rat u ukrajini

Napeto kod nuklearke Zaporižja: Misija IAEA-e ne može prići zbog granatiranja, Rusi tvrde da su Ukrajinci pokušali zauzeti elektranu

01.09.2022 u 13:18

Bionic
Reading

Kremlj je u četvrtak priopćio kako je zabrinut zbog moguće "provokacije" s ukrajinske strane u nuklearnoj elektrani Zaporižji, koja je pod ruskom kontrolom, uoči posjeta UN-ove misije za nuklearni nadzor.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za pokušaj sabotiranja misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u elektrani u južnoj Ukrajini, koja u četvrtak čeka zbog granatiranja u blizini elektrane.

"Zabrinuti smo zbog provokacije s ukrajinske strane, s obzirom na to da barbarsko i provokativno granatiranje nije prestalo", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare.

Peskov je rekao da je Rusija spremna surađivati ​​s IAEA-om i da je zainteresirana za dolazak misije IAEA-e u elektranu.

Glasnogovornik IAEA-e rekao je da njihova misija čeka na ukrajinskoj kontrolnoj točki nakon novog granatiranja, ali je ostala odlučna u tome da dođe do objekta kasnije tijekom dana.

  • +16
Nuklearna elektrana Zaporižja Izvor: EPA / Autor: SERGEI ILNITSKY

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je ranije u četvrtak da Rusija čini sve kako bi osigurala da elektrana, koju kontroliraju ruske snage, ali kojom upravlja ukrajinsko osoblje, radi sigurno.

Moskva i Kijev također se međusobno optužuju za granatiranje blizu nuklearne elektrane.

Ranije je Rusija optužila Ukrajinu da je pokušala zauzeti nuklearku. Ministarstvo obrane Rusije tvrdi da su ukrajinske snage pokušale vratiti kontrolu nad nuklearkom te da je 60 ukrajinskih vojnika prešlo rijeku Dnjepar u brodicama u šest ujutro po lokalnom vremenu. No, kako javlja Sky News nema dokaza da je Ukrajina poslala ikakve vojnike.