ambiciozni plan

Novi vlasnici vraćaju život u središte Pule; do kraja 2022. otvara se Robna kuća, evo kako će izgledati

24.12.2021 u 18:45

Bionic
Reading

Počelo je uređenje Robne kuće Pula u središtu grada koja je godinama bila prazna. Novi vlasnici, luksemburško projektno društvo Istria Real Estate najavljuje ambiciozne planove s ovim prostorom

Voditelj projekta Predrag Đorđević najavljuje kako će se u uređenje zgrade uložiti 130 milijuna kuna, a Robna kuća se planira otvoriti do kraja 2022. godine.

'Zgrada je živo tijelo. Postoje stvari koje diktira statika i koje se ne mogu maknuti, primjerice stupovi. Drugi elementi su elevatori koji će ostati tu. Kada dođete gore gdje nema dnevnog svjetla, osjećali biste se klaustrofobično. Zato smo načinili otvor na krovu gdje će kroz staklenu kupolu prodirati prirodno svjetlost i osjećaj ugode', kaže investitor za Glas Istre.

Đorđević kaže da vlasnik u svom poslovanju inzistira na krutim pravilima, iako će u prizemlju zgrade ostaviti svoj osobni pečat.

'Prizemlje će se urediti po uzoru na talijanske robne kuće gdje se odmah na ulazu nalaze parfumerije, ženske torbice i šminka. Parking će biti na razini -1, gdje je bila bivša Puljanka', detaljan je u opisu.

Na prvom i drugom katu nalazit će se ekskluzivni dućani odjećom i obućom, a na vrhu je predviđeno mjesto za zabavu, kabaret i ugostiteljski objekti. Ugradit će se novi liftovi i jedan panoramski, vanjski, koji će posjetitelje odvesti do vrha zgrade. 

'Turizam je sada fokus u ovom gradu, a ova zgrada je doslovno na prijelazu iz šest kolničkih traka u pješačku zonu, što je čudo. Ovo mjesto je na sjajnoj poziciji, gore puca pogled na cijeli grad tako da cijelu priču treba dići na jednu posebnu razinu', zaključuje Đorđević.

Interes zakupaca je, napominje, velik: triput je više zahtjeva u odnosu na prostor. To su trgovine svjetskih grupacija koje ne posluju u Puli, veli Đorđević, te dodaje da će dati priliku i domaćem dizajnu koji će također biti prisutan u obnovljenom trgovačkom zdanju.

'Prema našim studijama, Pula je trenutno grad s najvećim razvojnim potencijalom u Hrvatskoj. To govore brojke, ovogodišnja sezona', izjavio je Đorđević za Glas Istre još prije dva mjeseca.

Na projektu rade i hrvatski projektanti, a glavni je poznati zagrebački arhitekt Dražen Plevko. Po želji investitora, ali i struke, na Robnoj kući ostat će izvorna fasada od istarskog kamena koja će se konzervirati i obnoviti tehnikom pjeskarenja.