici završili na prekršajnom sudu, što pokazuje da je položaj liječnika u radno-pravnom smislu degradirajući.

"Unazad godinu dana liječnici nisu otvarali ta pitanja jer su imali važnijeg posla. Većina liječnika bila je na prvoj crti borbe s epidemijom, međutim i ove teme treba staviti na stol jer one su dugogodišnji problem koji opterećuje hrvatsko liječništvo".

Svjedočimo, pogotovo zadnjih godina, sve većem odlasku mladih liječnika u inozemstvo. Ne rješavajući te probleme mladi liječnici, koji trebaju ući u hrvatski zdravstveni sustav, dobivaju poruku da svoju profesionalnu budućnost potraže negdje drugdje, upozorava Luetić.