održane primopredaje

Novi ministri preuzeli ministarstva: Dabro zatražio 30 dana poštede

20.05.2024 u 08:36

Bionic
Reading

Nakon što je u petak potvrđena nova vlada HDZ-a i DP-a, jutros su održane primopredaje po ministarstvima, a potom će uslijediti prva sjednica treće Plenkovićeve vlade

10.07 Ivan Malenica vraća se u saborske klupe, a Ministarstvo pravosuđa i uprave predao je stranačkom kolegi Damiru Habijanu.

10.03 Dosadašnja čelnica Središnjeg ureda za demografiju i mlade Željka Josip predala je palicu Ivanu Šipiću, a on preuzima novoosnovano Ministarstvo demografije.

'Zahvaljujem Željki na prijemu i ovom uredu koji je započeo ozbiljan posao. Demografija je prijelomna točka za naš narod, od juga pa sve do lijepe Slavonije. Znamo da je ključni problem kako sačuvati naš narod da ostane i opstane, a vjerujem, na tragu mjera koje je taj ured poduzeo, da ćemo napraviti iskorak. Nitko nema čaroban štapić, potrebno je mnogo mudrosti, strpljivosti, hrabrosti da se uspije. Dat ćemo sve od sebe. Neću biti samo ministar ureda, nego ćemo izići u narod i vidjeti stvarne potrebe', poručio je Šipić.

Osvrnuo se i na prostorije Ministarstva rekavši da mu ne treba luksuz nego prostor za rad.

9.39 Ante Šušnjar iz redova Domovinskog pokreta preuzeo je čelnu dužnost u Ministarstvu gospodarstva od Damira Habijana.

'Spreman sam za nove izazove, slijede upoznavanje kadrova u Ministarstvu i analiza i idemo u nove pobjede', kratko je poručio Šušnjar.

  • +2
Ante Šušnjar preuzeo Ministarstvo gospodarstva Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

9.27 Novi ministar iz redova DP-a Josip Dabro preuzeo je resor od Marije Vučković. Kazao je da nema tremu.

Što se tiče prvih koraka, Dabro je kazao: 'Znamo točno kamo idemo. Dozvolite nam makar 30 dana da se dobro posložimo i skeniramo situaciju u Ministarstvu. U fokusu ću najviše imati Slavoniju i Baranju', kazao je Dabro.

Josip Dabro preuzeo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

9.24 Održana je primopredaja i u Ministarstvu turizma i sporta, u kojem je dosadašnju ministarsku dužnost od Nikoline Brnjac preuzeo Tonči Glavina.

Glavina, koji je do sada bio državni tajnik u tom ministarstvu, istaknuo je važnost kontinuiteta rada i rekao da se nada da će ostvariti dobre rezultate kao i njegova prethodnica.

Brnjac je podsjetila da je na čelo Ministarstva došla u najgore vrijeme, početkom 2020., u vrijeme pandemije, te da joj je izrazito drago što je uspjela ostvariti sve strateške ciljeve koji su bili pred njom. Dodala je da je sigurna da ćemo imati 'Turizam 365' i da je Hrvatska lider u održivosti te da je to izrazito veseli.

  • +8
Tonči Glavina preuzeo Ministarstvo turizma Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

8:43 Damir Habijan predao je Ministarstvo zaštite okoliša stranačkoj kolegici Mariji Vučković, dosad ministrici poljoprivrede, prenosi N1.

'Sad je novi izazov preda mnom. Dosad smo surađivali s brojnim segmentima ovog ministarstva pa mi nije sve nepoznato', rekla je Vučković.

Dodala je da nema tremu, ali da svaki ozbiljan čovjek treba imati poštovanje prema tako odgovornoj ulozi i znati da puno treba naučiti. Također je navela što smatra svojim uspjesima u resoru poljoprivrede koji je ranije vodila te dodala da će uspješno odgovoriti i na izazove koji slijede.

Habijan je stranačkoj kolegici poželio uspjeh u novom ministarstvu te rekao kako ne sumnja u to da će postići dobre i zapažene rezultate. Zahvalio je svim djelatnicima Ministarstva s kojima je surađivao proteklih pet mjeseci.

  • +4
Damir Habijan predao je ministarske dužnosti Mariji Vučković Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

Prva primopredaja održat će se u 8.30 u novoosnovanom Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije, a koje je po novom izdvojeno iz Ministarstva gospodarstva. Bivši ministar Damir Habijan palicu će predati dosadašnjoj ministrici poljoprivrede Mariji Vučković.

Primopredaja će biti održana i u Ministarstvu turizma i sporta te će ga Nikolina Brnjac predati u ruke Tončija Glavine, dosadašnjeg državnog tajnika u tom ministarstvu.

U 9.15 bit će održana primopredaja u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva između Marije Vučković i novog ministra iz redova DP-a Josipa Dabre. Odmah potom u istoj zgradi održat će se primopredaja u Ministarstvu gospodarstva između Damira Habijana i novog ministra Ante Šušnjara.

Netom prije 10 sati u Ministarstvu pravosuđa dosadašnji ministar Ivan Malenica, koji odlazi u saborske klupe, predat će dužnost novom ministru Damiru Habijanu.

  • +19
Izglasano povjerenje vladi HDZ-a i DP-a Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

Posljednja primopredaja održat će se u novoosnovanom Ministarstvu demografije i iseljeništva između dosadašnje čelnice Središnjeg ureda za demografiju i mlade Željke Josip te novog ministra Ivana Šipića.

Nakon što službeno preuzmu svoja ministarstva, novoizabrani ministri treće Plenkovićeve vlade okupit će se u NSK-u na prvoj sjednici nove postave Banskih dvora.