RAZGOVOR ZA CBS

Papa Franjo: Američki katolički konzervativci imaju 'samoubilačko stajalište'

16.05.2024 u 20:16

Bionic
Reading

Papa Franjo je u razgovoru za američki CBS, koji će se emitirati u nedjelju, rekao da su njegovi konzervativni kritičari unutar Rimokatoličke Crkve u SAD-u zarobljeni u "samoubilačkom stajalištu", piše u četvrtak Reuters

Tijekom intervjua u emisiji "60 Minutes" vođenog 24. travnja, koji će biti emitiran u nedjelju, papa Franjo je upitan što misli o napadima na njegov pontifikat koji dolaze iz desnih klerikalnih redova u Americi, na što je on odgovorio da je konzervativac netko tko se "čvrsto drži nečega i ne želi vidjeti dalje od toga".

"To je samoubilačko stajalište. Jedno je uzimati tradiciju u obzir, analizirati situacije iz prošlosti, ali je sasvim drugo biti zatvoren u dogmatsku kutiju", rekao je Papa.

Papa Franjo se sukobljuje s konzervativnim krilom Crkve od samog ustoličenja za njezinog poglavara 2013., bilo da se radi o približavanju Crkve LGBT zajednici ili davanju značajnijih crkvenih uloga laicima.

Franjo je prošle godine smijenio američkog konzervativnog biskupa koji je bio njegov gorljivi kritičar te ja tada ocijenio da je konzervativno krilo u američkoj crkvi "reakcionarno".

Također je američkom konzervativnom kardinalu oduzeo neke vatikanske privilegije.