vojni puč

Macron osudio državni udar u Burkini Faso: Predsjednika Kaborea dvaput je birao njegov narod

25.01.2022 u 14:17

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je u srijedu državni udar u Burkini Faso gdje je vojska svrgnula s vlasti šefa države Rocha Marca Christiana Kaborea

"Imao sam prve kontakte s čelnicima u regiji, imat ću ih još", rekao je Macron. "Jasno je da smo kao i uvijek uz Ekonomsku zajednicu zapadnoafričkih država (ECOWAS) u osudi tog državnog udara".

Macron je naglasio da je predsjednika Kaborea "dva puta demokratski izabrao njegov narod".

Dodao je da mu je potvrđeno da je Kabore dobrog zdravlja i da mu život nije ugrožen.

Vojska Burkine Faso u ponedjeljak je objavila da je svrgnula predsjednika Rocha Kaborea, suspendirala ustav, raspustila vladu i nacionalnu skupštinu, te zatvorila granice.

Priopćenjem koje je potpisao potpukovnik Paul-Henri Sandaogo Damiba i koje je na državnoj televiziji pročitao drugi dužnosnik, rečeno je da je preuzimanje vlasti izvedeno bez nasilja i da se oni koji su pritvoreni nalaze na sigurnoj lokaciji.

Izjava je objavljena u ime dotad nepoznatog tijela, Domoljubnog pokreta za očuvanje i obnovu ili MPSR, što je akronim na francuskom.

"MPSR, koji uključuje sve segmente vojske, odlučio je danas okončati mandat predsjednika Kaborea", rečeno je.

  • +9
Puč u Burkini Faso Izvor: Profimedia / Autor: OLYMPIA DE MAISMONT / AFP / Profimedia

Kao razlozi za udar navedeni su urušavanje sigurnosne situacije i Kaboreova nesposobnost da ujedini naciju i učinkovito odgovori na izazove s kojima se suočava.

Kaboreova stranka rekla je da je preživio pokušaj atentata, no nisu iznijeli nikakve detalje.

Javna televizija RTB objavila je na Twitter profilu bivšeg predsjednika pismo napisano rukom s njegovim potpisom u kojem on "podnosi ostavku", "u višem interesu nacije, nakon događaja koji se odvijaju" od nedjelje.

U glavnom gradu Ouagadougou u nedjelju je izbila pucnjava u vojarnama dok su vojnici tražili veću podršku za borbu s islamskim militantima.

Puč u Burkini Faso osudili su Afrička unija, ECOWAS i UN.