ratni zločini

Netanyahu ozbiljno zabrinut zbog Haškog suda, moli Bidena za pomoć

29.04.2024 u 21:29

Bionic
Reading

Izrael je izrazio zabrinutost da bi Međunarodni kazneni sud (ICC) u Haagu mogao biti spreman izdati naloge za uhićenje vladinih dužnosnika na temelju optužbi povezanih s vođenjem rata protiv Hamasa.

Ovaj međunarodni sud može optužiti pojedince za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid - istražuje Hamasov prekogranični napad 7. listopada i izraelski razorni vojni napad na Gazu kojom vlada Hamas, a koji traje već sedmi mjesec. Izraelski dužnosnici su u posljednja dva tjedna postali sve zabrinutiji da se ICC priprema izdati naloge za uhićenje premijera Benjamina Netanyahua, ministra obrane Yoava Gallanta i načelnika stožera Izraelskih obrambenih snaga Herzija Halevija.

Kao odgovor na izvješća izraelskih medija da bi ICC uskoro mogao izdati naloge za uhićenje visokih dužnosnika izraelske vlade i vojske, ministar vanjskih poslova Israel Katz u nedjelju je upozorio izraelska veleposlanstva da pojačaju svoju sigurnost zbog rizika od 'vala ozbiljnog antisemitizma', piše Reuters. 'Očekujemo da se sud (ICC) suzdrži od izdavanja naloga za uhićenje protiv visokih izraelskih političkih i sigurnosnih dužnosnika', rekao je Katz dodavši da neće pognuti glave i niti će ih spriječiti da se nastave boriti.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u petak da bilo kakva odluka ICC-a neće utjecati na akcije Izraela, ali će postaviti opasan presedan. Izraelski dužnosnici zabrinuti su da bi sud mogao izdati naloge za uhićenje Netanyahua i drugih najviših dužnosnika zbog navodnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Gazi, izvijestili su izraelski mediji. Rekli su da ICC također razmatra naloge za uhićenje vođa Hamasa.

  • +8
Izraelski vojnici Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

Axios piše da je Netanyahu zamolio je američkog predsjednika Joea Bidena da pomogne spriječiti Međunarodni kazneni sud da izda naloge za uhićenje visokih izraelskih dužnosnika u vezi s ratom u Gazi. Glasnogovornik Bijele kuće rekao je kasnije u ponedjeljak da ICC nema nadležnost u ovoj situaciji i da SAD ne podržavaju njegovu istragu.

Izrael nije član suda i ne priznaje njegovu jurisdikciju, ali su palestinski teritoriji primljeni sa statusom države članice 2015. godine. U listopadu je glavni tužitelj ICC-a Karim Khan rekao da sud ima nadležnost nad svim mogućim ratnim zločinima koje su počinili borci Hamasa u Izraelu i izraelske snage u Pojasu Gaze.

Khan je rekao da njegov tim aktivno istražuje sve zločine koji su navodno počinjeni u Gazi i da će oni koji su prekršili zakon odgovarati. "ICC je neovisna organizacija i njihovi napori poduzimaju se bez ikakvog kontakta ili uplitanja SAD-a", rekla je novinarima u ponedjeljak američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield. SAD - izraelski saveznik - također nije član suda.

  • +5
Izraelski napad na Rafu / Rafah Izvor: EPA / Autor: HAITHAM IMAD

Matthew Gillet, predavač međunarodnog prava na Sveučilištu Essex u Engleskoj, rekao je da nitko tko ima nalog za uhićenje neće moći putovati u više od 120 zemalja koje su članice ICC-a, uključujući većinu europskih zemalja, Japan i Australiju, ili bi mogli biti pritvoreni. Gillet je rekao da bi u slučaju izdavanja naloga za uhićenje izraelskih dužnosnika neke zemlje saveznice mogle poduzeti mjere poput smanjenja prometa oružja ili smanjenja diplomatskih posjeta, povećavajući međunarodnu izolaciju Izraela. To bi "zapadnim liberalnim demokracijama otežalo suradnju s Izraelom", rekao je.