DONACIJA HELIKOPTERA

Jesu li Nijemci donirali Ukrajini 'morske kraljeve' ili uvalili staru kramu?

27.03.2024 u 11:47

Bionic
Reading

Njemačka je odlučila donirati Ukrajini svojih šest višenamjenskih helikoptera Sea King, a koje je po američkoj licenci do 90-ih godina prošlog stoljeća proizvodio britanski Westland. Premda je riječ o tehnički ispravnim helikopterima, koji su sve donedavno služili u njemačkom Zapovjedništvu mornaričkog zrakoplovstva (Marinefliegerkommando), odluka o donaciji dočekana je s ambivalentnošću iz nekoliko razloga. Evo o čemu je riječ

Njemački ministar obrane Boris Pistorius objavio je u zračnoj bazi Ramstein, nakon nedavnog sastanka s Kontaktnom skupinom za obranu Ukrajine u zračnoj bazi, da će Berlin osigurati ukrajinskoj vojsci šest helikoptera tipa Sea King Mk 41. Njih će pak u njemačkoj ratnoj mornarici zamijeniti američki helikopteri tipa NH90 Sea Lion.

'Sea King je provjeren i moćan helikopter koji će pomoći Ukrajincima u mnogim područjima, od izviđanja iznad Crnog mora do prijevoza vojnika. Ovo će biti prva njemačka isporuka ovog tipa', rekao je Pistorius. Federalni ministar obrane nije pritom precizirao detalje, ali se vjeruje da će helikopteri stići u Ukrajinu najkasnije do sredine ove godine te će ukrajinski piloti proći obuku u Njemačkoj.

  • +3
Njemački helikopteri Sea King donirani Ukrajini Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Andre Wadman

Potez Berlina uslijedio je nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo poslalo Ukrajini tri svoja ranije umirovljena 'morska kralja', a koji su prije donacije otkupljeni od britanske tvrtke za obuku zrakoplovnog osoblja. Prvi britanski Sea King isporučen je Kijevu u studenom 2022., drugi je stigao mjesec kasnije, a treći je došao u svibnju 2023. godine.

Kako je nakon njihovog dolaska u Ukrajinu izvijestio BBC, sva tri donirana helikoptera su modernizirana, a ukrajinski piloti njima su oduševljeni. U reportaži za BBC News, naveli su da ih koriste za spašavanje oborenih kolega i ranjenih suboraca, premještanje trupa, dostavu opreme i izviđanje. Ocijenili su i da je riječ o praktičnoj i pouzdanoj letjelici koja može učiniti sve što traže od nje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: European Defense

Modernizirani pa 'kanibalizirani'

Premda je za Berlin donacija prikladna s obzirom na to da će taj model zamijeniti moderni NH90 Sea Lion, analitičari su ovaj njemački prilog ukrajinskoj obrani dočekali podijeljenih mišljenja. Dio stručnjaka ukazuje na to da će njemački doprinos biti značajan obrambeni napredak za Kijev, posebice zato što Ukrajinci već imaju iskustva s britanskim helikopterima tog tipa, a drugi upozoravaju na vremešnost njemačke donacije.

Njemačka ratna mornarica je, naime, između 1972. i 1975. nabavila ukupno 22 primjerka Sea Kinga Mk 41. Nakon pada jednog helikoptera tog tipa iznad Sjevernog mora 1998. godine, mornarica je postupno smanjivala njihov broj te je konačno spao na njih šest. Preživjeli 'morski kraljevi' nadograđeni su prije gotovo četiri desetljeća, točnije između 1986. i 1988., a ta je modernizacija uključivala mogućnost nošenja protubrodskih projektila Sea Skua, što je pak zahtijevalo integriranje Ferrantijevog radara Seaspray u nosnu kupolu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: BBC

Tijekom godina njemački helikopteri su postupno prizemljivani radi 'kanibalizacije' zbog nedostatka rezervnih dijelova. U međuvremenu je njemačka ratna mornarica odustala i od korištenja projektila Sea Skua na njima pa su oni prebačeni u postrojbe koje koriste Westlandov višenamjenski helikopter tipa Sea Lynx Mk 88. Zbog toga su otpale i njihove borbene mogućnosti pa su sve više korišteni za spašavanje u hitnim slučajevima u zraku i na moru.

Premda Berlin ističe da je riječ o tehnički ispravnoj donaciji, ona je rezervirana isključivo za misije traganja i spašavanja, logistiku i pomorske patrole te stiže bez naoružanja i dodatne zaštite od ruskih protumjera. Najavljujući donaciju, Njemačka nije navela da će osigurati naoružanje za te helikoptere, već da će samo poslati dostupne rezervne dijelove, balističku zaštitu za četveročlanu posadu i neke elemente opreme za misije traganja i spašavanja.

Vojni analitičari ističu da se na bočna vrata Sea Kinga mogu montirati strojnice, a na podvjesnike i torpeda te vođeni projektili, ali za takvo što potrebne su posebne oružane stanice. Ako se ta nadogradnja i dogovori s nekim od zapadnih partnera, bit će potrebno povući pristigle helikoptere iz Ukrajine i strpljivo čekati, što Kijevu u situaciji u kojoj Rusija bilježi određenu prednost na bojištu nikako ne ide na ruku.